Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

RedDuck 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Star Trek Deep Space Nine má oproti jiným ST seriálům několik vlastních kvalit. Především jsme na jednom místě -jednak to má takovou domácí atmosféru opravdu života na stanici, druhak můžeme tak sledovat vývoj v daném kvadrantu. Ze začátku převažují jako jinde stand alone epizody, později však se začíná děj opravdu táhnout přes několik epizod. V řadě epizod také vidím jakési dvě až tři linie nezávislé dvě linie. Příjemné je zlidštění a pochopení některých ras. I pres specifické kvality a atmosféru nelze jinak než označit většinu dílů jako klasickou vatu, která často recykluje jiné ST díly a později bohužel i vztahové seriály. Opravdu výborných je pomálu, ty špičkové díly jsou: tři Duet (1x18), Trials and Tribble-ations(5x6) a In the Pale Moonlight (6x19). Nejlepší a nejsympatičtější postavami pro mě byli ferengijský barman Quark a kardassijský krejčí Garak. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Brát v potaz samotnou kvalitu jednotlivých sérií, určitě by u mě DS9 nedosáhl maximálního hodnocení, jenže v porovnání s ostatními seriály ze Star Trekovského prostředí je tak jiný, že si podle mě takové hodnocení (s pár výhradami) zaslouží. Zprvu se drží ještě osvědčených metod. "Dokonalá" Federace bez jediného kazu, čestní a neohrožení hrdinové (...), jenže postupem času se v tom všem ty "kazy" objevují, což rozhodně zpříjemňuje celý ten sedm let postupně vykreslený příběh. Dále je tu plno výborných vedlejších postav (Garak, Dukat, Damar, Weyune, Brunt, Martok,...), které se vracejí (vyvíjejí) a všechna tahle práce s nimi se nádherně vyplatí v závěrečných epizodách. A Cardassiané asi nejlepší rasa co ST univerzum stvořilo. Nejlepší epizody: 1x19 - Duet 2x19 - Blood Oath 2x22 - The Wire 3x07 - Civil Defense 3x20 - Improbable Cause/3x21 - The Die Is Cast 4x07 - Starship Down 4x14 - Return to Grace 5x06 - Trials And Tribble-ations 5x14 - In Purgatory's Shadow/5x15 - By Inferno's Light 5x26 - Call to Arms 6x19 - In the Pale Moonlight 7x06 - Treachery, Faith and the Great River 7x16 - Inter Arma Enim Silent Leges 7x20 - The Changing Face of Evil pořadí seriálů: 01 - TOS, 02 - DS9, 03 - TAS, 04 - VOY, 05 - ENT, 06 - TNG ()

Reklama

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ještě během 6. sezony bych dal jasných 4*, ale od její půlky po díle In the Pale Moonlight je to katastrofa a tak musím jednu ubrat. 1. sezona 82%, 2.sezona 75%, 3.sezona 80%, 4.sezona 86%, 5. sezona 78%, 6. sezona 58%, 7 sezona 46%. Nej díly: Q-Less, Duet, The Wire, Civil Defense, Prophet Motive, Improbable Cause, The Way of the Warrior, Little Green Men, Our Man Bashir, Trials And Tribble-ations , In the Pale Moonlight, Inter Arma Enim Silent Leges ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pořádně oprášit neslanou nemastnou vzpomínku na tenhle seriál (podobnou spoustě zdejších komentářů) za ten čas určitě stálo. Čtyři řady s válkou proti Dominiu, které u nás nikdy neběžely, patří rozhodně k tomu lepšímu v startrekovském vesmíru. Deep Space Nine stále žije ze zažitých klišé a struktury, které nepřekročily filmařskou inovativnost pilotního dílu, od kamery po mimozemskou hudbu. Vztahy na stanici, kdy každý ví o každém vše a věci se zásadně řeší společně, připomínají spíš sezení Anonymních alkoholiků. Na druhou stranu v téhle sérii najdete asi nejepičtější díly (Sacrifice Of Angels), má větší kontinuitu děje a postav než ploše stylizovaná TNG, nabourává startrekovskou morálku (In the Pale Moonlight, Sekce 31) a dokonce v postavě kapitána/vyslance proroků Siska staví vizi a náboženství na stejnou etickou úroveň, mnohdy i do rozporu s tradičním racionálním pojetím a principy Federace. Pokud máte možnost, druhou šanci si tenhle seriál rozhodně zaslouží. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původně dvě * (a komentář "Asi můj nejméně oblíbený seriál z univerza Star Trek"), ale po letech jsem se k seriálu vrátil a po dosti zdlouhavém a občas i nudném rozjezdu (série 1-3) nastal příjemný posun v podobě čtvrté série (např. retro-komediální Little Green Men) a snad ještě lepší páté. Zejména díl "Trials and Tribble-ations" je opravdovou nerdí lahůdkou. Zatím zvedám na 3* a uvidíme se, až jej dokoukám... Tak tedy... Zejména díky šesté sezóně a jen o něco slabší sedmé se zpětně omlouvám a dávám pět hvězdiček. Zvlášť finále, které se protáhne na několik epizod, v nichž časem odpadne i ono "v minulém díle... a nyní pokračování", je napínavé jak guma od Siskových trenclí. Sice to trochu hatí slzavý závěrečný dvoudíl, ale i tak je mi líto, že už mám DS9 za sebou... ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Na základě dotazů od homosexuálních fandů Star Treku tvůrci začlenili do několika dílů polibky mezi osobami stejného pohlaví. (Riker)
  • Avery Brooks měl jako součást smlouvy podmínku nechat si narůst vlasy, aby se odlišil od jiné své postavy v seriálu Spenser: For Hire. Ve čtvrté sezóně mu však tvůrci povolili znovu si oholit hlavu a nechat dorůst vousy. (Ruuzha)
  • Agenti Časové vyšetřovací komise Dulmur a Lucsly jsou (téměř) anagramy Muldera a Scullyové ze seriálu Akta X (od r. 1993). [Zdroj: trekkies.cz] (padina)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama