Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města

(seriál)
  • Československo Nemocnica na okraji mesta (více)
Drama / Psychologický
Československo, (1977–1981), 18 h 21 min (Minutáž: 46–65 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. Do příběhu vcházíme ve chvíli, kdy do místní nemocnice je po autonehodě přivezen těžce raněný známý hokejista, reprezentant Přemysl Rezek, na oddělení primáře Sovy nastupuje mladá lékařka Alžběta Čeňková, právě sloužící, nezapomenutelný doktor Štrosmajer svérázně "chválí" sestru Huňkovou a primář Sova na rodinné oslavě začíná mít vážné obavy o svého syna Karla... A to zdaleka není celý výčet postav a událostí, které nás čekají v jednom z nejlepších Dietlových seriálů, podpořený skvělými hereckými výkony a vydařenými dialogy... Seriál měl původně třináct dílů, po velkém úspěchu pak bylo dotočeno dalších sedm. Roli primáře Sovy původně rozehrál Karel Höger, kterého po jeho úmrtí během natáčení nahradil právě Ladislav Chudík. (pfa)

(více)

Recenze (414)

Deimos 

všechny recenze uživatele

***Celkem 67%***TV/// Obsazení 10/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Prostředí 5/10/// PLUS: excelentní herecká sestava, dobře napsané dialogy, některé z nich zlidověli, chytlavá hudba, občas zajímavé dějové zvraty MINUS: slabší střední část seriálu, řekněme 6 až 13tý díl, často pomalejší tempo vyprávění, méně zajímavé vedlejší postavy nebo děj mimo nemocnici./// Shrnutí: Nemocnice na kraji města se řadí (a určitě oprávněně) mezi poklady české seriálové tvorby. Práce s postavami, to jak jsou napsané, to kým jsou obsazené a scénář, který mohou zahrát je podle mě i dnes výborný s klidem mohu říct i nepřekonatelný. Stejně jako u každého jiného seriálu i zde zub času zahlodal. Na jednu stranu je to dobře, protože si můžeme připomenout jak někteří herci se kterými se setkáváme dodnes vypadali, a vlastně jak mladí byli. Jenže stejně tak tomu chybí to dnešní tempo, které by vás udrželo v pozornosti po celou dobu. Nemluvě o tom, že některé dějové pasáže jsou celkem nezajímavé. Ještě bych mohl zmínit již natočená pokračování, jak jsou oproti tomuhle údajně špatná (což zatím nemohu posoudit), ale kupodivu já se na ně těším. Těším se na setkání s herci po tolika letech a na to jak nebo kam se ubírala jejich postava. Uvidíme, možná poté ještě více vyzdvihnu tento skvost, prozatím ale zůstanu u lepších 3*. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Ano je to už legenda ,která dokáže stále udržet diváka u tv. Ale při současném neustálém opakování tohle prostě ztrácí na zajímavosti a spíše nudí aspoň mě. Je z toho příliš znát ta šed těch seriálů z tv provedení 70 let. Některý momenty působí dnes naprosto jinak než by měli velice směšně a trapně ,nudně viz seznamování doktorky Čeňkové s Němcem (ted si nevzpomenu jak se v seriálu jmenoval). ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prvá Nemocnica bola, a to nielen vo svojej dobe, úžasným seriálom. Vďaka divácky atraktívnemu prostrediu, vynikajúco napísanému scenáru, skvelému obsadeniu aj úžasným hereckým výkonom. A pretože v tej dobe boli v televízii uvádzané programy o niekoľko rádov slabšie, nemožno sa čudovať, že pri premiérach jednotlivých dielov boli ulice v Československu ako vymreté. Viem, že veční kritici seriálu vyčítali, že Kopecký mal viac priestoru a pôsobil plastickejšie, než hlavný hrdina, že to alebo ono. Ale to len preto, aby ich autori vyzerali náročne. Mňa skôr potešilo, že napríklad Dana Medřická (mnou neobľúbená) si zahrala postavu, na ktorú sa nezabúda. Je iba logické, že pri nadšení z prvej série seriálu som druhú pretrpel a ďalšie som tuším ani nevidel. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Seriál dobře kombinuje divácky atraktivní nemocniční problémy a tamní kolektiv s propracovanými osobními problémy jednotlivých hrdinů. Celé to do sebe zapadá, problémy se různě zašmodrchávají.... Navíc tam hrajou opravdu dobří herci, kterým se dají ty role a repliky věřit. Osobně mně tenhle seriál nijak výrazně nebavil, ale v porovnání se ostatní českou seriálovou tvorbou se tomu kvalita prostě nedá upřít. // update 2022 - koukám na to po dlouhé době v celku a ono to je fakt dobrý. Ne všechny linie jsou stejně silné a zajímavé, ale jako celek to funguje a pořád mne zajímá, kdo si začne s kým, kdo bude primář a tak vůbec. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dietloviny /Muz na Radnici, Okres na Severu, zena za pultem ...../ uz za normalizacie neboli znamkou ekstra kvality. Ale tu sa Jaroslav Dietl vynimocne pochlapil. Serialu dominuju kvalitni herci /Chudik, Abrham, Maciuchova/, dialogy su obcas dlhe a beru sa prilis vazne, Chudik vie hrat, a hoci niektore herecke vykony nemaju prislusny nadhlad, stale sa na to dalo pozerat. A plne si to uzit. Cez vsetky tie nedostatky som sa vsak vzdy vedel blahosklonne preniest - od prirodzenia som totiz tolerantny. . Po kultovych Chalupari je to jeden z najlepsich ceskoslovenskych normalizacnych serialov. Spolu s Takovou Normalni Rodinkou. A asi najlepsia dietlovina, ku ktorej sa ako k jedinej vynimocne hlasim. 93 % ()

Galerie (131)

Zajímavosti (153)

  • Andrea Čunderlíková (sestra Ina) spomína: „Túto rolu som hrať nechcela kvôli tej jej tupej mlčanlivosti som jej naozaj nemohla prísť na chuť. Pán režisér Jaroslav Dudek ma ale nakoniec prehovoril. Postava Iny mi ale dala zabrať. Bola to pre mňa neskutočná úloha. Som úplne iná, než ona. Nie som tichá žmurkacia bábika, ale skôr hysterka. Nie som plachá, nerozhodná a už vôbec nie nehovoriaca. Robilo mi problémy upokojiť sa a plne sa koncentrovať na rolu, aby som Inu zvládla. Napriek tomu, muži ma milovali a ženy nenávideli! Pamätám, ako sme s manželom raz stáli v obchode radu na košíky. Zrazu k môjmu mužovi prišla pani a hovorí - Toto je vaša žena? Teda to je taká mrcha! Za tú rolu som nakoniec ale veľmi rada. Ľudia mi neustále píšu listy a dokonca aj mojej dcére Sandre.“ (Raccoon.city)
  • Seriál bol najskôr vysielaný v NDR v rovnakej podobe ako v Československu. Keď ho však prevzala západonemecká televízia, odstránila ideologické scény, zjednotila stopáž jednotlivých dielov na 58 minút a seriál prestrihala z pôvodných trinástich epizód na deväť. (Raccoon.city)
  • Od prvého vysielania v roku 1977 bol seriál do roku 2021 nasadený do vysielania Československej, respektíve Českej televízie, už pätnásťkrát. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama