Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

monolog 

všechny recenze uživatele

Palino tady má asi docela komplex z rozdělení ČSFR. Schválně si přečtěte jeho koment, to stojí za to. Abych odpověděl Kapybaře, scénárista nejen opsal příběh z pohádky O statečném kováři, oni to dokonce dělali ti stejní scénáristi, navíc na motivy pohádky Boženy Němcové. Jestli ta to přebrala ze Slovenska nebo z Čech, to nevím. Ale vsadil bych se, že každá oblast má svou vlastní verzi této pohádky. K příběhu, Króner je sice fajn hrdina, ale je tady spíš ten typ, kterej jen vypadá dobře a tváří se jako hrdina, čili hrdinsky. Ondřej Vetchý tu naopak proti němu hraje vlastně obyčejnýho člověka, přestože taky zobrazenýho až absurdně krajně zbabělýho. Pohádka se mi celkem líbila, má takovou nejen hutnou atmosféru, ale přímo deprimující a trošku podivnou (hlavně konec). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Miro Noga dabuje Ondřeja Vetchého a až teraz mi došlo, ako sa títo dvaja chlapi na seba podobajú a nie je to iba nosom. Inak celkom priemerná rozprávková záležitosť, ktorú nemám zapotreby pozerať každé Vianoce. Prvá polovica je bezatmosférická nuda, tá druhá sa naopak niekedy počas plesu duchov rozbehne a občas príjemne strašidelne prekvapí. Lenže v závere prichádza príšerný záporák a dáva na známosť, že Nebojsa je taký trochu retardovanejší braček Princa a Večernice. ()

Reklama

Arius 

všechny recenze uživatele

Cakal som kvalitnu rozpravku ktora zaujme bohatostou deja a skvelym Kronerom. V druhom pripade som sa nemylil, dokonca mu perfektne asistoval Vetchy, neprevysoval len asistoval, tiez kostymy boli velmi obstojne a mentalita bola na rok 1988 tiez dost zaujimava, no urcite by tento pribeh lepsie vyznel ak by bol natoceny v roku 2006, ovsem Kroner a Vetchy by museli mat vtedajsi vek, lepsia by bola urcite aj vizualna stranka filmu, vyspelejsia co by prospelo celkovemu dojmu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zvláštna rozprávka s bizarnou zápletkou (mladík nepozná strach a tak ho otec pošle do sveta, aby sa naučil báť, wtf?), ktorú nevylepšuje ani nesympatické herecké obsadenie v čele s Jánom Kronerom a Ondřejom Vetchým, ktorý by možno bol fajn, ale hrá tu blbca dabovaného Mirom Nogom. Našťastie, akonáhle sa nesúrodá dvojica dostane do blízkosti zakliateho hradu, dostane Nebojsa predsa len lepší spád a dokonca hororovú atmosféru. Ničí ju však typicky nedostatočný slovenský rozpočet (primitívne efekty, lacná výprava). ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Klasická Komunistická "skoroinscenácia"- rozprávka z Československa. Ide o taký štandard. Je to lacné, klišoidné, k tomu nesympatický herci, Hviezdičku dávam za to, že to na rozprávočku pre deti, bolo miestami celkom strašidelné... Ale už keď strašidelnú rozprávku, tak to radšej Popolvár najväčší na svete. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ve scéně, kdy Ondra (Ján Kroner) nakopne banditu, který společně s kumpány chtěl okrást muže s povozem, je vidět kousek lana, na kterém byl bandita zavěšen. (TheDave)
  • Filmová verze se od knižní formy liší. Zatímco ve filmu byla princezna (Zuzana Skopálová-Jányová) v zajetí zlých sil čarodějníka (Václav Knop) a Ondra (Ján Kroner ml.) ji mohl osvobodit jen tak, že po tři noci musel vydržet strašné zkoušky bez jediného hlesnutí, v knize zámek ovládalo dvanáct pekelných nestvůr, které bylo nutné překonat stejným způsobem a poté ještě hlavního hrdinu čekala další dobrodružství, než se konečně probojoval ke své vyvolené princezně. (Nick321)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno