Reklama

Reklama

Útěk

Trailer

Obsahy(1)

Steve McQueen vede soukromou válku proti zkorumpovaným policistům... Doc McCoy prožívá v nudě a ve vzpomínkách na svou krásnou ženu Carol čtyři roky v texaské věznici za ozbrojené přepadení. Při  návštěvě požádá manželku, aby šla za byznysmenem Benyonem a řekla mu, že dostane-li ho ven, je ochoten pro něj pracovat. McCoyovi je trest zkrácen. Po propuštění ale musí službu vlivnému a bezcharakternímu byznysmenovi oplatit. Protože se skrýt finanční machinace svého bratra, přikáže McCoyovi, aby vykradl jeho banku. Při akci McCoyovi pomáhá nejen jeho manželka, ale i dva Benyonovi muži banku. Ukáže se však, že je Benyon podvedl, a proto nenachází jiné řešení, než prchat s manželkou a s penězi před gangstery... Kriminální thriller se Stevem McQueenem a Ali MacGrawovou (známou především z Love Story z roku 1970, kde si zahrála po boku Ryana O´Neala) v hlavních rolích patří k nejlepším filmům klasika akčních žánrů Sama Peckinpaha a na přesvědčivosti mu neubral ani čas. Vedle brilantní režie na tom mají lví podíl herecké výkony obou protagonistů. Ali MacGrawová se nedlouho po natáčení tohoto filmu za McQueena provdala. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

Nosdrolomo 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych nahlásit ozbrojenou loupež. Donaldson mi se svým B-čkem ukradl zážitek z Peckinpahova Útěku. S tím ukradl režisérovi pátou hvězdičku za statečnost a já si tak nadále hřeji na prsou jeho Železný kříž jako ten nejoblíbenější Samův film. Až si to pustím příště už budu vědět jak to bylo a určitě dojde i na větší ocenění, jelikož tohle je přátelé klasika. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Klasická americká sedmdesátková záležitost. Zatímco u nás se normalizovalo o stošest, Amerika byla plná zkorumpovanejch poldů. Jak jinak si vysvětlit všechny tyhle filmy z té doby. Buď je to nebohý řidič projíždějící nějakým tím zapadákovem, nebo trucker, prostě hodně zápletek končí setkáním s nějakým zkorumpovaným poldou... Tady jich byla celá smečka. Z hlediska postav film trochu hapruje, chování některých jsem nechápal. Ona už sama milá Doktora se chovala divně, ale kdo teda nejvíc vyšiloval byla žena nebo sestra či co to bylo toho veterináře. Takhle rychle se skamarádit chce buď velký strach, nebo IQ nula nula nic. Z hlediska akce film nijak nevybočuje z řady. Honičky obřích policejních křižníků, přestřelky v hotelích, kde by dnešný pozorný divák fakt přespal jen ve stavu krajní nouze. Špinavé zdi, plesnivá koupelna... Tohle byla ta naše vysněná Amerika ? :-). Mně ale docela zaujala ta popelářská zápletka v kuka vozu a také prohlídka jednoho z amerických klasických dálkovlaků spol. Amtrak během honičky v jehož vagonu s prosklenou vyvýšenou vyhlídkou bych se také chtěl jednou projet. Steve mi tu v brýlých občas připadal starý. Já vím, je to ode mně neskutečná drzost vůči této ikoně, ale občas mi to tak přišlo. A kdo by tehdy tušil, že natočí ještě pouhých 8 filmů a přijdeme navždy o něj. Házím tedy 4 okousaná žebírka a to okousaná zdůrazňuji schválně a jestli útěk se Stevem, tak hlavně ten Velký ! . * * * * ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen třímá brokovnici a aby se neřeklo, že jí má jen aby dobře vypadal, tak střílí do všeho a do všech. Ali MacGraw dodala sex appeal, a Peckinpah amorální syrovost. Občas se film dostane k až hodně černému humoru (kočka se jménem Poor little Harold). Navíc k tomu hraje fakt divnej hudební doprovod, kterej tomu dodává šmrnc. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Říkám čtyři, ale myslím skoro pět. Štvaly mě nějaký mouchy (proč sakra musí Steve parkovat auto tak, že píská celou cestu, když zrovna v tu chvíli o nic nejde a za zády má celej Amer...), ale všechno je zapomenuto krásně nekonvenčními peckinpahovskými postupy. Kromě udělávek jako "věrná manželka veterináře", úplatek protislužbou s postupným odhalením (jak to s tím propuštěním bylo), mnoha dalších neortodoxních motivů, jsem si hlavně vychutnával realističnost prostředí (a syrovou hudbu). Žádný scénářem učesaný postupy a klišé... Proč by nervózní kumpán nemohl nasedajícímu přejet nohu? Tyhle věci obvykle ve filmech jdou jako na drátkách, ale na to Sam zvysoka kašle a dělá si to po svém. Maličko zklamal dabing, zjevně ztížený rozpočtem (málo dabérů na hodně herců). Lepší film než Konvoj. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

„Let´s do it my way.“ Neprávem opomíjený film nejlepšího režírujícího šovinisty, alkoholika a feťáka. Atmosféra jihu USA z obrazovky přímo čpí, hudba je neskutečně trhlá (avšak plně funkční) a Peckinpah ze své „trademarkové“ kapsičky vytáhl snad vše co mohl. Zpomalovačky, honičky, přestřelky i westernový feeling. A Steve McQueena. King of Cool je tu drsný tak, že šmirgl papír je proti němu úplné pohlazení od maminky. Jako naprosto geniální tah se ukázalo jeho spojení s Ali MacGraw. Taková chemie se ve filmech vidí jednou za desetiletí (což je prostě tím, že tady byla skutečná). Naprosto mě dostávaly McQueenovi odevzdané pohledy na svou filmovou (a pozdější skutečnou) manželku u prázdné skříňky či po nákupu auta. První polovina je sice o třídu lepší druhé části filmu, ale to ani v nejmenším neznamená, že by ten zbytek byl špatný. Popravdě být jen o chlup lepší, tak se má TOPka otřesá v základech. Peckinpah tu svou genialitu prokáže v plné kráse již v úvodu. Snad žádný vězeňský snímek nedokázal přenést atmosféru rutiny, nudy a vzpomínek na život tam venku, tak dobře jako Sam v tomto pár minutovém střihovém prologu. O kráse „koupací“ scény po propuštění se raději ani nebudu moc rozplývat. Je prostě tím nejlepším co natočil. Ale ono je to všechno stejně jedno. Hlavně, že má Steve k dispozici slušivé sáčko, brokovnici a jeden hotel, který bude po jeho ubytování potřebovat generální rekonstrukci. PS - Ještě, že to do rukou nedostal původně zamýšlený Bogdanovich. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (25)

  • Na jeho jméno je i ve filmu narážka, když jedna z rádiových stanic nese název WHIL. (DaViD´82)
  • První verzi scénáře si adaptoval sám autor předlohy Jim Thompson. Práce mu zabrala čtyři měsíce. Ovšem McQueenovi se nelíbil surrealistický konec na texasko-mexické hranici, a aby ho producenti do filmu obsadili, tak raději nahradili Thompsona vycházející scenáristickou hvězdou Walterem Hillem. (DaViD´82)
  • Film byl nezvykle takřka celý natočen chronologicky. (DaViD´82)

Související novinky

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama