Reklama

Reklama

Zrození

  • USA Birth (více)
Trailer

Deset let poté, co náhle zemřel její hluboce milovaný muž, je Anna (Nicole Kidman) připravena překonat svůj smutek a začít nový život. Souhlasí, že si vezme Josepha (Danny Huston), příjemného, vzdělaného muže, který se o ní ucházím už tři roky. Annino rozhodnutí potěší i její matku Eleanor (Lauren Bacall), elegantní, panovačnou ženu, která uvítá Josepha v rozlehlém aristokratickém bytě v New Yorku, kde všichni společně bydlí i s Anninou těhotnou sestrou Larou (Alison Elliot) a jejím manželem (Arliss Howard). Právě zde se jednoho večera shromáždí přátelé Anny a Josepha, aby jim poblahopřáli k jejich zasnoubení. Mezi hosty je i Clifford (Peter Stormare), který býval Seanovým nejlepším přítelem a jeho žena Clara (Anne Heche). Dvojice se v privilegované společnosti necítí úplně přirozeně, když přijíždí výtah, Clara zpanikaří, že její dárek pro Annu není vhodně zabalen a posílá Clifforda nahoru na party samotného. Sama chvilku dole v lobby postává a zvažuje své možnosti, mezitím jí pohled ulpí na malém chlapci (Cameron Bright), který zde sedí. Záhy Clara z budovy odchází směrem k Central Parku, aniž by si byla vědoma, že ji chlapec sleduje. Krátce po zasnoubení se v bytě koná oslava narozenin Anniny matky. Avšak předtím, než se rozkrojí dort, se tu zničehonic objeví nezvaný host, tentýž malý chlapec a chce nutně mluvit s Annou v soukromí. Anna bere dítě do kuchyně. Zde jí chlapec sděluje, že je její zemřelý manžel Sean a varuje ji, ať si Josepha nebere. Rozčilená Anna odvádí chlapce z domu a vrátný jí potvrdí, že chlapec se skutečně jmenuje Sean. Sean se nenechá zastrašit a Anně napíše. Pravidelně navštěvuje dům, kde Anna bydlí, se svým otcem, panem Conte (Ted Levine), který je učitelem a má v domě klienty. Annina snoubence situace zneklidňuje a rozhodne se s malým chlapcem promluvit. Když Anna, Joseph i Seanův otec chlapci nařizují, že už nemá Annu obtěžovat, Sean klidně a rozhodně odmítá. Na konci výstupu omdlévá, což Annu emocionálně zasáhne. Sean zná navíc mnoho tajných detailů ze společného života Anny a jejího manžela, což je pro ni i zbytek její rodiny a přátele nevysvětlitelná skutečnost. Ještě více zneklidňující je jeho jistota a intenzita lásky k Anně. Chlapec nakonec dostane šanci strávit v bytě, kde Anna žije, nějaký čas, což by mu mělo pomoci pochopit, že jeho přesvědčení je mylné. Avšak během jeho pobytu roste Annina víra v to, že Sean je skutečně její převtělený manžel. Ačkoliv nemůže popřít, že je to velmi podivné, je k malému chlapci čím dál více přitahována a odmítá nátlak rodiny i Josepha, aby se s ním přestala vídat. Mohlo by toto dítě být skutečně Anniným manželem, který se k ní vrátil? Jak by mohla zavrhnout příležitost znovu zakusit lásku, kterou k němu cítila? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Zdařile zachycené tápání smrtí drahé osoby vyrovnané ženy, která ztrácí půdu pod nohama (střídmý výkon výborné Nicole Kidman). Bizarní motiv převtělení mrtvého manžela do dvanáctiletého kluka dojde ke konci racionálního vysvětlení, o tohle tu ale vůbec nejde. Trýznivé pochyby o vlastním úsudku, hledání jakéhokoliv záchytného bodu, jak se zbavit noční můry. A nakonec propadnutí a nevěřícné vystřízlivení. Utrpení jako alegorie ztracené lásky. Výtvarná stránka filmu výborná, scénář mohl být míň "televizní".. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

tento film má veľmi sľubný začiatok a prvých 15 minút je naozaj dobrých, skoro na 5 hviezdičiek - majú tajomstvo, sú dobre zrežírované, skrátka diváka celkom chytia, potom sa však začne vyvíjať veľmi prapodivne, miestami (vo vrcholných momentoch) prechádza do mierne úchylnej podoby a k záveru je nechcene smiešny, aby sa skončil na všetok predošlý dej a zápletku tak nejako nijak a vyšumene . . . najväčšia chyba však asi bola v caste Seana - ten chlapec nevie hrať a nie je ani dvakrát sympatický, za to Nicole hrala celkom slušne, aj keď sa mi zdalo, že miestami prehrávala, čo však je skôr ako jej chybou režiséra, ktorý inak režíruje celkom slušne = dobrý priemer s pár nadpriemernými nápadmi a riešeniami niektorých scén; škoda, že nedostal väčší priestor Stormare a aj keď som epizódu a úlohu v tom všetkom nepochopil pri postave Anne Heche, tak min. sa na ňu dobre pozeralo: škoda, že je lesbička, pretože je čím staršia, tým krajšia. prekvapilo ma, že na scenári robil J. C. Cariérre . . . vlastne ani nie, je už starý a spomedzi troch scenáristov asi zaujal (ale to je len môj odhad) úlohu akéhosi supervisora a tutora . . . neviem; ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

Pro mě téměř šokující překvapení (půlnoční program TV Prima). Silné drama s výtečnou hudbou (Alexandre Desplat), excelentním obsazením a komorní a velmi originální režié talentovaného Jonathana Glazera. Posledních 20 minut už není zdaleka tak intenzivních, ale pořád je tu vidět talent dobrého režiséra, který by měl točit mnohem víc. Soundtrack teď poslouchám hodně často. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Opravdu zvláštní film, pomalý, někdy až malinko rozvleklý, rozjímavý, citlivý. Pro fanoušky Nicole Kidman není co řešit, ostatní si Glazerovo drama užijí, pokud mají rádi snímky neobvyklé, trošku experimentální a tajemné. Nicole je jako vždy skvělá, ale opravdovou hvězdou je malý Cameron Bright, který předvádí brilantní dospělý výkon a je ve své roli bezezbytku uvěřitelný. Z ostatních složek pak filmu jednoznačně dominuje překrásná hudba, bez níž by byl zážitek poloviční. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Zrození je pro mě milým překvapením, neboť jsem očekávala mysteriozní thriller, nakonec se z toho vylouplo psychologické drama. Film plyne drásavě pomalu, je to záměr, ovšem, stupňuje se tím duševní svár civilně lidských hrdinů . Ti jsou mimochodem postaveni před zásadní velmi nerealistický problém, který se snaží řešit snad až racionálně. Hlavní je však emoční rovina filmu, ale není to ono klasické expresivní vyjádření stavu, ba naopak, mistrná hra obličejového výrazu podpořeného obvykle hudbou, která je neoddělitelným spojencem obrazu. Další velmi výraznou složkou je výtvarná stylizace (barevné ladění dokáže být hodně atmosférické) a zajímavá výprava ve které převažují hlavně vertikální linie, které často umocňují rozdílnost a propastnou vzdálenost mezi nesourodými hrdiny. Film Zrození má divácky nevděčné těžce umělecké ambice, které vlastně i důsledně naplňuje. Režisér Jonathan Glazer s jistou samozřejmostí ukazuje, že klasická filmařina ještě nezemřela, což dle mého není vůbec naškodu. Přidává do filmu jeden trochu kontroverzní aspekt a to je vzah třicátnice s dvanáctiletým klukem (což mu dalo hlavně pocítit puritánské obecenstvo v Itálii). Pro někoho zůstane Zrození jen dalším aspirantem povýšeně akademické hříčky -stejně jako poslední dílka Bertolucciho. Nu, každý jsme jiný, pro mě je Zrození introspektivním vhledem do lidských duší, který má sice pár vad na "kráse", ale celkově je velmi vyvážený a povedený. Nutno podotknout, že také díky velmi zajímavému hereckému obsazení a výrazově velmi přesné hudbě. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (7)

  • Scenárista Milo Addica a režisér Jonathan Glazer často psali scénář den před natáčením, což bylo pro herce velmi náročné. (Terva)
  • Režisér Jonathan Glazer, řekl, že už při psaní scénáře neměl zájem o strašidelný nebo paranormální příběh. Chtěl něco jako pohádku o věčné lásce a o tajemství srdce. (Terva)

Reklama

Reklama