Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (438)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bravurní česká komedie o časovém paradoxu, vzniknuvším při cestování v čase a dovedeném do absurdna. Špičkově propracovaná zápletka, vynikající herecké výkony (za povšimnutí kromě těch nejhlavnějších postav stojí hlavně manželská dvojice z "Emeriky" v podání Oty Šimánka a Marie Rosůlkové) a spousta zábavy. Jeden z nejlepších filmů Jindřicha Poláka. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +3* Zlatá sedmdesátá léta byla navýsost plodná na sci-fi komedie a Macourek je uměl opravdu psát a normalizační doba tomu nahrávala, protože to nebylo nic proti ničemu. Tahle podle mě patří k tomu slabšímu, takže víc než silnější 3 hvězdičky dát nemůžu, i když si uvědomuju jaké komedie se točí dnes. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Práce s časovou smyčkou svádí k překombinovanosti a zvláště v novějších filmech se člověk často ztrácí v ději. Tady to ale funguje výborně, dějová linka je bez problémů sledovatelná - proč to šlo v 70. letech a nejde to dnes? Neotřepané téma, výborné triky a v neposlední řadě standardně skvělé herecké výkony. Jako vždy úžasná Marie Rosůlková, která z epizodní role dokáže vytěžit maximum (její překvapení, když se omylem ocitne ve Vůdcově hlavním stanu: "Jéé, Patri, podívej, to je Hitler!", nemá chybu). Ale asi mám osobní problém s Petrem Kostkou. Nepochybuji o jeho hereckých kvalitách, ale na můj vkus hraje vždy se stejnou rutinou a předvídatelností. Přestože mi úplně nesedí, nedokážu říct, jestli by dvojroli sourozenců Burešových někdo zahrál lépe. Co mě ale ruší, je moralizující závěr, který se objevuje i v jiných typově podobných filmech. Zasáhne Veřejná bezpečnost, zlo je potrestáno a všechno se vrací do poklidné socialistické reality. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V skutku originálny nápad. Sci-fi komédia o cestovaní časom nakrútil režisér Jindřich Polák. Dej filmu s množstvom neobyčajných zápletiek sa odohráva v neďalekej budúcnosti, kedy bude možné cestovať "časopriestorom". Cestovná kancelária Univerzum usporadúva pre turistov lety strojom času, ktorý je podľa ich historických záľub dopraví do zvoleného dátumu v minulosti. Služieb kancelárie využijú aj traja starí nacisti, ktorí sa chcú zmocniť rakety a pristáť v roku 1944. Radi by totiž Adolfovi Hitlerovi dodali vodíkovú bombu a zmenili tak dejiny. Na naše lúky a háje slušná sci-fi, keď Star Trek bol ešte veľmi ďaleko od nás. Inteligentný nápad i zápletka, slušné herecké výkony, vzhľadom k menám snáď nešlo ani nič iné očakávať. Scény z minulosti nadštandardné. Výborný Československý film. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem to viděl tak na lepší 4*, ale já tomu nakonec těch 5* dám, už jenom kvůli tomu, že už je to pěkně dávno, co jsem se u Československé komedie tak bavil. Pravda, výbuchy smíchu se u mě nekonaly, ale i tak jsem se u toho bavil, příběh to mělo zajímavý i dostatečně šílený, zvláštní je tady i to propojení žánru sci-fi (a pozor, aby toho nebylo málo, letí se tady i do vesmíru) a válečný a obecně je ten film strašně příjemný a klidně bych na něj koukl znovu, i když ze začátku jsem se do toho moc nedostal. Naštěstí po čtvrt hodině ano a proto taky nakonec dávám 5*. V rámci československých komedií jsem tak dobrou fakt už nějakou dobu neviděl, naposledy snad Happy end (a zajímavý, že v obou filmech hrál Menšík). 5* ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Ve scéně, kdy zděšenému Hitlerovi (František Vicena) pustí dokument o prohrané nadvládě Německa, je použit střihový dokument, který doprovází sugestivní hudba. Jedná o skladbu „Ich hab' an dich gedacht“ od skladatele Hanse-Otty Borgmanna, s textem od Hanse-Fritze Beckmana. Píseň zazněla prvně ve filmu Tango Notturno (1937) a nazpívala ji Pola Negri. (sator)
  • Karel Bureš (Petr Kostka) je odvážen pohřebním vozem Mercedes-Benz W115 Bestattungswagen Pollmann z roku 1968. Conrad Pollmann North German body factory GmbH byla karosárna, která vyráběla především pohřební vozy. (sator)
  • Ve 29. minutě filmu se objeví několikavteřinový záběr na obrovské řídící středisko společnosti Universum. Ve skutečnosti jde řídící středisko NASA. (sator)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama