Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sibiřský husky Togo je hlavním hrdinou příběhu z roku 1925 o záchraně aljašského města Nome od epidemie záškrtu. Pro sérum běželo štafetu 19 týmů průměrně 50 km, ale musher Leonhard Seppala (Willem Dafoe) s Togem, který táhnul spřežení, 425 km. V roce 2011 jmenoval Time Magazine Toga nejstatečnějším zvířetem všech dob. (Earl)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

tomik99 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem nuda. Film je asi skvělou ukázkou, že ne veškeré příběhy podle pravdivých událostí se dají dobře zfilmovat. Příběh to byl sám o sobě silný, na papíře určitě funguje skvěle a hrdinský čin psů nelze nikomu upřít, přesto to neznamená, že to bude dobrý film. Já se, i když jsem se snažil do děje ponořit a do postav a psů vcítit, šíleně nudil, několikrát jsem usnul a prostě mě to až do samého konce vůbec nebavilo. Prostřední část byla vyloženě utrpení – sledovat digitální psy probíhající digitální bouří a sněhem, to si mohli odpustit. Willem Dafoe byl jako vždy vynikající, dokonce mu sekundovali i jiní a dobří herci. Poslední patnáctiminutovka je tím nejlepším na filmu, ale nechci kvůli závěru měnit finální hodnocení, protože mě to až do té doby šíleně, ale šíleně nebavilo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Poctivé psí dobrodrůžo míchající všechny osvědčené recepty pro daný žánr, což ale vůbec nevadí, protože to dokonale funguje. Film pracuje ve dvou časových rovinách. V té první se věnuje heroickému výkonu Seppaly a Toga a na pozadí nádherných scenérií nabízí jednu napínavou chvíli za druhou. Pomyslným vrcholem je pak zdolání zaledněné vodní plochy, která pod uhánějícím spřežením praská. CGI efekty tady sice nepůsobí úplně dokonale, ale na mě udělaly dojem. Druhá linka pracuje s Togem coby nechtěným štěnětem, ke kterému musher pomalu hledá vztah. Tady funguje pro podobné filmy tolik potřebná úsměvná vložka v hlavní roli se štěnětem, které je potvora roztomilá. Na konci dojde i na povinnou citovou ždímačku, která je sice prvoplánová, ale opět fungující.Líbilo. 80% ()

Reklama

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Jak me zvireci filmy nebavi, tak tohle me pohltilo. Togo je skvele odvypravene dobrodruzstvi, jak od Jacka Londona. Plne nadhernych obrazu divociny, hrdinskych skutku typove presneho Dafoea, uzsane prace se zviraty a skvelych triku (ono to ani neslo do kin?). Ale, co je hlavni? Nedojde na zadne emcni vydirani, jak byva v podobnych filmech zvykem. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o tom, jak řešili rozvoz zdravotnického materiálu v době epidemie před cca sto lety v extrémních podmínkách aljašské zimy. Psíci byly ňuňu, Elias zase po letech vytáhl své nejlepší Četově ztrápené úsměvy, hezky nám tam CGI bouřilo, praskaly ledy a tak. Nicméně s ohledem na aktuální události se mi stále vtírala myšlenka, zda by se nedalo popsanými historickými událostmi inspirovat i v této nelehké době boje proti zákeřnému neřádstvu, které nás aktuálně sužuje. Samozřejmě nemyslím to z Číny, ale ze Strakovky. A když už se před časem nabídl přivézt každému lékaři masku sám Mazku (= Maďar zkurvený), napadlo mě poskládat spřežení ve složení Hamáček, Vojtěch, Schillerová a Prymula s Burešem vpředu a zapřáhnout je do žebřiňáku s nákladem alespoň patnácti metráků… no, ideálně třeba kyslíkových bomb, ale mohlo by se to doložit třeba pytli s cementem (důležitá je zkrátka váha), s kterýmžto povozem by následně zmínění národní tahouni objížděli celou zemi. Musheři by se střídali nejvýše po pěti kilometrech, aby nedošlo k nežádoucímu ochabování bič třímajících paží a délka trasy by byla limitována padnutím posledního tažného kusu. Žel mám ale dojem, že se bude spíše opakovat toliko poučný závěr z tohoto snímku, kdy si zásluhy za cizí úsilí nakonec přisvojí jistý podvraťák, který se nechá zapřáhnout těsně před cílem, aby zapózoval před objektivy. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Disney se vytasil s velice nadprůměrným snímkem z atraktivního prostředí, který jsem dlouho nesmyslně přehlížel a stavěl na vedlejší kolej. Filmy se psy jsou vždy nějak speciální, protože po emocionální stránce mě dokážou zasáhnout daleko efektivněji než ostatní žánrové přírůstky. Vůbec jsem do dnešního dne tento reálný příběh o historicky nejstatečnějším zvířeti neslyšel, sám to nechápu. Zasazení na Aljašku neokoukané, hlavní pes výborný, hlavně palec nahoru, že se tvůrci nerozhodli pro CGI zpracování, to by mě mrzelo. Líbila se mi hudba, zasněžené a nevlídné exteriéry. Jasně, když se divák dočká nějaké akčnější sekvence, tak tu digitálnost z pozice sledujícího ihned zaznamenáte (například scéna na zamrzlém jezeře), ale film na tom nebyl vystavěn. Willem Dafoe perfektní, věřil jsem mu všechno, šlo vidět, že si s tím psem vybudoval pouto i během samotného natáčení. Závěr nenechal žádné oko suché. Hačikó za mě asi drtivější podívaná, na druhou stranu se pořád jedná o kvalitní počin se vším všudy. Za mě 7,5/10 ()

Galerie (17)

Zajímavosti (11)

  • V zimě 1924 až 1925 ohrožovala epidemie záškrtu město Nome. (ARI50)
  • Ve filmu je Togo jako štěně nemocný, tak se i stalo ve skutečném příběhu. Stejně tak filmová scéna, kdy Togo proskočí oknem a běží několik kilometrů domů. (ARI50)
  • Togo byl pojmenován na počest japonského admirála Toga Heihachiro. (TheSpearCZ)

Reklama

Reklama