Reklama

Reklama

Nůž ve vodě

  • Polsko Nóż w wodzie (více)
Trailer

Sólo pro dva muže, jednu ženu a plachetnici.  Filmový debut režiséra Romana Polańského se stal po uvedení v roce 1962 pro polskou kinematografii významnou událostí. Psychologické drama z prostředí Mazurských jezer, ve kterém se představí pouze tři postavy, předvádí mužskou ješitnost i morální úpadek, konflikt sobectví finančně zajištěného novináře a pozérství bezejmenného studenta za přihlížení cynické manželky. Příběh začíná v autě během cesty Andrzeje a Krystyny k jezeru, když náhle porazí mladého muže stopujícího uprostřed silnice. Andrzej muži navrhne, aby s nimi jel kus cesty. Později, místo rozloučení, mladíka pozve na společnou jednodenní projížďku na plachetnici. Mladý muž nabídku přijímá, přestože nemá žádné znalosti o plachtění.... Dobře vystavěný scénář, děj situovaný na omezeném prostoru automobilu a lodi, atmosféra, herecké výkony a vynikající kamera (kterou vedl Jerzy Lipman), zůstávají přednostmi filmu. Jeho název odkazuje na důležitou scénu, v níž Andrzej v náznacích popichuje mladíka kapesním nožem, který následně úmyslně upustí do vody. Snímek měl v době svého vzniku silný mezinárodní ohlas, o čemž svědčí nominace na Oscara a řada dalších ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (128)

classic 

všechny recenze uživatele

Na Romanov debut som bol dlhšiu dobu zvedavý, a nie a nie, sa k nemu dostať. Je to vynikajúci, výnimočný snímok, ktorému stačia maximálne traja herci, k tomu na začiatok jedno auto, v ktorom budú najprv sedieť dvaja z nich, t. j - manželský pár : Andrzej a Krystyna, títo o krátku chvíľu na to, vezmú so sebou TURISTU - stopára, ktorého takmer Andrzej zrazí, vykoľajený z toho, následne tomuto mladému mužovi ponúkne zvezenie, blížia sa do prístavu, kde ich čaká pekná JACHTA, s ktorou plánujú vyplávať na šíre jazero, pričom drzý, namyslený, arogantný Andrzej navrhne, aby tento cudzinec išiel s nimi... Tak sa aj stane. Chvíle pohody, vystriedajú pästné súboje, ale to už zachádzam priďaleko. Aj na samotný nôž dôjde, ktorý nakoniec skončí tak, ako napovedá názov filmu. Jedna atraktívna žena, ktorá tak zo začiatku nevyzerá, tie okuliare jej nepasujú, sa postupne stáva dominantnou samicou, o ktorú budú stáť obaja chlapíci, ktorí si idú po krku. Veľmi psychologicky pôsobiaci film, so skvostnou black and white kamerou, ktorá robí svoje, samozrejme atmosféra, je podchytená práve touto technickou zložkou, ktorá vytvára doslova zázraky, ktoré ovplyvnia nezainteresovaného diváka, ktorý to nečaká. Jolanta Umecka v úlohe Krystyny, je fascinujúca, Leon so Zygmuntom, sú skvostní, ako pozerám, druhý pán na holenie, mal ešte niekoľko zaujímavých príležitostí, predviesť sa. Zo všetkých, sa najviac, aj tak predviedol, samozrejme, budúci veľký režisér Roman Polaňski, ktorý si o pár rokov na to, zažil také situácie, z ktorých sa doteraz ešte nespamätal. Automatická povinnosť vidieť legendárny poľsky počin. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Debut Romana Polanského som prvý krát videl krátko po jeho premiére. Bol som ním nadšený podobne ako som bol nadšený väčšinou filmov, ktoré vznikli a videl som ich v zlatých šesťdesiatych rokoch. Po mnohých desaťročiach som si ho rád pozrel i keď žiadne nadšenie sa nedostavilo. Tri osoby, auto, plachetnica, jazero. To nie je veľa. O to väčšie nároky sú na dialógy, herecké výkony, budovanie napätia. Ešte šťastie, že Polanskému so scenárom pomohol ďalší dobrý poľský filmár Jerzy Skolimowski. Film už dnes nikoho neohromí, ale možno sa u väčšiny divákov nedostaví ani sklamanie. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5...Polanski vie a vždy vedel neskutočne pracovať s atmosférou a filmovým minimalizmom, pri dosiahnutí maximálneho dopadu na diváka. Vyžíva sa v hraničných psychologických situáciách a charakteroch, nepotrebuje pompézne exteriéry ani plejádu hercov. Je dôsledný v detailoch, účelne a presne využíva symboliku. Nebojí sa do istej miery šokovať a je originálny. Pre toto všetko ho mám v režisérskej topke a toto všetko v tomto filme nájdeme...ale skôr v menších dávkach, cítiť ešte nevypilovaný režisérsky potenciál a obrovský talent. Všetko to podstatné prišlo neskôr... ()

movie 

všechny recenze uživatele

Na debut zcela omračující. Psychologické drama, kde starší chlapík soutěží s mladíkem o to, kdo z nich má větší kulky - ovšem, precizně natočené, úchvatná čb kamera, božská hudba Krzystofa Komedy a perfektní herecké výkony jen třech zúčastněných. Tohle je moje oblíbená scéna: http://youtu.be/Cq7fm3BQ0fQ ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Nůž ve vodě nese rukopis Romana Polańského (pozd. Hořký měsíc, Bůh masakru). Film je o manželské dvojici, jejichž vztah naruší třetí osoba zvenčí. Postupně se průběh filmu mění. Od uvolněné atmosféry přes psychologickou hru , když se objeví zbraň, bojíme se o život některé z postav. Dojem je umocněn tím, že se vše odehrává v omezeném prostoru v autě, na jachtě a opět v autě. Střet mužů, ale ještě více jejich eg, střet nejen generační, ale i sociální. Mladík intelektuálně nestačí na manžela, ten toho zneužívá ne fér způsobem. Žena zde buď urychluje nebo umožňuje jejich reakce, ale sama se nemění a zůstává chladná. Na konci filmu se projeví její cynizmus a vlastně i psychická převaha. Kdo má rád psychologická dramata též doporučuji. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (14)

  • Jedná se o první film, který nadabovala Brněnská televize. (sator)
  • Jachta užitá ve filmu původně patřila nacistickému pohlavárovi Hermannu Göringovi, který měl ve zvyku trávit léto v Sztynortu, kousek od místa, kde se filmovalo. (Kulmon)
  • Počas dabingu filmu, ktoré bolo v Brnenskom štúdiu v budove Typos, vypukol v budove veľký požiar. V tom čase pracoval na filme kameraman a režisér dabingu Miroslav Ambro, ktorý sa nestihol včas evakuovať do bezpečných priestorov a zomrel na otravu dymovými splodinami. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama