Reklama

Reklama

Černý Mercedes

  • Polsko Czarny Mercedes
Trailer
Polsko, 2019, 117 min

Režie:

Janusz Majewski

Předloha:

Janusz Majewski (kniha)

Scénář:

Janusz Majewski

Hrají:

Maria Dębska, Aleksandar Milićević, Artur Żmijewski, Andrzej Zieliński, Łukasz Sikora, Sonia Bohosiewicz, Andrzej Mastalerz, Izabela Dąbrowska (více)
(další profese)

Vlivný varšavský právník se ujme své bývalé studentky, židovky Anety, a poskytne jí identitu své uprchlé manželky. Pracuje v ilegalitě, ale ve snaze zakrýt svou skutečnou činnost se spřátelí s důstojníkem SS. Když je Aneta zavražděna, vyšetřování se ujímá kriminální rada a pomalu rozplétá řetězec nešťastných událostí, které stály život několika lidí... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

verbal 

všechny recenze uživatele

Veskrze originální, svižná, napínavá a parádně natočená i zahraná pšontkovská krimiválka s přehledem ukočírovaná téměř stoletým frajerem, která má kromě negrů snad úplně všechno – židy, nežidy, heteronacisty, homonacisty, tranzistory, odbojáře, kolaboranty, masouna, úchyla, horkožaludového romantického milovníka i Lindu. Parádní počin, kterému někteří zdejší mongololidé, co mají zjevný problém najít vlastní prdel, aby si z ní mohli vytáhnout hlavu, tudíž nezvládají více než jednu časovou rovinu či dialogy nevydávající svvvvist a vžžžžžum, hystericky a naprosto nespravedlivě dokurvili rejtynk. Čili plnotučnou čtyřku zvyšuji na polotučnou pětku v rámci projektu na záchranu soudného hodnocení filmů s názvem „Vyvaž toho blahoslaveného rozumbradáče na protilehlé petriho misce“. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh je natočen hloupě a bez osobitosti. 1) 88letý (!) Janusz Majewski je očividně v dobré životní formě, když napíše knihu, podle ní pak scénář a film si sám zrežíruje (o cameu starého muže ani nemluvím)._____ 2) Časové přeskoky zbytečně komplikovaly první půlhodinu._____ 3) Špatný je, že mi chvílemi děj připadal překombinovaně nepřehledný. A ještě horší je, že mi to bylo fuk._____ 4) Zaujali mě 29letý Alexandar Miličevič (důstojník SS hrabě Maximilian von Fleckenstein) a 24letý Łukasz Sikora (vrah Jędrek). ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Majewski částečně vsadil na osvědčenou kartu holocaustu, ale s tím se nechtěl spokojit a tak do kriminální linky zapletl homosexuály, transvestity a já nevim co všechno. Vznikl z toho poněkud nepřehledný mišmaš, ve kterém se sice dá s trochu snahy zorientovat, ale to by se k tomu člověk musel donutit. Moc tomu nepřidává ani nepovedená válečná atmosféra, kterou dokreslují uměle naaranžované scény, aby divák náhodou nezapomněl, kdy a kde se film odehrává. Jediné, co se povedlo, je casting. Ale i tady mám pocit, že roli vyšetřovatele měl hrát Boguslaw Linda a ne na můj vkus příliš prkenný Andzej Zieliński.  Alespoň že Maria Debska byla krásná a nebála se to ukázat. Tentokrát mě Poláci nepotěšili. 40% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Čierny mercedes je trochu drahší. Drahší nielen ako tento film, ale aj ako samotná Maria dubová, v origináli Dębska, ktorá ukazuje posteľné pózy a bobra skutočne veľmi lacno. Na kvalite filmu tiež nepridal fakt, že niektoré postavy povedia určité repliky v poľštine, a potom prechádzajú plynule do okupačnej nemčiny, lenže majú dabing a úplne iný hlas. Inak ako retro krimi thriller obstojné. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pomerne dlho mi trvalo, kým som sa v deji vôbec zorientoval a tak nejako si uvedomil, kto je kto. Možno to bolo spôsobené tým, že je to podľa knihy a "preklopiť" to komplexne do filmu býva často komplikovaná úloha, ale naozaj som v tom bol stratený. Potom som sa už zorientoval, ale aj tak ma to napokon nejako obzvlášť nenadchlo a prišlo mi to také celé prehustené. Ten nesympatický slizký eSeSák vo mne vyvolával po celý čas strašnú averziu. No nič, Poliaci majú kopu skvelých historických filmov, ale tento by som k ním určite nezaradil. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Film sa natáčal vo Varšave, vo Wroclawi a v Tatrách. (Arsenal83)

Reklama

Reklama