Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aninka žije na statku se dvěma nafoukanými sestrami, kterým musí sloužit. Jednoho dne najde pírko, jehož pomocí si přivolá prince Vítka, zakletého do ptačí podoby. Když zlé sestry zjistí, že se Aninka schází s pohledným mladíkem, pírko jí vezmou, zničí a Vítek zmizí. Jedinou možností, jak zlomit prokletí, je, že ho Aninka najde kdesi ve světě. A tak se dívka vydává na cestu za záchranou svého milého. Jejím průvodcem se stává vodník, jehož na počátku putování zachrání před zlým sedlákem. Společně prožijí řadu dobrodružství i legrace. A přestože vodnická kouzla dokáží Anince pomoci, jak k uzdravení nemocných, tak na obranu proti loupežníkům, k záchraně Vítka bude potřeba především pravá láska. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (134)

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Troškovi se podařil husarský kousek. Převést klasické literární pohádky na filmové plátno. Výsledek je bohužel děsný. Spousta fanatickýh knihomolů sice bude prskat vzteky nad faktem, že ne za všechny špatné převody kniha/film mohou režiséři s filmovým štábem a že viníkem je také mnohdy samotná předloha, ale tato pohádka to ukazuje v celé své nahotě. Ono totiž hrozně hezky zní, když jste od maminek před spaním slýchávali to typicky pohádkové: "Devatero lesů a devatero hor jsem přešla, devatero řek překročila, abych tebe, svého milého já našla." Jakmile to ale slyšíte a vidíte vyřknout filmovou postavu, zní to hrozně debilně. A i ten děj tolik typický pro ty  knižní pohádky: Daenerys Targaryen kráčí světem, potká vodníka, skamarádí se, přijdou do království, kde mají nemocného syna, který potřebuje léčivou vodu, tak Daenerys najde v lese pramen, vodník ho očaruje, dají princi napít a ten je vyléčený a jdou dál... A daleko víc takových scén. Při téměř každém dialogu a každé "neakční" akci jsem cítil tu atmosféru knížek. Ale na plátně je výsledek šíleně unylý a senilní. A vy si zpětně uvědomíte, že senilní je i ta kniha, jen to holt přes to psané slovo tak nebije do očí (uší), protože vaše fantazie si ten výsledek, který čtete, nebo slyšíte, přebere k obrazu svému a chyby prostě ignoruje, nebo úplně vypouští. A ne, že ne. Dalším problémem je obsazení Lukáše Pavláska. Jeho neherectví by tolik nevadilo, kdyby se jednalo o nějakou moderně pojatou pohádku. Takhle on říká moderní hlášky, jako třeba: "Doma mi říkají tydýt". Nebo: "Serdel to zní jako prd..." a do toho starobní: "Koupila jsem si na trhu prstýnek. Dala jsem za něj zlatých peněz pět." Prostě bizár. V kině jsem trpěl, což podtrhovala nudou se vrtící dcera a taky dvě holky, co za náma v poloprázném kině asi v půlce filmu prohodily: "Baví tě to?." "Hmmm, moc ne..." Byl jsem rozhodnutý tomu fláknout nekompromisní odpad, ale nakonec se mi to rozleželo v hlavě a je fakt, že se Troška alespoň pokusil to uchopit jinak, než je zvykem a snaha se cení, ale příště prosím, pane Troško, raději toho hyperaktivního čertíka, kterej je sice malej a šikovnej (a otravnej), ale aspoň akčnější. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

K uzoufání nudná pohádka s uspávacím tempem. Herci se sice nepitvoří, jak je tomu u Trošky zvykem, ale namísto toho přehrávají stylem Trhák pana Bowfingera. Tam Heather Graham hraje přehrávající herečku, která hraje tak, že úplně extrémně gestikuluje tělem a máchá rukama kolem sebe, když volá na Murphyho. Anastasia Chocholatá dělá to samé, když vybíhá z chalupy na pole, že už tam bydlet nebude a že jde svého milého najít. Hned mi to Bowfingera připomnělo. Princ taky nezůstává pozadu - jeho:"Sbohem, Aninkooo" je slušná ochotničina. Pak tu máme častý nešvar pohádek ala "děti jsou hloupé, tak nad scénářem přemýšlet nemusíme" viz vodník stojící na nohou se svázanýma rukama, který prosí Aninku, aby mu pohohla k vodě. Pak se posune kamera a voda je od něj asi metr - to jsem se začal chlámat nahlas. Tak aspoň jedna za vizuál. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

tak už ani ty pohádky Troška neumí.U jeho předchozí (Čertoviny) jsem psal,že česká pohádka není mrtvá,jen je v kritické stavu a jen čas rozhodne zda přežije.Po téhle by se dalo napsat,že pacient nepřežil závažné komplikace způsobené dementními dialogy,z paty vytaženým dějem (i když ten je tady ten nejmenší problém) a bandou nesympatických - nejspíš amatérských herců vedených Lukášem Pavláskem.Ten prostě není a ani nikdy nebude herec a jeho stand.up póza nestačí ani na tu troškovskou pohádku (a to ho mám jako komika docela rád)...20% ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

V podstatě jsem si dodnes nebyl jistý, zda jsem neudělal chybu, že jsem tenkrát před uzavřením kin na Zakleté pírko nešel. Po shlédnutí na Netlixu už vím, jak moc bych byl z pohádky zklamán a patrně bych i odešel předčasně. Zkřížit Popelku s Princeznou ze mlejna, tomu říkám naprosto originální námět a scénář. Do toho ty neuvěřitelně stupidní dialogy, triky na úrovni televizních pohádek minulého století, no hrůza. Jednoduchý příběh je plný nelogičností všeho druhu, děj nezachraňuje ani zajímavé herecké obsazení. Zde kraluje především zlá čarodějnice Sara Sandeva, vodník Lukáš Pavlásek a v neposlední řadě zlá sestra, kterou si s vervou sobě vlastní střihla excelentní Lucie Polišenská. Ústřední duo Anastasia Chocholatá a Petr Urban jsou spíše takový nevýrazní, nicméně Anastasii role Aninky docela sedla. Nejde nepochválit krásné exteriéry a s tím související nádherné kamerové záběry, na tom si tvůrci dali docela záležet. Chválím také kostýmy, modrý princ sice působil jak pěst na oko, ale jinak v pohodě. Hudební složka je spíše průměrná, písničky mi přišly zbytečné a otravné. Nemohu se však zbavit dojmu, že zde Zdeněk Troška vykrádá sám sebe, mizerný scénář s naprosto tristními nápady, který z pohádky udělal spíše parodii sebe sama. 3/10. ()

Linzi 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale Troškovy pohádky se mi prostě líbí, a jak už jsem zvyklý na ČSFD, vůbec mě nepřekvapuje, že tady to má, tradičně, jenom 45 % kvůli tomu, že je to od Trošky. Stačilo mi, přečíst si první dva komentáře - něco o žumpě. No, to tady opravdu ty komentáře fakt jsou, dál už raději nečtu. To se nedá prostě. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (11)

  • Zdeněk Troška si pro záběr malebného venkovského stavení vybral dům manželů Klimešových v Jižních Čechách. [Zdroj: ceskokrumlovsky.denik.cz] (ZHODNOTITEL)
  • Režisér Zdeněk Troška prohlásil, že se při psaní scénaře s Marekem Kališem inspiroval knížkou „Krása nesmírná“. Jedná se o soubor ruských pohádek, konkrétně pohádkou „Peříčko Finista Jasného sokola“. (Duoscop)

Reklama

Reklama