Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (101)

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 60%. Moc sa mi do tohto nechcelo, ale nakoniec som sa nechal zlákať perfektný trailerom. Ono by to nemuselo byť zlé, lenže za tých 8 hodín som viac trpel nudou, pretože sa len kecalo a všetko zbytočne naťahovalo. Posledné dva diely konečne za niečo stali, inak to je veľká nuda, ktorá prinesie občas lepšie scény. Sklamalo ma aj obsadenie McAvoya, ktorý tu moc priestoru nedostal. Potešila krpaňa Dafne Keen, efekty, ľadové medvede a úvodné titulky s perfektným soundtrackom. Inak nič. Obľúbený soundtrack: Main Title. 2. séria - 65%. Po prvej sérii som rozmýšľal, či sa pustiť do tej druhej, pretože ta prvá ma nejako extra nebavila, no nakoniec som sa k nej dostal a musím povedať, že mi prišla o chlp lepšia. Stále to však žiadny zázrak nie je. Postavy ma bavili o trošku viac a tak isto aj príbeh. Finále mi prišlo asi najlepšie a keď to zhodnotím ako celok, nie je tu síce nič, čo by ma vyložene bavilo, no na druhú stranu ani extra nudilo. 3. séria - 60%. Predošlá séria mi prišla o chlp lepšia, no na druhu stranu, všetky tri série mi prišli kvalitou veľmi podobne a vyrovnané. Na tretej sérii ma najviac bavilo asi to, že to skončilo, keďže si ma tento seriál od začiatku moc nezískal. Dopozeral som to iba s povinnosti a tak trochu som bol zvedavý, ako sa to skončí. A aj keď koniec sa mi ľúbil, je tu hromada scén, ktoré ma moc nebavili a tých čo ma bavili je asi polovička. Tých osem hodín mi prišlo veľa v predošlých sériách a aj tu. Veľkým plusom je znova hudba, ktorá je pre mňa asi najväčšie plus na celom seriáli. Stručne jasne, nebolo to zlé, ale na môj vkus moc dlhé a sem tam nezáživné. Obľúbený soundtrack: Until The Day I Die. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Proti seriálu stálo hned několik zásadních faktorů (1. Nemám ráda předělávání filmů na seriály. 2. "Zlatý kompas" patří mezi mé oblíbené fantasy filmy a doteď mě mrzí, že nikdy nevzniklo pokračování. 3. K smrti nerada si zvykám na nové vzezření postav. 4. Nikdo nemůže nahradit Nicole Kidman coby můj same-sex crush.), a přesto se nemohu dočkat finální série. Ba co víc, "Jeho temné esence" hodnotím ve finále ještě lépe než původní zpracování. Jsou reálnější, drsnější (rozhodně nedoporučuju pouštět dětem, minimálně 5x jsem dost brečela), mají nádhernou hudbu & opening a vizuální stránka je v rámci televizní tvorby hodně nad standardem. Navíc klobou dolů před Dafne Keen, protože jí žeru každé slovo. S01: 90 %. S02: 85 % za uspěchaný konec, kterému ta osmá epizoda strašlivě chybí. Zas*aná corona. ()

Reklama

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po ukázkách jsem teda čekal přeci jen něco víc. His Dark Materials má skvělou výpravu i herce, příběh je sice takový naivnější a pohádkový, ale ani to bych nebral jako mínus. Přes to všechno musím říct, že jsem se u první série ani jednou nenadchnul. Nedá se říct, že je to průměrné, ale nic mě z křesla skutečně nenadzvedlo a vyloženě mě bavily jen dvě epizody. V první půlce se to celé hrozně táhne a zároveň děj hrozně skáče, takže pasáž, u které byste čekali, že se u ní bude seriál držet jednu až dvě epizody, dostane stěží půlhodinu. Přes rapidní přesuny v ději se tam stejně pořád nic neděje a v druhé polovině, kde to chytne trochu spád, se tvůrcům vůbec nedaří budovat napětí, takže to jen tak plyne dopředu a mně veškeré dění bylo poněkud volné. Jinak je tu rozhodně dost potenciálu, jen tomu chybí to srdíčko, ale pořád tu jsou dvě knihy, takže budu věřit ve stoupání kvality. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musim říct, že to trvalo, ale nakonec jsem si svou cestu ke světu Jeho temných esencí našel. Před pár lety jsem viděl film Zlatý kompas, který mě moc neoslovil, ale řekl jsem si, že třeba chyba tvůrců, a zkusil jsem seriál. Prvni dvě řady ale ve mě zanechávali podobný pocit, jako film, a říkal jsem si, že tenhel svět prostě asi neni pro mě. No ale nakonec přišla třetí řada, a já se konečně pořádně ponořil do světa Divoženek, Jordanské koleje, daemonů, Andělů... a mám i chuť si přečíst knihy a dát si seriálové opáčko. Jeho temné esence nejsou klasickým fantasy ve stylu Pána prstenů či Zaklínače, kombinují v sobě prvky dalších žánrů, a díky propojení s naší realitou dostávají i pevnější obrysy pro některé lidské charaktery. Jedno vám ale řeknu, Dafne Keen je jednou z největších hvězd budoucnosti, pamatujte na mě, ta holka to jednou dotáhne do nejvyšší třídy. P.S.: Celý seriál má ve všech řadách jedno z nejlepších inter posledních let, případně už jen to stojí za kouknutí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé, zdlouhavé a nádavkem zdlouhavé. V osmi epizodách úvodní řady je materiál na perfektní čtyři epizody. V každé jsou mnohé pasáže i scény, kdy to funguje přesně jak má; emocemi, dávkováním informací i napětím. Nemalé produkční hodnoty a výtečné obsazení takové momenty umí náležitě p(r)odat. Ovšem než se to k tomu dostane, tak to t-r-v-á. Je paradoxní, že byť se tvůrci nebáli šáhnout do toho, jak je předloha vystavěna (od počátku se tu například jedou paralelní světy, je to i o poznání méně náboženské/o prvním hříchu, přesto stále jde v duchu předlohy o fantasy pro mládež s dopady činů), tak to není ku prospěchu věci (anabáze Willa a jeho matky se dala odbít prologem jedné epizody, ale tady se kolovrátkově táhne napříč půlkou série; a tak je to tu bez nadsázky se vším). I když se však mlátí prázdná sláma, která nemá v adaptaci do seriálové/filmové podoby co dělat, tak to není nuda. To zase ne. Všichni dobře hrají, vypadá i zní to k světu. Jen je to k unylé a bez tempa. A nemuselo/nemělo to tak být. Aby toho nebylo snad málo, tak to má ještě jeden zásadní problém; stěžejní vztah a dynamika Lyry a jejího dæmona nefunguje, protože Pantík je tu postava bez duše a osobnosti. Což zaráží o to více, že u jiných postav a jejich dæmonů ten vztah naopak funguje perfektně. Kdyby ovšem toto byla největší výtka k seriálu, tak to bych si spokojeně výskal. | S1: 3/5 | S2: 3/5 | ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • První díl sledovalo na BBC rekordních 7,2 milionu diváků a na HBO 724 tisíc, tím se stal v Británii nejsledovanějším novým dramatem od roku 2014. (Salem)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (gecko)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama