Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když dostal Oscara za režii, pronesl jinak mírný a hodný Sydney Pollack památná slova: "Radši bych se ho vzdal, kdyby mi to vrátilo devět měsíců života, které jsem ztratil natáčením s Dustinem." ;-) Zdá se, že realizace Tootsie nebyla tak příjemná a výživná jako samotný výsledek. Svědčí o tom i fakt, že scénář původního autora Murrayho Shisgala narychlo vylepšoval zkušený Larry Gelbart a když se vyčerpal i on, povolali proslulou "stínovou autorku" Elaine May, která už zachránila řadu nedovařených komedií. Ale porodní bolesti pominuly a zůstal neobyčejně krásný a svěží plod jejich vzájemné nenávisti. Podle mého názoru nejlepší převleková komedie všech dob. 100 % ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 4* tuhle klasiku zná určitě většina z mé generace a starší a je to jeden z mála amerických filmů, které se na československém televizním kanálu mohli objevit před revolucí. A myslím, že by se mohla líbit i těm mladším, protože je to kvalitně natočná komedie, kterou vyzdvihuje zejména herecký výkon Dustin Hoffmana. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Keď som počul, že na Nový rok pôjde Tootsie, musel som ju rewatchnúť aspoň z archívu. A tak vezmem župan, natáčky a púšťam sa do žehlenia. Polovička ocenila môj záujem o domáce práce. Za odmenu mi nechala voľnú ruku pri výbere filmu. Som rád, že sa mi ho podarilo presadiť. Tak ako Dustin Hoffman a jeho Michael Dorsey, aj ja som ako žena mužnejší. Keď si doma zladíme menzes, možno si presadím aj Terminátora. Tie novšie časti som vôbec nevidel. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Scénář je pečlivě vystavěná, Dustin hraje skvěle, a ta sociální kritika nezaměstnatelnosti herců, tupých seriálů a nemožnosti prosadit divadelní hru apod. z toho sem tam vystrčí růžky. A přesto je to až na ten úžasný převlek takové nemastné, neslané a nedotažené. Nejde se v ničem do hloubky, každé téma se jen trochu nakousne a jde se dál. Chybí mi i větší propracování vztahů postav po odhalení, jak zareagovali jeho bývalí kolegové, režisér, producenti, a koneckonců není nikde ani naznačeno, jak dopadla divadelní hra Michaelova spolubydlícího. Je to stále nadprůměrný snímek, ale pro mne osobně ne ve všem dotažený, občas laciný, jako by jel na hraně komedie pro masy a kritiky směrem do vlastních řad, a nemohl se rozhodnout, čím vlastně je. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zaručeně nejlepší převlíkací komedie, která kdy spatřila světlo světa. Dustin Hoffman je úžasný. Ukazuje, že je nejen obrovský sympaťák, ale že v sobě má obrovský kus hereckého génia. Na Tootsie se tak kdykoliv rád v televizi podívám. Tak dobrá tahle komedie je. A to i přesto, že je stará už tolik let. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Při první návštěvě Dorothy Michaels (Dustin Hoffman) přinese květiny Julii Nichols (Jessica Lange), která je při vstupu z pokoje do kuchyně hodí na stůl. Následuje střih se záběrem v kuchyni, do které Julie vstupuje a opět má květiny v ruce a položí je na stůl. (velkyvezir)
  • Všechno, co ve filmu řekne Bill Murray, byla improvizace. (viperblade)
  • Dustin Hoffman strávil v ženském převleku tolik času, že se dokonce žertem obával o vývoj svého syna, který se narodil pár dní před začátkem zkoušek a na konci natáčení mu byl rok a čtvrt: "Vidí mě v sukni tak často, že si musí myslet, že jít do práce znamená převlíknout se za ženskou. Ještě z toho bude mít trvalé následky!" řekl Hoffman. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)

Reklama

Reklama