Reklama

Reklama

Dawsonův svět

(seriál)
  • USA Dawson's Creek (více)
USA, (1998–2003), 93 h 9 min (Minutáž: 41–45 min)

Tvůrci:

Kevin Williamson

Režie:

Joshua Jackson, Bethany Rooney, David Semel, Lou Antonio, Dennie Gordon (více)

Hrají:

James van der Beek, Katie Holmes, Michelle Williams, Joshua Jackson, Kerr Smith, Meredith Monroe, Busy Philipps, Mary Beth Peil, Monica Keena (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(128)

Obsahy(1)

Kamarádi Joey Potterová a Dawson Lerry se znají od sedmi let a jako každý sobotní večer se u Dawsona dívají na filmy. Joey žije se svou sestrou a jejím přítelem v malém domku, v zátoce kousek od Dawsona. Její matka umřela na rakovinu a její otec sedí ve vězení za držení narkotik. Dawson, Joey a Pacey Witter, Dawsonův nejlepší kamarád, natáčejí Dawsonův první film, se kterým chce jet brzy na filmový festival amatérských filmů. Pacey, který v něm hraje nestvůru, a Joey, která hraje hlavní hrdinku, se začnou hádat. Jejich hádku ale přeruší přijíždějící taxík, ze kterého vystoupí mladá blondýnka Jen Lindlyová. Je to vnučka Dawsonových sousedů, která přijela, aby pomohla své babičce starat se o nemocného dědu. Jen, stejně jako ostatní, druhý den nastupuje do druhého ročníku místní střední školy (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (263)

RedAK odpad!

všechny recenze uživatele

Downův svět, aneb trampoty anorektického čelisty. Zrovna jsem si na tento skvost vzpomněl, anžto jsem si honil péro a obzor vějířovitého cákance obsahoval ročník ábíčka ze století páry, které jsem si uschoval pro případ nečekané menstruace náhodných fenek hostujících můj byt. Na obálce se pyšnil tento čelovitý blondýn s úchvatným titulkem "Ženy musím odmítat, je jich moc". Teď nevím, kdo je větší Down, jestli Dawson, Down, Downův Dawson, Dawsonův Down, nebo kurva já! ()

Murrro 

všechny recenze uživatele

Kdesi na začiatku to fungovalo takmer stopercentne, problémy hlavných postáv boli dôveryhodné a dokázal som sa s nimi stotožniť. Postavy však starli, opustili strednú školu a scenáristi nezvládli vymýšľať a riešiť dospelé problémy s takou ľahkosťou ako tie pubertiacke. Seriál klesol na úroveň všetkých ostatných, podobných, nevýrazných, priemerných... Škoda. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Myslím si, že hormony nutně změní náš vztah a já chci omezit škody." To zní tak dospěle a přesto podobné skvosty tady hlásí uvědomělí středoškoláci. Se mnou je ten problém, že když jsem do Dawsonova světa zabloudil, tak už jsem měl drobné potíže vzpomenout si na problémy mladistvých, natož jim porozumět. Přesto jsem Joey ještě párkrát šmíroval, když Dawson musel něco důležitého řešit, ale brzy jsem přišel na to, že náš vztah nemá budoucnost. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

"Už u tebe nemohu přespávat Dawsone, stárneme, rostou nám chlupy tam kde nám dřív nic nerostlo. " Jojo, tak tahle věta Katie Holmes je pro mě legendární stejně jako celý seriál. Nejslavnější highschool seriál z éry seriálů, kde patnáctiletý hráli pětadvacetiletí. Na tenhle jediný jsem ale pořádně koukal. Určitě jsem se z toho naučil spoustu mouder z kategorie "dospívání", takže jasný 3 hvězdy. (60%) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Seriál přináší místy autobiografický, pravdivý a mnohdy i velmi šokující obraz dnešní americké mládeže, která se potýká s úskalími života. Atakováni chybami, obavami, rozhodnutími, sexuálními zkušenostmi.. Vzpomínám, kdy to před lety vše začalo a naprosto všichni kolem to zbožňovali a dychtivě sledovali. Čas šel ale dál a provokující, dramatický a realistickými dialogy prošpikovaný seriál ubíral na síle a situace se opakovaly, hrdinové omrzeli. Vše začalo být až příliš uhlazené, čtyři hlavní představitelé řešili svoje situace stále hravěji, stále dokola a z intelektuálních dialogů, které ze sebe chrlili, šla hlava kolem. Nejen v USA se těšil obrovskému zájmu a mladí herci se dostali do podvědomí producentů. Zatímco ale pánové proplouvají spíše teenagerovskými a nepříliš zdařilými projekty, dívčí duo se prosazuje podstatně lépe – Michelle Williams se uplatňuje v nízkorozpočtové a nezávislé produkci a Katie Holmes dnes postupně dostává stále zajímavější a dospělejší role (Téměř dokonalý zločin, Batman začíná). Výsledek je s přihlédnutím na "všechny" série. ()

Galerie (424)

Zajímavosti (41)

  • Dawsonův svět je jedním ze tří seriálů stanice WB, kde zaznělo slovo "shit". Těmi dalšími jsou Everwood (kde byl ale zvuk ztlumen) a One Tree Hill. (novoten)
  • Video, které pouští v posledním díle Pacey v nemocnici, a které údajně natočil Dawson v roce 1998, je původní znělka první série. (novoten)

Související novinky

A bude komiksové světlo!

A bude komiksové světlo!

01.11.2007

Konkrétní zdroje? Blesk a Zelená lucerna. A pozor, teď nemluvíme o chystané Justice League of America, jejíž členy jsou i Flash a Green Lantern. Strategie studia Warner Bros. je vskutku podivná.… (více)

Reklama

Reklama