Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (332)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Obušku, z pytle ven! je klasickou filmovou pohádkou s jednoznačně laskavým tónem. Kostýmy a kulisy jsou výrazně osobité a jedinečně dokreslují zvolenou náladu. Komornější příběh pro tři herce se může sebejistě opřít o dominující herecké výkony. Boj dobra se zlem je nesmrtelný, nastolení spravedlnosti je žádoucí ve výchovném poslání a sociální spravedlnost byla v tehdejší době proklamovanou prioritou. Optimismus a hravost hladí po duši a uspokojuje svým rozuzlením. Hlavní postavou erbenovské pohádky je chudý potulný muzikant (skvělý Ladislav Pešek). Dobrou náladu a víru v lidskost neztrácí ani tváří v tvář zlomyslnému bezpráví. S důvtipnou elegancí obrací ústrky ve svá drobná vítězství, drnká do strun a bezelstně pěje o životě a radosti. Skromnost a dobrota je po zásluze odměněna a blahobyt se stává symbolem nové spravedlivější doby. Na druhé straně života stojí hostinský (vynikající Josef Beyvl), lakotný bohatec. Chudoba a skromnost jsou prostředkem k cynickému veselí, touha po bohatství dodává odvahu k troufalým činům bezpráví k utužení třídního rozdělení společnosti. Užívá si svou převahu moci a bohatství se škodolibou úskočností. Ochráncem utlačovaného prostého lidu je kouzelný dědeček (dobrý František Smolík), vševědoucí moudrá nadpřirozená síla. Ochrana se nedává bez zásluhy a vstřícnosti, je odměnou za dobromyslnost a morální ctnost. Je symbolem nadějné budoucnosti s rovnoprávným sociálním postavením. Animační trik s obuškem je vkusný a dostatečný, laskavá forma optimistické nálady převládá a herecké koncerty opakovaně nadchnou a pobaví. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V době budovatelských filmů se naštěstí našel čas i na milou pohádku, která se už dávno zlatým písmem zapsala mezi nestárnoucí klasiky. Příjemná atmosféra, přepálená barevnost, chytlavé melodie, výborní herci a přímočarý děj, který neodmyslitelně patří k tuzemským vánočním svátkům. Zdaleka neleze na nervy a potěší i třeba za deset let. Holt, kdepak ty staré zlaté pohádkové časy jsou.. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Postarší a v posteli dříve neobyčejně činný muzikant (nyní ovdovělý, což vede člověka okamžitě k myšlence, zda jeho žena nezemřela sexuálním vyčerpáním) nuzného zevnějšku se vydal do světa. Po herecké stránce tato pohádka neobyčejně vyniká nad ostatními. Ústřední trio je fantastické. Příběh má taktéž cosi do sebe a připravuje děti na střet s krutou realitou, kde mnohdy dobré srdce nestačí. Chudák Láďa Pešek je v této pohádce neobyčejně ošklivý. Alespoň, že hraje a zpívá celkem pěkně. O humor se zde stará hospodský Beyvl a dost se mu to daří. Často stačí sledovat jen mimiku jeho tváře a člověk se baví. Osobně pohádky nemám příliš v oblibě a sleduji je výhradně na Vánoce, což je jediné období v roce, kam se opravdu hodí, proto jsem musel tuhle výzvu malinko uspěchat. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka harfuska. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Obušku, z pytle ven! je sice kraťoučkou podívanou, v níž se toho příliš nestihne stát, její milost a skvělé triky na tak starou záležitost jí u mě leccos odpouští. Rozhodně nepotřebuju nikdy vidět znovu (byť to nedělám ani u oblíbených pohádek), ale jsem rád, že zrovna tímhle příběhem se můžeme v našem šuplíku kinematografie pyšnit. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Opravdová pohádka, kde vítězí dobro nad zlem, láska nad nenávistí a pravda nad lží. Zlý okrást i nejchudčího na světě schopný hostinský, tlustý až hanba, si troufá na nevinného vandráka... ale "obušek" hostinskému ukáže zač je toho loket!!! Inu hlášky jako "oslíčku otřes se", nebo "obušku z pytle ven!", považuji opravdu za nezapomenutelné... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)
  • Ve Sněžném došlo i k jedné velké nepříjemnosti. Filmový osel byl uvázaný v kůlně, v jejíž blízkosti byl ustájený pár koní. A to bylo špatně. Osla totiž jednou v noci přemohly choutky, utrhl se a běžel ke kobylce. Druhý kůň se kvůli tomu splašil, a když se vzepjal, napíchl se na železnou tyč. Utrpěl natolik vážné zranění, že musel být druhý den utracen. (ČSFD)
  • Nejdříve měl být obušek malý a chytrý trpaslík. Nakonec se od toho ustoupilo, Karel Mann, fázař a animátor od Jiřího Trnky vytvořil obušek, jak ho známe, kde je zřetelnější mimika a grimasy, které jsou vidět hlavně ve scéně, kdy trestá zloděje krčmáře. (Sinecod)

Reklama

Reklama