Reklama

Reklama

Můj přítel Monk

(seriál)
  • USA Monk
Komedie / Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2002–2009), 90 h 39 min (Minutáž: 40–118 min)

Tvůrci:

Andy Breckman

Hrají:

Tony Shalhoub, Ted Levine, Jason Gray-Stanford, Traylor Howard, Bitty Schram, Stanley Kamel, Emmy Clarke, Hector Elizondo, Kane Ritchotte, Tim Bagley (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(124)

Obsahy(1)

Tony Shalhoub v roli velice zvláštního a obsesivního detektiva Adriana Monka, který trpí psychologickou poruchou, která ho již připravila o skvělou pozici policejního detektiva v oddělení vražd u San Franciské policie. Kvůli tragické a nevyjasněné vraždě jeho manželky si vybudoval abnormální odpor k davům, rušným ulicím, bakteriíím, mléku a dalším věcem, což mu ale v jistých chvíích velice napomáhá k vyřešení případů. S jeho každodenním životem mu pomáhá asistentka Sharona, ze které se stává ženský Dr. Watson. Adrian se u všech případů setkává s kapitánem Stottlemeyerem, jeho bývalým nadřízeným, kterého Monkovy schopnosti, stejně tak i jeho slabosti dovádějí k šílenství. (Universal Channel)

(více)

Recenze (407)

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Co mě na tomto seriálu tak přitahuje, není detektivní činnost ani zajímavé případy. Je to právě osobnost pana Monka, jeho boj s OCD. Je to přesně ono. Nijak hluboce jsem tuto poruchu nestudovala, ale pravda je taková, že i u "normálního" zdravého člověka se může vyvinout zcela náhle a neočekávaně. A to poté, co prožijete nějaký životní otřes. U mě se tak ve dvaceti letech stalo a stala jsem se podobně obsedantní jako pan Monk, kompulze se naštěstí nedostavily. Nebála jsem se všeho jako on, ale chovala jsem se tak směšně a měla čím dál méně přátel, protože se mnou nebylo k vydržení. Správně užívám minulý čas, protože na svém případu vím, že je možné se z toho dostat a "uzdravit se". Stačí jen trochu toho serotoninu a čas. Každopádně panu Monkovi rozumím, stejně jako Melvinu Udallovi z Lepší už to nebude a Howardu Hugesovi z Letce. Poznávám se v nich a je to strašný. U pana Monka ale vtipný a trefný. Nestandardně zábavný seriál. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že se Američané pokoušejí inovovat jejich smysl pro humor a berou si zdárný příklad z Britské scény. Hlavní hrdina je totiž jednoduše řečeno magor. Tak jak by to řekl Lister při pohledu na Arnolda Rimmera, který si vše očividně zapisuje do svého notesu. Pan Monk je totiž puntičkář, který mi svým chováním v jistém smyslu připomíná Columba. Jak se chová, jak dedukuje samotné případy. Jakoby mu z oka vypadl a možná právě proto ho mám tak rád. Sice bych s ním nevydržel ani minutu, ale občas se na něj s radostí podívám. Seriáloví tvůrci konečně pochopili, že seriál dělá na oblíbenosti důrazná a respektovaná postava, o kterou jen tak někdo nezakopne. Pan Monk ani do budoucna dle mého názoru takovýto problém určitě mít nebude. (8/10) ()

Reklama

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Milujem tento seriál a neváhal by som ho zaradiť do mojej seriálovej TOP10. Myslím, že by mal rovnakou mierou pobaviť každého, ja sa bavím vždy takmer naplno. Sympaťák Tony Shalhoub tu podáva fakt výborné výkony a ak mi aj náhodou niekdedy liezol na nervy, liezol tak vtipne, že mi to absolútne nevadilo. Monka by som kľudne pozerával aj hodiny. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejlepších detektivních seriálů, kde se skvěle mísí chytře vymyšlené zápletky, humor a výborný Tony Shalhoub. Navíc kvalita nijak zvlášť nekolísá a seriál jí udržuje pěkně vysoko až do zdařilého finále. Sympatické je, že tvůrci Monka ukončili, když pochopili, že víc už z toho nevymáčknou, což například tvůrcům Lost měl někdo připomenout. Vždycky se radši podívám na Monka než na CSI, tenhle způsob vyšetřování upřednosňuju už od dob Columba:)) ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Monk je naprosto geniální seriál. Málokdy dokáže být detektivní seriál tak vtipný. A vtipné je to především díky sklíčené osobnosti samotného detektiva. Takže jeho fobie jsou jen prostředkem k vytlačení úsměvu na tváři diváka. Kromě toho navíc je docela zábavné pozorovat jeho vyšetřující metody, jeho smysl pro detail a fenomenální paměť. Je tam sice spousta elementů, které bych i oželel a extrahoval ze seriálu čistou srandu a napětí, ale s tím se nedá nic dělat. Jako seriál to funguje bezvadně a je jen škoda, že není více dílů. 125 je prostě málo. ()

Galerie (566)

Zajímavosti (81)

  • Tato epizoda v jedné části zcela pomíjí zákonitost fyzikální akce-reakce, v jiné části ji přitom nesmyslně používá tam, kde být nemůže. Například po výstřelu z kulovnice je střelou zasažený Lindin kolega odhozen několik metrů daleko, ale s Lindou (Sharon Lawrence) to v okamžiku výstřelu ani nepohne. Nebo ve scéně při prudkém rozjezdu motorky je Monk (Tony Shalhoub) prudce vymrštěn dozadu na trávník, což by však vlivem akcelerace nikdy nemohlo nastat (takovéto odhození zpět by mohlo nastat jedině v případě prudkého zabrzdění během velmi rychlé jízdy pozpátku). (Lasskoun)
  • První seriál, který USA Network točili v Americe. Všechny předchozí seriály byly zfilmovány v Kanadě. (HappySmile)

Související novinky

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

21.02.2012

...a našli režiséra. Z prvního Red se vyklubal obstojný hit, pěkně se prodával na blu-ray a DVD a nejmenovaná kabelová televize díky vysoké sledovanosti hraje film zhruba třikrát denně. Už nějakou… (více)

Reklama

Reklama