Reklama

Reklama

WandaVision

(seriál)
Trailer 4
USA, 2021, 5 h 30 min (Minutáž: 27–47 min)

Tvůrci:

Jac Schaeffer

Režie:

Matt Shakman

Kamera:

Jess Hall

Hrají:

Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Kat Dennings, Teyonah Parris, Randall Park, Kathryn Hahn, Fred Melamed, Debra Jo Rupp, Jolene Purdy, David Lengel (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Seriál WandaVision od Marvel Studios je zmesou klasických televíznych sitkomov a filmového sveta Marvel. Wanda Maximovová (Elizabeth Olsen) a Vision (Paul Bettany), dve superbytosti žijúce v malom mestečku, zisťujú v tomto seriáli, že nie všetko je také idylické, ako sa na prvý pohľad zdá. (Disney+)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (351)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám zhlédnuté všechny MCU celovečeráky, seriálovým produkcím jsem se (z časových důvodů) doposud vyhýbal, nicméně v případě WandaVision jsem se rozhodl udělat výjimku, jelikož jsem se nechal chytit na lákavý námět a nadmíru sympatické obsazení. (Spoiler alert!) "Wandin Vision" popřípadě "Wandina vize" je bezpochyby povšímnutíhodný seriálový projekt a netradiční žánrový hybrid v jednom - během devíti epizod se divákovi dostane tradičního sitcomu, superhrdinské romance, ale i temného fantasy a rodinného dramatu. Na rozdíl od MCU filmů, jež sází zejména na okázalý (a pro někoho možná přeplácaný) audiovizuál, se WandaVision snaží poctivě pracovat s postavami a jít do hloubky - i když chvílemi tvůrci tlačili okatě na city, tak já jsem jim to sežral i s pomyslným navijákem. Paul Bettany a Elizabeth Olsen mi byli oba opravdu sympatičtí a výborně mezi nimi fungovala chemie, o čemž jsem se přesvědčil již z předchozích filmů. Ve vedlejších rolích jim skvěle přihrávali Kat Dennings, Teyonah Parris a (místy lehce teatrální) Kathryn Hahn. Zaujala mě (a do jisté míry též dojala) motivace postav, jež hnala děj kupředu. Vedle toho jsem si užíval drobných (ale i tak stále uspokojivých) napojení na předchozí MCU projekty a rovněž mě potěšilo budování čarodějnické mytologie. I přes pár slabších momentů jsem se seriálem ve výsledku spokojený. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Ze začátku úplně nadšení nepřevládalo, protože sitcomovej formát tady úplně nefungoval, třebaže je potřeba ocenit snahu o originalitu. Ovšem po třetí epizodě se to rozjelo takovým způsobem, že mám co dělat, abych tomu nenacpal i tu pátou hvězdu. MCU tak jak ho máme rádi a přece chvílema trochu jiný. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Psychologie pro dvanáctileté děti v šesti hodinách nesmyslného bizáru a trapnosti, kde se většinu času jen útrpně čeká až se konečně odhalí velké tajemství které všichni diváci už dávno znají, a stane se z toho standartní Marvelácká blbina kde na sebe pár létajících blbů háže barevná světla. Některé z těch předchozích Marvelovských filmů k tomu poletování aspoň dávají docela zajímavou motivaci, jako třeba Civil War, ale ve WandaVision se veškerá motivace k čemukoli shrne jako "jsem smutná" a následně "protože kouzla, neasi". Ale je svým způsobem docela fascinující jak se zde autoři i ta spokojenější část diváků pokouší intenzivně ignorovat fakt, že hlavní hrdinka tohoto je jedna z největších amorálních sviní jaké se v celé sérii objevily, a dělá záměrně mnohem horší věci, než jakých se v Marvelovkách dopustila spousta opravdových "záporáků". 3/10 ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Poslednú dobu mi tieto Avengers Marvelovky prídu čoraz slabšie a slabšie, ale keď vidím to hodnotenie, ľudom stačí asi iba logo Marvelu a automaticky nadhodnocujú, inak nechápem tomu hodnoteniu. Musím sa priznať, že som celkom sklamaný, vlastne nie sklamaný, ale znudený, pretože sledovať príbeh vyše 5 hodín, ktorý by sa dal zhrnúť do jedného filmu aj s titulkami, bolo miestami a hlavne v úvode seriálu utrpenie. Okrem toho, že to bolo rozťahané a dosť scén tu bolo zbytočných a hlavne nudných, prejdem radšej k plusom. Ako už tradične pri tejto sérii býva, aj tu je všetko pekne prepojené a objaví sa tu zopár vedľajších postav (Jimmy Woo, Darcy, Monica Rambeau) s niektorých iných filmov (Ant-Man, Thor, Captain Marvel). Samotný príbeh by ani nebol zlý, ak by nebol tak dlho naťahovaný, pretože úvod je takmer úplne bez príbehu a to akože veľké odhalenie uprostred seriálu dôjde každému. Čo sa týka postáv, tak ma Wanda moc nebavila a rozbalila zaujímavú hru až v samotnom závere. Za to Vision mi tu príde ako najlepšia a najzaujímavejšia postava. Finále ma zaujalo asi najviac a aj keď akcia bola miestami trošku trápna, ako celok sa mi páčilo ako to skončilo. Bol by som rád, ak by sa v tejto seriálovej podobe nepokračovalo, pretože WandaVison trpí hlavne nudnými scénami. P.S.: niektoré diely majú pochopiteľne za titulkami nejaké scény. Finálny diel ich ma dve. Oblúbený soundtrack: What Am I. 50% - 2* ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľa scén pripomína aj niektoré dnes už kultové snímky. Keď sa Vision s Wandou pobozká a okolo sa čiernobielo začína sfarbovať, filmový znalec spozná paralelu s filmom Pleasantville: Mestečko zázrakov. Ďalej sa podľa niektorých zistení môžeme domnievať, že svet okolo hlavných hrdinov je vytvorený umelo a postavy susedov s nimi zámerne manipulujú. To nás privádza k podobnosti so snímkou Truman Show, v ktorej zažiaril Jim Carrey. V neposlednom rade, WandaVision pripomína akýkoľvek sitcom z uvedenej doby. A som si istý, že ďalšie similarity s inými audiovizuálnymi dielmi budú pribúdať. WandaVision je úplne unikátnym výtvorom v rámci Marvel Cinematic Universe. Kto komiksovou tvorbou opovrhuje, toto by pre takého človeka mohlo byť zaujímavou výzvou. Dej je zatiaľ nečitateľný, ale o to viac je zaujímavejší. Vizuálne si seriál drží latku nastavenú predchádzajúcimi filmami. Hodnotenie: Epizóda 4,5,9 **** Epizóda 1,6,8 *** Epizóda 2 ** Epizóda 3,7 * ()

Galerie (88)

Zajímavosti (142)

  • Reklama na kočičí vrhy tetičky A odkazuje na Agathu Harkness a její kočku Ebony, která byla v komiksech spojenkyní Wandy. (Kubaaa97)
  • Jako konzultant a poradce sloužil samotný Dick Van Dyke, jehož show z 60. let se epizoda výrazně inspiruje. Např. obývací pokoj a kuchyně jsou přesnou replikou z The Dick Van Dyke Show (od r. 1961). (NiWi)
  • Většina epizody je natočena v poměru 4:3, stejně jako sitcomy v 50. letech 20. století. (Kubaaa97)

Související novinky

Marvel nejspíš našel svou Silver Surfer

Marvel nejspíš našel svou Silver Surfer

04.04.2024

Fantastická čtyřka, vlajková loď příštích marveláckých let, opět získává reálnější kontury. Ústřední kvartet je již jasný, v hlavních rolích se objeví Pedro Pascal, Vanessa Kirby, Ebon Moss-Bachrach… (více)

Posuny v marvelovském kalendáři

Posuny v marvelovském kalendáři

04.09.2023

Stávka nebo ne, šéf studia Disney Bob Iger už delší dobu tvrdí, že společnost hodlá výrazně ubrat na míře obsahu, zejména toho seriálového, který proudí na streamovací službu Disney+. A platí to… (více)

Tajná invaze má pomalý start

Tajná invaze má pomalý start

30.06.2023

Minulý týden si na streamovací službě Disney+ odbyl premiéru nový marvelovský seriál Tajná invaze. V ní se navrátivší se Nick Fury s tváří Samuela L. Jacksona snaží konfrontovat tajnou skupinu… (více)

Reklama

Reklama