Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (123)

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Velkolepé, epické, oslnivé, místy i dech beroucí. já byl prostě nadšený! Ono těch rytířských velkofilmů moc natočených není. Ale tenhle vede určitě. Ch. Heston exceluje a táhne vlastně celý film. Předlohu neznám, jen jsme se o ní ve škole učili. Nejslabší ve filmu je bohužel S. Loren. Krom hloupé role jí to ještě ani neslušelo a za ty roky jako jediná ze všech nezestárne. Nevím, nesedla mi tam. Celkově ale na tak dlouhou stopáž bezchybné.... ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,A TAK CID VYŠIEL Z BRÁN HISTÓRIE A STAL SA LEGENDOU." __ Ďalšie dielo zo zlatej éry Hollywoodu rozprávajúce prostredníctvom rytierskych ideálov život najväčšieho španielskeho hrdinu recoquiesty Rodriga Diaza de Vivar nazývaného El Cid (1043-1099). Charlton Heston naklusal po Ben Hurovi hneď do svojej ďalšej veľkej úlohy. Cidovi vložil svoju charizmu, rozhodne vytvoril tiež aj najlepšiu postavu vo filme, avšak oproti skutočnosti aj dosť zidealizovanú (skutočný Cid bol istý čas aj v službách Maurov). Tiež je pravdou , že historické spektákly režisérovi Anthonymu Mannovi veľmi nešli. Keď bol odvolaný zo Spartakusa tak si svoj sen splnil v Cidovi a v Páde ríše rímskej, ktorá však nedopadla veľmi chvályhodne. Dialógy sú veľmi ošemetné navyše napríklad z úst Sophii Loren vyznievajú dosť nepresvedčivo, taktiež problémom filmu je aj značná dĺžka a niekoľko skôr zbytočných momentov. Na obhajobu Cida treba brať v úvahu rok vzniku filmu a to, že spracovanie davových scén za podpory skvelej kamery aj v dnešnej dobe berie dych. Okrem toho nemožno nespomenúť tradične skvelú hudbu jedného z najväčších skladateľov filmovej hudby Miklósa Rószu, ktorá je však citeľne ovplyvnená nielen predchádzajúcim Ben Hurom, kde je hudba predsa len lepšia a prepracovanejšia, ale aj ,,Rytiermi okrúhleho stola" (1954), kde je hudba o niečo slabšia (nie však zlá). Sprvu som dal tomuto filmu 3*, keď som si ho opäť po čase pozrel páčil sa mi o čosi viac, takže prilepšenie je potom adekvátne. Rozpočet filmu bol 8 miliónov $, na hollywoodske veľkoprodukcie skôr priemerný rozpočet. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k době, kdy byl film natočen, neztrácí vůbec nic na kvalitě tehdejší filmařské práce, děj je skvěle propracovaný. V šedesátých letech byl americký herec Charles Heston na výslunní herecké kariéry, projev v tomto filmu je malinko učesaný, ne že by hrál špatně, ale poloha v roli mě připadá moc idealistická, na rozdíl od filmu „Ben Hur“ kde ztvárnil smyšlenou postavu, tudíž to tak nevadí, vyzní reálná role El Cida slavného hrdiny španělských dějin jako velmi vybájená legenda, závěr filmu je velice efektivní, po té, co umřel na následky zranění, nechala jeho žena tělo El Cida připoutat na koně a poslala ho do bitvy, aby zabránila zkáze jeho armády. Nepřátelská vojska se tak obávala slavného El Cida, tak raději předem utekla z boje a podle legendy zvítězil ve své poslední bitvě i po své smrti. Ve skutečnosti, ale El Cid zemřel ve Valencii přirozenou smrtí ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film důstojně oslavující španělského národního hrdinu Rodriga Díaze de Vivar. Tvůrcům se podařilo věrohodně ztvárnit reálie 11. století, celý příběh je hrdinský epos jak má být, zejména obléhání Valencie a samotný závěr nemají chybu. Výhrady bych měl k některým interiérům, které zbytečně připomínaly filmové kulisy a hlavně k melodramatičnosti, které zde bylo na můj vkus trochu moc - Heston i Lorenová jsou jistě sympatičtí, ale jejich milostné problémy mne opravdu nezajímaly tolik, jako Cidovo zápolení s nepřáteli :-). ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Takové VELKÉ filmy už se dneska prostě netočí, proto jejich sledování vývá zážitkem. Cid je dobrým, ale ne nejlepším zástupcem klasické výpravné kinematografie se vším, co k ní patřilo - ohromná výprava (nad stovkami statistů přechází zrak), kvalitní kamera, krásná hudba (sice místy trochu připomíná některé pasáže z Ben Hura, ale naopak třeba takový James Horner se při psaní svého Zorra určitě nejednou u Rozsy inspiroval) a v neposlední řade kvalitní herecké obsazení v čele s mužným Charltonem Hestonem. Od plného hodnocení ho stahují dolů hlavně některé rozvleklé pasáže a vůbec dost kolísající tempo vyprávění a pro mě i trochu málo ikonický hlavní hrdina. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl v Itálii v sezoně 1961 a 1962 kasovním hitem. (Cucina_Rc)
  • Meč El Cida "Tizona" je stále možné spatřit ve vojenském muzeu Museo Del Ejército v Madridu. (mac000)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama