Reklama

Reklama

Tichý běh

(neoficiální název)
  • USA Silent Running
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v budoucnosti na gigantické vesmírné lodi. Pěstují se zde lesy, které již na zemi nemohou dále existovat. Stará se o ně vědecký personál, včetně Freemana Lowella. Když je obdržen příkaz lesy zničit, Lowell se ve své lásce k nim rozhoduje zabít své pohrdavé kolegy a les zachránit. Jedinými společníky mu zůstává trojice malých robotů. Otázkou je, co bude s Lowellem a jeho lesem dál...

Film je režijní prvotinou Douglase Trumbulla, který stál u zrodu speciálních efektů ve filmech Blade Runner a Blízká setkání třetího druhu. (-bad-mad-wolf-)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Javad 

všechny recenze uživatele

Nemôžem inak ako dať plné hodnotenie. Má to myšlienku, pekné interiéry a exteriéry, a tí roboti, ktorý pomáhajú Lowellovi (hlavný hrdina) sú proste úžasní, a to až tak, že by mi stačilo keby sú tam len oni a dokázal by som sa na to pozerať. Keby som to mal trochu prehnať, tak motto filmu znie: „Zabi človeka, zachrániš strom“. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Každé originální sci-fi by se mělo ocenit a Silent Running je dokonce překvapivě dobře udělaný. Rok 1972 je hodně daleko, ale film i díky myšlence působí nesmrtelně. Lidstvo a jejich chabá snaha o obnovu lesů končí rozkazem k jejich zničení a jeden přírodovědec to nedokáže zkousnout... Kromě one-man-show Bruce Derna se tu objeví i relativně slavní roboti, kteří mu pomáhají v jeho krátké cestě za přírodou. Překvapil mě soundtrack, který je v podstatě písničkový s ekologickým textem... To asi stálo jen pár dolarů:). PS: Michael (Mike) Cimino napsal scénář k Silent Running? Sakra, tomu bych nevěřil... ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

sakra, tak todle notně zestárlo, ty písničky co tam pějou se do toho absolutně nehodí, jako idea dobrá, hodnotná, aktuální, ale ou šit, to provedení, né, že by ty triky nebo vozítka byly trapný, ale ono to bylo tak trapný všechno, ty roboti vyloženě funny, no celý to samozřejmě táhne bruce dern, herec s nejohrnutějším nosem a s ikonickým špulením rtů do ů u něhož si vždy vybavim jima keryho, kerej ho umí tak báječně napodobit, no prostě todle scífko je dneska už hodně obsolít, not old but obsolete, šáde, jinak dobrý. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Je překvapivé, že proslulý trikařský fachman Douglas Trumbull (Vesmírná odysea, první filmový Star Trek) si pro svůj režijní debut vybral zrovna takový komorní, melancholický a minimalistický film, který nestojí na tricích. Zapomenuté sci-fi o zahradníkovi, který se snaží zachránit vesmírné skleníky s poslední zemskou zelení, na někoho to může působit jako naivní ekologická agitka a na někoho naopak jako varování před ekoteroristy. Film je ve skutečnosti morálně komplexnější. Hlavní hrdina se stará o poslední zemskou zeleň za velkou morální a osobní cenu, ale svým neuváženým chováním zároveň narušuje rovnováhu vlastního ekosystému (např. když ve svém vozítku omylem porazí a poškodí jednoho z malých robůtků). Bruce Dern je po většinu času jediným hercem ve filmu, který dokáže s přehledem sám utáhnout. Za zmínku určitě stojí i poutavá výprava, která evidentně ovlivnila řadu novějších, mnohem známějších sci-fi filmů. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nic proti filmům s myšlenkou, ale tohle je vymaštěné hippie sci-fi, jehož tvůrci museli být v permanentním rauši. Minimálně o Bruci Dernovi nelze pochybovat, ten jeho naivní pohled, tklivé rozhovory s roboty Heweym a Deweym ( ano, takhle si je pojmenoval sám ) a dramatické zjištění v závěru, že rostliny potřebují Slunce, aby mohly žít .. a do toho hippie přírodní píseň Joan Baez, ROFL !!! Ach, ty jednoduché scénáře raných sedmdesátek ( dále viz např. Omega Man, Vanishing point ), věřím, že dnešní USA scenáristé by dali nevím co, aby se tam vrátili.. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (13)

  • Text, ktorý visí Freemanovi v izbe na stene, je tzv. "Sľub umiernenosti" (Outdoor Life Conservation Pledge), ktorý bol koncipovaný v roku 1946 a pozmenený v roku 1993. K tomuto sľubu sa zaviazali napríklad aj politici ako Harry S. Truman alebo Al Gore. (d-fens)
  • Tři malé roboty, kteří pomáhají Lowellovi, hráli lidé s amputovanými končetinami. (-bad-mad-wolf-)
  • Kosmické lodě, které nesou kopule s vegetací, jsou pojmenované podle amerických národních parků, ze kterých fauna a flora pochází. Je jich pět a jsou to Yellowstone, Acadia, Blue Ridge, Glacier a Mojave. (Terva)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Reklama

Reklama