Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Okouzlující romantická komedie, ve které na plátně zazáří Al Pacino a Michelle Pfeifferová. Pfeifferová představuje Frankie, číšnici v jedné newyorské kavárně. Po sérii bolestných zklamání Frankie nehledá vztah k žádnému dalšímu muži... až dokud se nepotká s Johnnym. Pacino hraje propuštěného trestance, který začal pracovat jako nový kuchař na krátkodobý úvazek. Dočista se zblázní do Frankie. Ale Frankie usuzuje, že se k sobě hodí jako vejce natvrdo a naměkko. Nechápe, co myslí Johnny tím, když říká: "Byli jsme pár ještě předtím, než jsme se potkali". (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (166)

classic 

všechny recenze uživatele

„Frankie a Johnny” spoločne pracujú v štýlovej gréckej reštike Apollo, nachádzajúcej sa na 23. ulici a Deviatej v Novom Yorku. Ona je pekná, povedzme trochu, že i úzkoprsá servírka, a inak má na to i svoje dôvody, prečo sa tak povrchne správa. On disponuje dostatočnou slovnou zásobou, k tomu si predtým odsedel 18 mesiacov za podvod, a teraz sa sem iba prišiel opýtať na JOB, kedy ho šéf Nick „so všetkou vervou vzal” , aby sa opäť mohol stať kuchárom, ktorým bol aj vo väzení. Nie je si vôbec už ťažké domyslieť, že sa takmer vzápätí Johnny do Frankie po plné uši zamiluje, pričom o vzájomnej náklonnosti medzi nimi dvomi, by sa dalo zatiaľ pomlčať, pretože jeho city sú z jej strany akosi neopetované. Možno príliš tlačí na pílu, kvôli čomu na celej čiare stroskotáva, a síce sa to po čase o čosi zlepší, ale stále to nie je isté, ako sa to vlastne celé skončí, alebo predsa áno... ? Neustále sa do nej dobíja, ako do parížskej pevnosti Bastila, a či bude nakoniec dobytie Bastily aj úspešné, to nechám na samotných divákov, aby sa totižto o tom sami presvedčili. / Legendárnu hollywoodsku romantickú komédiu, pomaly a isto, čaká už 30. výročie od premiéry, na ktorej sa našťastie nepodpísal žiadny zub času, práve naopak, považujem ju za klasiku svojho žánru ! Pamätáte si ešte na toto centrálne duo z drsnej gangsterky Zjazvená tvár, kde sa ich vzťah podobal tomu, ako snáď z tej najdivokejšej mexickej telenovely, typu "Keď budeš moja" ? Tentokrát Diego, a ani Paloma znovu nedorazia, našťastie, ale zase sa nedá celkom povedať, že by sa ich emócie neotriasali v samých základoch, len to už nie je také, ako v prvej spolupráci pod režisérskou taktovkou Briana De Palmu. A ústredná melódia filmu: „Clair de Lune” od francúzskeho hudobného skladateľa Claudea Debbusyho, sa dá počúvať vari donekonečna a ešte ďalej. PS: Nebyť tej roztržitejšej réžie Garryho Marshalla, hodnotenie by bolo maximálne. ()

Tery16 

všechny recenze uživatele

Vím, že to nemá být objevný film. Ale přesto, nebýt herců v hlavních rolích, myslím, že by si ho nikdo ani nepovšiml. Čekala jsem něco víc, čekala jsem, že mi osudy postav budou v něčem blízké, že si budu přát, aby jim to všechno vyšlo a aby byli šťastní. Nakonec jsem byla skutečně jen divákem. Frankie a Johnny i přes mnohé kvality není filmem, který mě "vtáhne do děje". ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Začalo to sympatickým songom o Frankie a Johnovi, skončilo do Debussyho podmazom. A medzitým ? Pekný, skôr romantický ako komediálny, príbeh s Al Pacinom a Michelle Pfeifferkou. Príbeh taký bežný, ľudský, o zranenom vnútri o láske o strachu niečo znovu si začať . Milovníci dramatických (odľahčených) žánrov si prídu na svoje. Herci boli skvelí, a to nielen hlavní protagonisti. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

V roce 1991 natočil Garry Marshall možná ne úplně všeobecně známý, ale rozhodně nejlepší snímek své bohaté kariéry! Divadelní hru na jejíž motivy je film natočen jsem neviděl, tudíž nemohu srovnávat. Ústřední dvojice je naprosto vynikající a vhodně ji doplňují i vedlejší postavy. Film beru i jako jakousi nenápadnou poctu tradičním malým americkým fast foodům a jejich zaměstnancům. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Za čtyři, ale několik výtek. Předně krákora Žilková. Který dobytek ji nechal dabovat překrásnou Michelle Pfeiffer?! Samozřejmě se na to dá podívat v originálním znění a moje chyba, ovšem takový bizár za zmínění stojí. Hrozné. Dále vlezlost Al Pacina a protivnost Michelle v řadě scén, ruku na srdce,  obojí by odradilo asi každého, to chce silné nervy, ale nějak to zafungovalo a sedlo si to. Byla to zvláštní, civilní romance, která určitě stojí za vidění. Oba hráli bomby, tohle určitě nezapadne mezi běžné romanťárny, které, až na několik vzácných výjimek, splynou do jedné šablony. Mně to spíš připadalo jako romantická konverzačka, protknutá řadou úsměvných, vedlejších scén, a láska z Ala přímo stříkala, tohle se vážně jen tak nevidí. A přesně to rozhodlo. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (7)

  • V jedné z počátečních scén čte Frankie během jízdy autobusem časopis. Na úvodní straně je fotka sestry režiséra Garryho Marshalla, Penny. (D3VIL)
  • V jedné scéně režisér po Al Pacinovi vyžadoval, aby po otveření dveří a vstupu do pokoje vypadal překvapeně. A protože se nedaleko natáčel Star Trek VI: Neobjevená země (1991), poslal Garry Marshall pro Kirka a Spocka, které postavil za dveře pokoje, kam měl Al Pacino vejít. Hercovo překvapení je tak naprosto autentické. (D3VIL)
  • Do hlavní mužské role byl zvažován Jeff Bridges. Nakonec byl obsazen Al Pacino. (D3VIL)

Související novinky

Moje další první velká láska

Moje další první velká láska

20.06.2006

Taky milujete romantické slaďárny o malých harantech, kteří se v sedmi chovají i vypadají na dvacet (holky, kluci spíš naopak) a první sex a skutečnou pravou lásku si odbudou do dvanáctých narozenin… (více)

Reklama

Reklama