Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slušná rozprávka, do ktorej sa podarilo zakomponovať atmosféru i kvázi hororové prvky, je cítiť, že sa už blížil koniec socializmu. Valaškár Kroner sa nebál a kto vie, či tú odvahu nezískal aj vďaka pohostinnosti ľudí na južnej Morave, kde sa film natáčal. Počas sparného leta sa tam vraj nalievala slivovica potokmi. Mám podozrenie, že tam potom v štábe muselo byť aj za tucet nebojsov. ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Cakal som kvalitnu rozpravku ktora zaujme bohatostou deja a skvelym Kronerom. V druhom pripade som sa nemylil, dokonca mu perfektne asistoval Vetchy, neprevysoval len asistoval, tiez kostymy boli velmi obstojne a mentalita bola na rok 1988 tiez dost zaujimava, no urcite by tento pribeh lepsie vyznel ak by bol natoceny v roku 2006, ovsem Kroner a Vetchy by museli mat vtedajsi vek, lepsia by bola urcite aj vizualna stranka filmu, vyspelejsia co by prospelo celkovemu dojmu. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pohádka natočena na motivy Pavla Dobšínského, současníka Boženy Němcové. Tím pádem příběh nezapře podobné motivy jako v pohádce "O statečném kováři". Oba náměty pro filmovou podobu zpracoval Bohumil Steiner (Nebojsu ve spolupráci s Jaroslavem Petříkem). Zajímavé je, že Kroner - nebojsa Ondra - si zahrál i ve "Statečném kováři" (roli siláka Matěje). Vetchý v roli ustrašeného zlodějíčka Ferka je bezkonkurenční, jeho nehrdinskost opravdu ční nad ostatními výkony. ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Trochu víc strašidelná pohádka, kde Vetchý naprosto nepřetržitě řve. Což je mimochodem trochu otravné. A ještě bych tomu vytkla dabing, například stařenky, které Ondra opravuje střechu. Ale je to napínavá hezká pohádka, u které jsem se jako malá hodně bála Václava Knopa jakožto zlého čaroděje, kterého jsem v roli opravdu nepoznala :-D ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Rázovitá pohádka, která mění zaběhnuté pohádkové pořádky jen maličko, když přináší drobně inovovaný náhled na strach a odvahu - a osvětluje, kdy a proč by se měl bát i ten největší hrdina. Přitom neztrácí ze zřetele, komu je primárně určená, takže je sice místy strašidelná - někdy dokonce skoro až hororová, ale jenom nezávazně ... tak nějak po našem. Její triky nejsou dokonalé, nicméně podtrhují její zemité kouzlo a zvýrazňují její zvláštní atmosféru, díky níž máte pocit, že ani v závěru nevydala všechna svá tajemství ... jako každá správná pohádka. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ve scéně, kdy Ondra (Ján Kroner) nakopne banditu, který společně s kumpány chtěl okrást muže s povozem, je vidět kousek lana, na kterém byl bandita zavěšen. (TheDave)
  • Scéna, kde jsou po Ondrovi vrhány nože nebyla dělána trikově ale ve skutečnosti nože na Jána Kronera házel pán, který se tehdy vrháním nožů na svoji manželku živil v cirkuse. (Stocki)

Reklama

Reklama