Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

sud 

všechny recenze uživatele

"Nebojsa" je jedna z těch pohádek, které oscilují na hraně hororu. Některé pasáže jsou tak temné a děsivé (pohřební vůz tažený černými koni, v hospodě, ples plný "zombie"), že leckterý horor (zvláště ty dnešní, kde lítají končetiny, stříká krev, ale tajemno a napětí se ani na moment neobjeví) jimi absentuje. Herci jsou skvělí, Ján Króner je sympaťák a ve své roli velice příjemný, to samé by se nechalo říci i o Ondrovi Vetchém. Václava Knopa bych v masce čaroděje nepoznal. Tajemná, ponurá pohádka a tím právě silnější zážitek. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pohádka natočena na motivy Pavla Dobšínského, současníka Boženy Němcové. Tím pádem příběh nezapře podobné motivy jako v pohádce "O statečném kováři". Oba náměty pro filmovou podobu zpracoval Bohumil Steiner (Nebojsu ve spolupráci s Jaroslavem Petříkem). Zajímavé je, že Kroner - nebojsa Ondra - si zahrál i ve "Statečném kováři" (roli siláka Matěje). Vetchý v roli ustrašeného zlodějíčka Ferka je bezkonkurenční, jeho nehrdinskost opravdu ční nad ostatními výkony. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tahle temná československá pohádka je spíše než volným převyprávěním legendární autorské pohádky František Nebojsa Jana Wericha z knihy Fimfárum tou pravou temnou lidovou pohádkou (z pera Boženy Němcové). Ze statečného kováře ovšem v Bratislavě udělali dřevorubce Ondru, vybavili ho dřevorubeckou širočinou a vizáží pravého slovenského lidového hrdiny, přičemž zachovali, ba spíše ještě zesílili temné a místy snad i ponuré vyprávění (pohřební vůz, umrlci...) původní pololidové pohádky...(oproti rozverně laděnému Werichovu textu). Božena Němcová prostě uměla pohádkové horory (viz třeba Sedmero krkavců...). Možná právě proto je tato filmová pohádka (z hlediska dospělého diváka) stále dobrá... ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

V pohode rozprávka, až na to, že zakliata princezná miestami pôsobila ako strojca všetkého zla. Vždy, keď ten démon niečo vyviedol, bola tam aj ona. Ako keby chcela Ondra k nemu prilákať. Vysvetlením má byť, že zloduch ju na to zneužíval. Ale čo tá lesná babička? Ako to, že vtedy nebola v moci zla? Ja by som jej neveril, milé deti. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Znovu jsem zahlédl kousek této pohádky v televizi, zpracování je na té nejvyšší úrovni a je to jedna z těch, které mají tak temnou atmosféru, že si leckteré děcko bude zakrývat oči. Co mi do toho ale nikdy nesedělo byl Ferka (Ondřej Vetchý), který je tak líný a zbabělý, že si člověk říká, proč ho s sebou vůbec ten Nebojsa tahá. Jeho jméno, charakter a jeden dialog mi nasadil brouka do hlavy, jestli Ferka není náhodou představitel jisté menšiny. Hlavní padouch mi zase přišel, že je závislej na metanfetaminu. Tyhle postavy ovšem vynahrazuje drsnej Nebojsa, kterej sekerou dokáže přetnout nejenom špalek. :-)) ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Větrný mlýn, ve kterém se odehrává část filmu se nachází v obci Kuželov, blízko města Strážnice. Zřícenina hradu, do které přijdou Ondra s Ferkem, se jmenuje Cornštejn a nachází se nad Vranovskou přehradou. Závěrečná část filmu pak byla nafilmována na zámku Milotice u Kyjova. (Stocki)
  • Ve scéně, kdy Ondra (Ján Kroner) nakopne banditu, který společně s kumpány chtěl okrást muže s povozem, je vidět kousek lana, na kterém byl bandita zavěšen. (TheDave)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno