Reklama

Reklama

Euforie - Série 2

(série)
Trailer 2
USA, 2022, 7 h 53 min (Minutáž: 54–62 min)

VOD (1)

Epizody(8)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (68)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sledované od februára do mája 2024. _ Druhá séria EUFÓRIE je nekonečná vyhrotená situácia, v ktorej človek definitívne prestáva hrdinom závidieť ich mladosť, krásu, sex, drogy a večierky. Tu už nie sú žiadni vinníci, sú len obete. A seriál definitívne prestáva byť "zábava" aj pre samotného diváka. Je to hlboký ponor do vyextrahovanej dekadencie dnešnej mládeže. A pritom zachované to, čo je pre teen vek trvalé bez ohľadu na dobu – silné city, idealistické predstavy o živote a vzťahoch a fatalistické konanie. Plus starý dobrý freudizmus – nie spoločnosť, politika, technológia… - ale neprítomný ocko (a prítomné drogy) sú spúšťačmi abnormálneho správania. _  Hodnotiť tu časti osobitne, nielen diely, ale hádam aj série, nemá veľmi zmysel, čím ďalej, tým viac vyznieva EUFÓRIA ako celok, a aj v rámci dielov si prechádza ľubovoľne medzi postavami, ktorých osudy sú previazané. Iba výnimočne sa prezentuje ako seriál s uzavretými, charakteristickými epizódami, väčšinou ide skôr o moderný trend sledovania krátkeho seriálu ako dlhého filmu naraz, v jednom ťahu, prípadne na pár šupov. A podobne sa to má aj so sériami - sú tu veci, ktoré sa doriešia, aj tie, ktoré sa nechávajú otvorené do tretej série. A tak to môže ísť donekonečna – tak ako život. _ Sam Levinson si na rozdiel od prvej celú druhú sériu napísal a zrežíroval sám. Niet sa mu čo čudovať – stvoril popkultúrny fenomén a chce si ho ďalej robiť iba podľa seba – a výsledok dosahuje väčších výšok, ale aj nedostatkov, ako v prvej sérií. Z rozličných pohľadov sa mu dá všeličo vytknúť... Dosť zvláštne rozvíjanie (či skôr zdržovanie) zápletiek stojí proti režijne a štylisticky neuveriteľne premysleným jednotlivým scénam. V tých jednotlivostiach je to ale majstrovské a ako celok emocionálne zasahujúce až zdrvujúce, čo je pre mňa rozhodujúca kvalita.. Ťažko si vybavím porovnateľné dielo, ktoré by tak presvedčivo sprostredkovávalo pocity a komplexné emócie, vrátane tých najextrémnejších. ()

ditrue 

všechny recenze uživatele

| 80% | Druhá série dosahuje vyšších výšek než první, ale i horších propadů. První díl odehrávající se na párty, pátý díl a skoro celá linka Feze byly parádní, bohužel ostatní části téhle série mi už tak moc po chuti nebyly – především kvůli pochybným motivacím postav nebo vyloženě nezajímavému ději. Tam kde si mě první série získala svou jasně danou strukturou, tady ve druhé jsem měl pocit jak na horské dráze, kde jsou některé díly parádně vystavěné kolem určité události, ale jiné jsou jen sled nahodilých scén, bez většího dopadu. Aspoň ten vizuál si pořád drží vysoký standard a stále patří mezi to nejlepší co lze na seriálové scéně vidět. Možná jsem na s02 příliš přísný, ale jestli jo, tak je to hlavně kvůli tomu, že jsem po první sérii očekával posun k lepšímu a místo toho dostal přešlapování na místě nebo místy i malý krůček zpět. ()

Reklama

stub 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá řada docela překvapila. Jde více do hloubky a zároveň je pojatá "artověji". V případě Euforie bych čekal, že podobný přístup seriálu zlomí vaz, ale tvůrci se s tím kupodivu dokázali vypořádat celkem důstojně. Takové pojetí zákonitě klade vysoké nároky na vyváženost děje a lyriky, což se (přes občasné masturbační záchvaty v lyrické rovině) v podstatě daří, snad s výjimkou posledních dvou dílů, u kterých to však v rámci dramatické křivky lze akceptovat. Tempo je sice dějově poměrně pomalé, ale neztrácí dech. Rovněž nevyhnutelná sebereflexe jednotlivých postav neupadá do sebeparodie (ač je to občas trochu na hraně). Silné je budování atmosféry a s tím související OST. Vhodné obsazení rolí bylo jasné již u první řady, zde se jen potvrzuje a vedle Zendayi je třeba opět, jako v případě Bílého Lotosu, vypíchnout Sydney Sweeney - byla by škoda přes její vnady nedohlédnout také její talent... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dekadentní a zvrácený Teen seriál, který je aktuálně na HBO jeden z nejsledovanějších se vrací s druhou řadou a je to opět solidní, byť menší výhrady mám.První díl druhé série je nejspíš vrchol celého seriálu, drsný gangsterský příběh Fezca mělo to nádech vrcholných gangsterek a taková návštěva drogového doupěte rozhodně dokázala vyvolat husí kůži. Intenzivní byl i díl pátý, což bylo nepěkné feťácké dno anebo finální policejní razie, či díl 7 v podobě divadla, což bylo režisérsky hravé a kreativní, to jsou rozhodně scény, které v paměti utkví nejvíce. Co mě však trochu mrzelo, že zde zmizely úvodní prology jednotlivých postav, jak to bylo v první sérii ( pořád je tu dost postav, které by si background zasloužily a zároveň zde moc nových postav nepřibylo, což také vnímám za škodu) a troufám si říct, že ubylo i sexuálních scén ( že by stížnost?) ale pořád se jedná o slušnou zábavu. Je to drsné, nepříjemné, znepokojivé se všemi teenagerskými trablemi spojené. Divím se, že linka se Zendayou a dealery zůstala nevyřešená a poslední díl je tradičně nejslabší jako v první sérii. Na 3. sérii jsem zvědav, ale na plný počet mi to opět nevychází.Příběh 4/5, Akce 2/5, Humor 2/5, Násilí 2/5, Zábavnost 4/5 Hudba 4/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 3/5, Herci 4/5. 8/10. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

už první série byla velmi dobrá, ale v té druhé posunul Levinson Euforii ještě o level výš.Když už přijde slabší epizoda (v celé řadě asi 2 pouze nadprůměrné), dorazí vzápětí něco, z čeho běhá mráz po zádech.Ať už to je totální kolaps Rue, nebo závěrečný dvojdíl prolínající divadelní hru,flashbacky a přítomnost.Po zásluze je Euphoria jedním z nejlepších a nejsilnější děl co současná seriálová tvorba nabízí...90% ()

Galerie (279)

Zajímavosti (4)

  • Píseň, kterou lze slyšet v pozadí při konverzaci v čase 28:13, je „seaside_demo“ od interpreta SEB. (Kanee)

Reklama

Reklama