Reklama

Reklama

Dycky Sunderland

(seriál)
  • Velká Británie Sunderland 'Til I Die
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, (2018–2024), 11 h 42 min (Minutáž: 31–53 min)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(17)

Tenhle dokumentární seriál sleduje anglický fotbalový klub Sunderland během sezóny 2017–18, který se snaží po sestupu vyhoupnout zpátky do Premier League. (Netflix)

Recenze uživatele novoten k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2018) (S01) 

Noční můra všech příznivců libovolného sportovního týmu. Představa nekončící řady nešťastných příhod, kdy na jednu pozitivní skutečnost zákonitě musí připadnout pět negativních, nedá občas spát všem fanouškům kulatého nesmyslu, ať už jejich srdce patří Liverpoolu, Slavii Praha nebo SK Nový Knín. Nebo právě Sunderlandu, který si takovou noční můru prožívá za bílého dne a z nejoptimističtějších představ o průběhu ročníku postupně padá ke starostem či rovnou zhrození. Sledovat tuhnoucí úsměv trenéra, manažera i posledního Sunderlanďana je proto stejně tak teskné jako nekonečně napínavé a návykové. Líbí se mi ta oddanost, kdy se ani za stavu 0:3 nevypíná rádio, ve kterém běží přímý přenos, a kdy se týden co týden míří na stadion, aby se domů zase odcházelo s fackou ve tváři. A ačkoli nemám rád fanoušky, kteří na začátku zápasu div nepláčou dojetím z toho, že začíná zápas jejich miláčků, aby o jeden poločas později zatracovali všechny na hřišti i mimo něj, tady je těch nepředvídatelných chyb, přešlapů a pádů tolik, že jsem se dotyčným zuřivcům divit přestal. Vždyť i já sám jsem nemohl uvěřit tomu, že zdánlivě vyhraných (a nakonec bezpečně prohraných) mačů bylo tolik, že se jich do konečného sestřihu vešla snad jen polovina. ()

Série 2 (2020) (S02) 

S novými majiteli přichází i nová perspektiva, kdy mě baví sledovat urputnou snahu všechno zlomit dobrými nápady a nekončícím odhodláním, ale téměř k nepoznání změněný seriál ztrácí na dramatičnosti zápasů. Protože se logicky nejedná o věčnou spirálu směrem dolů, ubylo i divácky chtě nechtě vděčných neštěstí, smůly je ale přesto pořád dost. Kdyby mi někdo předložil seriál, kde hlavnímu hrdinovi vždy o chlup unikne jeho cíl, ať už pro jeho dosažení udělal co mohl, považoval bych to po čtvrtém pátém takovém případu za příliš vykonstruovanou sázku na jistotu. Proto téměř nevěřím, kolik těch odrazů, zářezů a nepříjemností posledních minut bylo i v dalším roce. Pokračování v tuhle chvíli nemá smysl, na to se musí situace v klubu obrátit na všech úrovních. ()

Série 3 (2024) (S03) 

U řeky, na které se stavěly lodě, se pořád hraje bojovný fotbal a ještě alespoň jednou se o něm udělal dokumentární seriál. Bohužel jde tentokrát spíš o minisérii, která to, co mě vždycky bavilo nejvíce, tedy vzestupy a pády tabulkou napříč celým ročníkem, vměstnává přibližně do poloviny jediné epizody. Zbytek je věnován dalším víceméně anonymním obyvatelům a samozřejmě i oněm vymodleným zápasům o všechno. Jedná se tak o zdaleka nejslabší kapitolu sunderlandské kroniky, která většinu času působí vyrobená až trochu na sílu a čistě pro potěchu naléhajících fanoušků, což mě těší. Bohužel radost z tvorby je na první i druhý pohled pryč a body získává jen síla sportovního sentimentu, překvapivě přirozený pocit logického uzavření cyklu a zvrat, který by ve filmu působil přehnaně, ale tady ho napsal sám život. ()

Reklama

Reklama