Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Pierre 

všechny recenze uživatele

VIDĚNO ZNOVU, NOVÝ KOMENT. Asi jsem měl 2.7 2019 špatnou náladu, když jsem v původním komentáři brblal, že je Tootsie přeceňovaná, a romantika není můj šálek kávy (to snad musel psát úplně jiný Jindra, pardon Pierre!!!!.) Sice ji ČT 2 nasadilo po  superpecce Muž z Acapulca, a viděl jsem ji jen pár dní po přední převlekové komedii Někdo to rád horké, takže startovní pozici pro opáčka neměla jednoduchou...I tak to ale velmi slušně zvládla. Z toho co jsem napsal minule pořád platí, že český dabing se povedl, a Dustin Hoffman je zde skvělý i jako chlap i jako žena. Možná můžu opět souhlasit sám se sebou, že to až taková třeskutá sranda není. Humor je zde vedle pár náběhů na výtlem spíše jemný.  Ale atmosféra dobré americké komedie je zde fajn, a zápletka je zábavná už sama o sobě. Přičemž snímek pracuje převlekovým námětem za ženu po svém, a zdařile, kdy dojde i na logický motiv krize identity a různých domněnek ze strany okolí. Také se mi líbí vážnější podtext, že talentovaný herec je natolik náročný, že nakonec musí skončit v převleku za ženu v nějakém nekonečném seriálu, což je téma, které je nám Čechům dozajista velmi blízké, a tady se mi líbilo i s tím showbyznysovým prostředím jako celkem. A konečně...v romantické zápletce se právě spojuje fajná atmosféra filmu, humor, i ten vážnější podtext. Možná je trošku americky patetičtější, ale na mě rozhodně zafungovala, a jako bychom vtom byli s Michalem (nebo s Tootsie? Sám vtom mám zmatek) spolu... Zkrátka příjemný, fajný film, kde se mi právě líbila kombinace humoru, romantiky,  i nepatrně  toho kritična v pozadí...Byl to s Mužem z Acapulca pěknej předsilvestrovskej maratón před skutečnou reálnou oslavou nového roku. A vám, co jste to dočetli až sem musím říct, že jste dorazili na můj poslední koment  roku 2021. Ale z toho nejsem tak naměkko jako z filmu. Chybí mi Doroty.-Už nemusí.. stojí před tebou...A ty chybíš ji.  ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Předem musím říct, že tyhle převlíkací komedie fakt nemám rád, často mi přijdou trapné a ani se mi nelíbilo Někdo to rád horké, takže jsem od Tootsie nečekal nic dobrého a kdybych to neměl v plánu už asi 8 let a 3 roky stažené, tak bych se na to nejspíš nikdy nepodíval. Výsledek je ale pro mě příjemným překvapením. On ten humor naštěstí nestojí jen na tom, že se chlap převlíká za ženskou, ale i na kritice soap oper a "herců" v nich, kteří by bez čtecího zařízení nedokázali zahrát nic. A těch témat je tam víc a dost tahají nahoru vše trapné, co stojí právě jen na tom převlíkání. Sice stále nedokážu uvěřit, že to točil Sydney Pollack, ale má to chytrý scénář a vedení, skvělé herecké výkony, dokonce i nějakou atmosféru a romantické to začne naštěstí být až v poslední čtvrtině, za což jsem rád, protože mě ty tuctové romantické zápletky prostě neberou, i když jsou součástí komedie. Ta poslední čtvrtina mi přijde nejslabší, ale i přesto jsem se u toho dokázal celou dobu bavit a nenudit. Není zde sice vše dokonale dotažené (třeba dějová linka s Jeffovou divadelní hrou), ale určitě je to povedené natolik, abych tomu aspoň slabé čtyři dal. Asi bych ani neměl problém si to někdy pustit znova a to je u tohohle subžánru co říct. Vlastně si i říkám, že lépe vypadat už ani nemůže... Slabé 4* ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zaručeně nejlepší převlíkací komedie, která kdy spatřila světlo světa. Dustin Hoffman je úžasný. Ukazuje, že je nejen obrovský sympaťák, ale že v sobě má obrovský kus hereckého génia. Na Tootsie se tak kdykoliv rád v televizi podívám. Tak dobrá tahle komedie je. A to i přesto, že je stará už tolik let. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Hoffman je bůh. Během filmu jsem několikrát zapomněla, že Tootsie (tedy Dorothy, pozor) není žena. Nechápu, jak to sakra udělal, ale já jsem mu tu ženskou sežrala i s navijákem - včetně hlasu. Tohle je film, na kterej se dá dívat i po letech a pořád dokola a neztrácí kouzlo a komedií tohoto typu je požehnaně málo. Inteligentní humor, vynikající herci - třeba ten Pollack, no ten byl přesnej. Nebo Bill Murray a vůbec celá dokonalost toho, že Bill Murray hraje spolubydlícího Dustina Hoffmana. Sakra, dala bych si říct film, kterej by klidně byl jenom hodina a půl jejich konverzace o ničem. Z dalších třeba zmínit chudáka Charlese Durninga, se kterým jsem fakt soucítila. Málo věcí je víc na hovno, než se poprvé od smrti manželky konečně zamilovat a zjistit, že vaše vyvolená je chlap. A pak byl ještě skvělej George Gaynes a celé jeho extempore u Tootise v bytě. Pohodová hudba, chytrej scénář, Warhol! Hej, točte víc takovýhle filmů! Do háje s těma fekálníkama novověku, ach jo... No nic, jdu se podívat na Tátu v sukních. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto, ale pri opakovanom zhliadnutí tejto klasickej prezliekacej komédie musím ísť o hviezdičku nižšie. Naďalej považujem Tootsie za výborný zábavný film s famóznym výkonom Dustina Hoffmana a jeho maskérov, ale tentoraz mi už prekážali napr. nevýrazné a príliš americké dialógy s Jessicou Lange. V každom prípade je to film, ktorý spoločne s Niekto to rád horúce bude ešte dlho zabávať svojich divákov. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Dustin Hoffman se v dámském kostýmu vypravil na třídní schůzky svých dětí jako jejich tetička - nikdo ho nepoznal. (Sonnery)
  • Při první návštěvě Dorothy Michaels (Dustin Hoffman) přinese květiny Julii Nichols (Jessica Lange), která je při vstupu z pokoje do kuchyně hodí na stůl. Následuje střih se záběrem v kuchyni, do které Julie vstupuje a opět má květiny v ruce a položí je na stůl. (velkyvezir)
  • Dustin Hoffman (Michael/Dorothy) sa inšpiroval transsexuálnou tenistkou Renée Richards, ktorá sa v 70-tych rokoch preslávila bojom za svoje práva. (classic)

Reklama

Reklama