Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Jaroslav se vydává do světa hledat ztracené sourozence – staršího bratra Jindřicha a své dvojče Jaromíra. Ti se zamilovali do tajemné krásky na portrétu, do princezny ze Země démantových skal a při jejím hledání zmizeli kdesi ve skalách. Princ Jaroslav nalezne princeznu Milenu a rozhodne se splnit tři úkoly, aby sourozence zachránil z prokletí… (Bohemia MP)

(více)

Recenze (408)

Una111 

všechny recenze uživatele

Zase jedna nepovedená pohádka a důkaz, že i dříve se pohádky vždycky nepovedly, že to není jen fenomén dnešní doby, kdy takových nepodařených pohádek přibývá jako hub po dešti. Pro jaké děti je tato pohádka určena? Je tak neprůhledná, tak zmatená, že si opravdu neumím, představit dítě, které by z ní mohlo mít radost. ... K čemu tam byl ten třetí, resp. první princ? Proč chudou  ženu se sedmi dětmi museli zastoupit kejklíři? Co je na tom lepšího? Kdyby se pánové raději drželi toho Erbena a nevnášeli do zpracování klasických pohádek své hloupé a nesmyslné inovace, udělali by rozhodně líp! ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Zjistil jsem, že až na kultovní Tři oříšky pro Popelku na mě pohádky s Libuší Šafránkovou působí průměrným dojmem (viz Princ a Večernice či Sůl nad zlato) a u Třetího prince tomu není jinak. I když ve filmu hraje stejná dvojice, nepřišla mi pohádka tak mile kouzelná jako Vorlíčkova klasika. Filmu značně škodí několik tvůrčích rozhodnutí - ať už šlo o "škudlení" na rozpočtu ve scénách s bratry-dvojčaty, dabing Lucie Zedníčkové (zde se též šetřilo, protože jinak nechápu, proč ji namluvila Šafránková, která už tak má ve filmu dvojroli), nebo místy nesympatické vykreslení postav. Chaotická kamera v prostředí Adršpachu rovněž filmu nepřidávala na kvalitě. Ve výsledku slabší tři hvězdičky! ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dávám objektivní ****, i když tuto pohádku nemám moc rád. Připadá mi příliš temná a ponurá. Ale vím, že se hodně líbí ženám, asi i díky Pavlu Trávníčkovi, kterého já ale také příliš nemusím. Jako pohádka funguje, vše je jak má být, výprava je skvělá a exteriéry nádherné. A princ Jaroslav je pěkný proutník. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Aniž bych chtěl srovnávat zřejmě nesrovnatelné, vzpomínám si velice živě, že měl Třetí princ TV premiéru také na Štědrý večer, tuším že v roce 1983, a ohlasy byly tehdy přesně tak záporné, jako je tomu u premiér už několik let v současnosti. Pohádka ale mezitím uzrála jako víno a to, co jí bylo nejvíc vytýkáno, se stalo její předností. U mne se stala právě pro svojí jedinečně ponurou atmosféru jednou z nejoblíbenějších. Režisér Moskalyk se opět dokázal vzdálit průměru zažitých forem a prosadit svou uměleckou výpověď, zasazenou do rámu perfektního řemesla. Monolog krále, kdy učí syny u ohníčku vládnout, by měli pouštět ve Strakově akademii od rána do večera! ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Podivuhodná, netradiční, pozoruhodná a velmi poutavá pohádka, která rozhodně není určena pro malé děti. Dlouho mi trvalo, než jsem jí vlastně přišel na chuť, a pokaždé, když mám příležitost ji znovu vidět, z ní načerpám něco nového. Nedokážu popsat proč, ale konečná scéna, kdy je zlomeno prokletí skal, působí natolik silně, dojemně, doslova archetypálně, že se z toho vždy vyloženě neubráním slzám. Všimněte si, že princové tu narozdíl od jiných "dětských" pohádek nečelí žádným ztělesněným protivníkům. Nemáme tu žádné čerty, žádné zlé čaroděje, ježibaby, draky či obludy, vlastně nikdo tu není vyloženě zlý. Všecho, čím musel princ Jaroslav projít a nad čím musel zvítězit (a kde Jindřich s Jaromírem pohořeli), je to, co není vidět a s čím si musel poradit jeho vlastními (vnitřními) schopnostmi. Vyhrál tam, kde jiní se zasekli. Vyhrál boj nad silami, které máme v sobě všichni. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Pád během chytání zbloudilého jehněte nebyl nahraný. Trávníček tehdy opravdu spadl a měl co dělat, aby nebohé zvíře nezranil. [Zdroj: kafe.cz] (Duoscop)
  • Než princ Jaromír (Pavel Trávníček) zkamení, je vidět ve scéně, kde se přehrabuje v diamantech, že má na prstě prsten od svého otce. Tedy prsten má zkaměnět s ním. Ovšem když už je v Diamantových skalách i princ Jaroslav (Pavel Trávníček), tak ve scéně nad truhlou s diamanty mluví k témuž prstenu: „Splnil jsem druhý úkol, bratříčku!“ (Diamondsky)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Reklama

Reklama