Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (332)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Neviditelná jitrnice a bláznivě polétající obušek:) To se určitě vybaví každému, kdo si vzpomene na tento film. Dokonale vykreslené dobro a zlo. Krásná pohádka, která pohladí po duši. Viděl jsem ji několikrát a chci ji vidět znovu. Ještě že ji mám na VHS! Herecké výkony prostě skvělé. Nejenom pana Peška, ale i ostatních herců, včetně pana hostinského v podání herce Beyvla. Dovoluji si tvrdit, že "animačnost" obušku byla lepší, než některé animace "věcí" v dnešní době. Takže Pixare, koukni na to:) Hodnotím jasnými pěti hvězdami. Tento snímek považuji za klenot z našich luhů a hájů!!! ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Vím, že mi čas od času Peškovo neutuchající ševelení a veselí lezlo na nervy, nicméně to bylo jen párkrát a naštěstí to vždycky něco nebo někdo zachránil. Hlavně hospodský Beyvl absolutně neměl chybu, stejně jako celá ta geniální scéna s jitrnicí, co svět neviděl. No a pak je tam neodolatelný stařeček Smolík v pojízdný posteli. Zakomponování samotnýho obušku do děje poněkud netradiční, leč překvapivě přesvědčivé. Pohádková stálice. ()

Reklama

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Toto ma na svedomí zrejme podobný propagátor komunizmu ako tú frašku Dařbuján a Pandrhola (1959). Mrdať deti jedno za druhým rok čo rok áno, ale živiť ich ma niekto iný. Čo na tom, že som debil bez peňazí? Veď na vine je vždycky nejaký podnikateľ. Každopádne ho treba vykresliť ako chamtivého antifilantropa, čo nemá súcit s blbcom, čo najviac energie mrhá na svoj reprodukčný potenciál. Z takýchto filmových výplachov sa nechali inšpirovať najmä naši potmavší spoluobčania a neprešlo ich to ani po revolúcií. Výsledok dnes vidíme všetci ako v SR, tak i v ČR. Našťastie tu máme cirkev, ktorá káže milujte sa, množte sa. Tak nech sa páči a môžete sa o tie mnohopočetné rodiny aj s darebnými rodičmi starať, ale zo svojho, čo je odveký problém cirkvi, keďže oni nič neprodukujú a žijú z daní pracujúcich a z príspevkov. Toto sú choré nebezpečné myšlienky, čo propaguje táto takzvaná rozprávka, ktorá vznikla z úplne iného dôvodu ako na čo sa hrá. Ja sa ani nečudujem, že Hitler je tak populárny a že ľudia vyjadrujú tak radikálne riešenia problémov ako čo počúvam a odpor voči emigrantom. História sa opakuje. Vlastne táto rozprávka nás učí, že máme byť dobroprajní a pohostinní k tým, čo majú veľa detí a nič do úst a potom keď si zvyknú, že ich chováme ako prasce, tak sa množia vo veľkom ďalej. Rozdiel je ten že z prasat je úžitok. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Taková pěkná pohádka a má jen 75%. Podle mě jedna z nejlepších v těch 40, 50 a 60 letech. Beyvl hodně dobrej, ale Pešek. To bylo opravdu famózní. Z něho ta energie sršela určitě na míle daleko. Věřil jsem mu všechno. Především tu je ho radost a prožití každého okamžiku. Samozřejmě nechyběla povedená písnička "Já z písničkou jdu jako ptáček ..", kterou si rád prozpěvuju. Jednoznačně plný počet. 95% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkná pohádka. Příjemný pan Pešek a k tomu zlý hostinský pan Beyvl (jeho výraz u neviditelné jitrnice je naprosto super :-)). No, ten animovaný obušek mě tolik nebere, ale zase je tu roztomilý psík kouzelného staříčka a také neuvěřitelný optimismus, který z pohádky sálá (podpořen notoricky známou písničkou). ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Chleba „u jitrnice, jakou svět neviděl“, v jednotlivých záběrech mění svojí velikost a tvar. (Beo.wulf)
  • Do potoka padal pan Pešek asi 5x a výsledkem byla nejen nezapomenutelná scéna, ale i pořádná rýma. (SvaPepina)
  • Nůž, kterým si Muzikant (Ladislav Pešek) krájí „jitrnici jakou svět neviděl“, je známá Rybička od firmy Mikov. (koca999)

Reklama

Reklama