Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

lebowski 

všechny recenze uživatele

Nečíst knižní předlohu od Thomase Bergera, tak řeknu, že to byl zajímavý netradiční western. Četl jsem jí ale...nebudu popisovat jak jsou zmršené a pozměněné některé scény a charaktery jednotlivých osob. Můžu říct jediné, stejně jako např. Planeta opic od Boulleho, je filmový přepis jen úlitbou těm, kterým nestojí za to, si přečíst knihu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Predchodca Forresta Gumpa s tým rozdielom, že tentoraz rôzne historické udalosti nesledujeme z pohľadu idiota ale zbabelca. Paradoxne je to ale zábavnejšie a zároveň emocionálne intenzívnejšie. Predsalen sledujeme zánik indiánskych kmeňov, čo je celkom smutné. Hoffmanova postava zbabelca je ale dostatočne zaujímavá. Hlavne tá jeho epizódka s nádhernou Faye Dunawayovou stojí za to. Napriek štedrej stopáži a dobe vzniku film ani na chvíľu nepôsobí nudne. Možno vďaka tomu, že ma hneď od začiatku dostatočne upútal. Za mňa to je spolu so skvelým Dances with Wolves, taký pekný pomník indiánom. 10/10. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Tématem tohoto nádherného epického antiwesternu je dobývání Západu a vybíjení indiánů ze stoicky důstojného pohledu vybíjených Čejenů a z ironického léty zmoudřelého pohledu jimi adoptovaného bělocha Jacka Crabba v podání Dustina Hoffmanna. Ten film má sice způsobem vyprávění blízko k Forrestu Gumpovi, ale tématem genocidy také k Podzimu Čejenů od Johna Forda, nebo třeba i k Spielbergově Schindlerově seznamu. Geniální Dustin Hoffman je zde v jedné ze svých životních rolí přizpůsobivého muže, který všechny přežil. Zajímavé komentáře: Kleopatra, Radek99, Paldini, Xmilden. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=dZLlt3Vl3Zc ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Opět prvotřídní záležitost z Nového Hollywoodu, jehož éru mám čím dál raději. Příběh nehrdinského Jacka Crabba (Dustin Hoffman se pro tuhle roli narodil), který žil střídavě mezi lidmi a indiány a zároveň poznal spoustu bizarních postav (ať už fiktivních či skutečných) jakoby vypadl z Forresta Gumpa (který mi po zhlédnutí MVM přijde jako plagiát). Celé je to hodně vtipné a často si snímek utahuje sám ze sebe. A to nemluvím o scéně, ve které si Jack objednává limonádu. Arthur Penn musel milovat Limonádového Joea... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Malý velký příběh malého velkého muže Jacka Crabba v podání malého velkého herce Dustina Hoffmana. Jeho postava není žádný neohrožený hrdina, který by se podobal Johnu Dunbarovi, Harmonice, Chrisu Adamsovi či Blonďákovi. Jack Crabb je člověk, který toho hodně prožil, mnohokrát si zachránil kůži, ne všechno učinil správně, ale žil nejlépe jak mohl v rámci svých možností. Poutavě o tom vypráví divákům a svými slovy prokládá děj, který nemá moc slabých míst. Nejvíce mi vadil částečně komediální charakter snímku, který nedává prostor pro správnou působivost westernovému dramatu tohoto formátu, jemuž jsou vlastní scény o vyvražďování indiánů a fanatického boje u Little Big Hornu - a právě tohle na mě nakonec skrze komickou "tvář" nezapůsobilo tak, jak jsem očekával. Hodnotím lepšími 4*, k dokonalosti chybí málo. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Dustin Hoffman bol za svoj výkon zapísaný do Guinessovej knihy rekordov za "Najväčšie vekové rozpätie stvárnené filmovým hercom". Jacka Crabba stvárnil od 17 do 121 rokov. (milealelia)
  • Nedaleko místa posledního odpočinku generála Custera najdeme vesnici s názvem Garryowen, pojmenované podle pochodové písně Sedmé kavalerie (slova “Garry Owen“ můžeme také číst v plukovním erbu). (džanik)
  • Jack Crabb (Dustin Hoffman) je v knize o zhruba deset let mladší než jeho adoptivní matka paní Pendrake (Faye Dunaway). Ve skutečnosti je však Dustin Hoffman o čtyři roky starší než Faye Dunaway. (Landauer)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama