Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Jaroslav se vydává do světa hledat ztracené sourozence – staršího bratra Jindřicha a své dvojče Jaromíra. Ti se zamilovali do tajemné krásky na portrétu, do princezny ze Země démantových skal a při jejím hledání zmizeli kdesi ve skalách. Princ Jaroslav nalezne princeznu Milenu a rozhodne se splnit tři úkoly, aby sourozence zachránil z prokletí… (Bohemia MP)

(více)

Recenze (409)

Disk 

všechny recenze uživatele

Mám rád baladické pohádky se silnou atmosférou. A tahle od Antonína Moskalyka s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem mi po letech hodně sedla. Scény odehrávající se ve skalách jsou správně hororové, kameraman Jiří Šámal (snímal také Moskalykovu Babičku) doslova čaruje a stejně báječná je i jedna z prvních Moskalykových spoluprací se skladatelem Ivanem Kurzem. Výborný film, který bych malým dětem nejspíš úplně nedoporučil. Královský pár Jana Hlaváčová a Luděk Munzar jsou velmi příjemným bonusem. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Zjistil jsem, že až na kultovní Tři oříšky pro Popelku na mě pohádky s Libuší Šafránkovou působí průměrným dojmem (viz Princ a Večernice či Sůl nad zlato) a u Třetího prince tomu není jinak. I když ve filmu hraje stejná dvojice, nepřišla mi pohádka tak mile kouzelná jako Vorlíčkova klasika. Filmu značně škodí několik tvůrčích rozhodnutí - ať už šlo o "škudlení" na rozpočtu ve scénách s bratry-dvojčaty, dabing Lucie Zedníčkové (zde se též šetřilo, protože jinak nechápu, proč ji namluvila Šafránková, která už tak má ve filmu dvojroli), nebo místy nesympatické vykreslení postav. Chaotická kamera v prostředí Adršpachu rovněž filmu nepřidávala na kvalitě. Ve výsledku slabší tři hvězdičky! ()

Reklama

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Sice pochmurná, ale další z mých oblíbených českých pohádek, tentokrát od pana Moskalyka, který vsadil na již ověřenou dvojci Trávníček + Šafránková. Je pravdou, že jim to opravdu svědčí a když se na scéně objeví Jiří Bartoška jako princ Jindřich po boku princezny z diamantových skal - dost to tam skřípe. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Devět let po natočení Popelky se Trávníček s Šafránkovou znovu sešli před kamerou, aby nechali vzniknout pohádce, kterou mám možná ještě radši. Osobně na ní miluji výborné obsazení (Trávníček v hlavní dvojroli je civilní a prostě skvělý), výtečnou hudbu, která vydatně podporuje místy až hororovou atmosféru, nádherné lokace, na kterých se natáčelo, orientální vzhled některých dekorací, a skvělý děj. Motiv dvojčat je zde využit moc působivě. Filmu nechybí ani mravní ponaučení, které jako každá správná pohádka dětskému divákovi sděluje, a špetka humoru, který celý film příjemně odlehčuje (jinak je ale Třetí princ v porovnání s klasickými českými pohádkovými komediemi pohříchu vážný, až pochmurný - odtud možná důvod jeho zdejšího relativně nízkého hodnocení). Jak jsem v dětství miloval Šafránkovou v té kožené bundiččce a Trávníčka ve fialovém sáčku, zůstalo mi to dodnes - pohádky sice nebyly Moskalykovou hlavní doménou a Třetí princ je v jistém smyslu hodně atypická pohádka s lehkým náběhem k detektivce, ale mě osobně baví strašně moc i po opakovaných zhlédnutích. UPDATE 13.6.2021 - Nově mě tam zaujala ta Zedníčková předabovaná hlasem Šafránkové - zvláštní věc, nad kterou jsem přemýšlel, jaký měla vlastně význam - vysvětlení sice mám, ale ruku do ohně bych za to nedal. Jinak opět můžu napsat, že mě to strašně bavilo, byť ta myšlenka svést dohromady 2 herce z jiné pohádky je sama o sobě asi divná, ale co, Třetí princ je prostě skvělý - ty kostýmy, lokace, hudba, mladá Zorka Jandová, a především herecky dokonalá Šafránková - marná sláva, ale uronil jsem za tu dobrou duši a její nedávný skon slzu. Její překrásný hlas a úchvatný zjev neměl sobě rovné, a díky za všechny filmy, které ji zachytily na vrcholu její krásy, včetně tohoto. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Po mnoha mnoha letech jsem opět zhlédl od začátku do konce a docenil kvality pohádkového příběhu o třetím princi Jaroslavovi, který se neupínal na princeznu jako jeho bratři, celou dobu se dementně pochechtával (asi aby se zdůraznila jeho lehkomyslnost), kvůli klíči se neváhal vyspat s dvorní dámou a nakonec všechny zachránil. Včetně Jirky Bartošky, a to je nějakej řízek. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • V momentě, kdy princ Jaromír (Pavel Trávníček) odloží ovci ve skalách, aby se vydal po stopě kamenů, je v levém dolním rohu vidět člen štábu, který patrně mládě ovce odchytával. (Dr. Hawkeye)
  • Ve scéně, kdy si princové prohlíží obrazy princezen v sále, je pod jedním ze závojů vidět zakrytý obraz Infantky Margarity od Diega Velázqueze. (Braddy)
  • Herec Pavel Trávníček se svěřil, že natáčení v exteriérech i interiérech bylo poměrně náročné. Například musel v lehkém kostýmu natáčet při mínus 20 stupních Clesia na Šumavě, nebo naopak ve filmových ateliérech, kde pro změnu bylo hrozné horko. (Lynette)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Reklama

Reklama