Reklama

Reklama

Given

(seriál)
Trailer 1

Epizody(11)

Obsahy(1)

Bylo to v době, kdy si Ritsuka Uenoyama začal pomalu uvědomovat, že hraní na kytaru i hraní basketbalu, dvě věci, které dříve tak miloval, ho začínají pěkně nudit. Tehdy Ritsuka potkal mladého chlapce jménem Mafuyu Sato, který seděl na jeho oblíbeném místě k odpočinku a držel v ruce rozbitou kytaru s nešťastným výrazem. Ritsuka se rozhodl kytaru opravit a díky tomu se na něj Mafuyu doslova upnul, protože se rozhodl, že ho Ritsuka musí naučit na tu kytaru hrát. Mafuyovo dotírání bylo pro Ritsuku nejprve spíše k zlosti, pronásledoval ho opravdu všude, dokonce i na zkoušku Ritsukovy kapely, ale když postřehl chlapcův talent a zápal, tak se Ritsuka rozhodl, že bude Mafuyu učit. Když navíc uslyšel Ritsuka, jak Mafuyu zpívá, tak to v něm zanechalo hluboký dojem a rozhodl, že se musí přidat do jeho kapely... (Jeoffrey)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (8)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Keby som sa niekedy v budúcnosti zase vrátil k pravidelnému sledovaniu anime, pravdepodobne by za to mali najväčšiu zásluhu diela ako je práve Given - jednoduché, hrejivé, upokojujúce, prirodzené, citlivé, milé a ľudské. Niečo, čo sa skrátka človeka dotkne aj bez toho, aby to muselo za každú cenu šokovať a dramatizovať, niečo čo sa zaobíde aj bez násilia, zbytočného pátosu alebo prehnanej infantilnosti. Skrátka len citlivo a prirodzene vyrozprávaný príbeh o ľuďoch, o ich emóciách, vývoji, dospievaní, traumách, láskach a snoch. Hneď na začiatku som sa zaľúbil do všetkých postáv, hudby, animácie aj príbehu a na Given budem vždycky rád spomínať; byť je to občas príliš predvídateľné a až veľmi pozitívne a roztomilé. A aj tej hudby tam mohlo byť viac. :') ()

Katakimiku 

všechny recenze uživatele

Protože už to na mě několikrát různě po internetu vyskočilo s popiskem "jedno z nejlepších BL anime", jsem se rozhodla tomu dát šanci. A ve výsledku jsem docela překvapená, že spíš než romantikou mě to zaujalo po stránce postav a toho čím si postupně prochází, všechno to bylo mimochodem zachycené skvěle, na někoho možná až moc pomale, ale já mám naopak ráda pozvolnější tempo u podobných seriálů. U anime obecně si nevzpomínám, kolik momentů mě vůbec zvládlo emočně zasáhnout tak moc, jako zdejší scéna z koncertu. Prvky romantiky jsou taky příjemným doplněním, po hudební stránce je to taky pěkné, ale uznávám, že snažit se na to koukat jen kvůli písničkám prostě nemá smysl. Tohle je prostě pomalejší, ale zato skvělé emotivní drama, u kterého si nemám snad ani na co stěžovat. 9/10 ()

Reklama

dudo24 

všechny recenze uživatele

Veľmi pomalé oddychové anime založené na dobrom humore, spoznávaní postáv, a motiváciou za spoločným cieľom. Romantika sa objavovala len ako doplnkový element, bola príjemne zakomponovaná a harmonicky sedela s príbehom. Seriál síce dosiahol perfektný vrchol v deviatej epizóde, ale zvyšné diely si udržali kvalitu a pútavosť. Úvodnú znelku som pozrel každý krát. Som zvedavý ako sa podaril film. ()

cesmine 

všechny recenze uživatele

Tohle byl prostě zážitek! Nádherná hudba, slušná zápletka, překrásný vizuál. Asi třikrát za seriál se objevil jakýsi vypravěč a hodil do placu vtípek, který mi většinou přišel sice solidní, ale moc se mi tam nehodil. Buď to mělo být pravidelnější, nebo to měli vynechat, protože když seriál hraje x dílů v kuse na dramatickou strunu lehčí melancholie a pak tam najednou tvůrci hodí karikaturu, působí to zvláštně. Co se týká chlapecké lásky, tak to však byl přesně můj šálek kávy. Něžná, nenucená, neuspěchaná. Krása. Nebýt toho, že Mafuyu byl občas zpomalený víc než mi bylo milé, nejspíš bych tomu napálila pět hvězd bez rozmýšlení. Moc se mi líbily metafory a nápadité názvy epizod. Devátý díl byl navíc ohromně příjemně tklivý a už dlouho jsem si u žádného anime takhle neužívala opening. Velmi silné a spoko čtyři*. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Given má přemíru toho, co třeba již zmíněné Carole & Tuesday velice postrádá - kvalitní zaměření na charaktery jednotlivých postav. Na druhou stranu "Koleda a Úterý" vám dají v každém díle minimálně jednu písničku a ukáží, i když poměrně nerealisticky, jak vzniká, zato Given se s prvním náznakem nějakého songu vytasí až (myslím) ve třetím díle, kdy konečně Mafuyu spustí svůj nebeský hlásek (což je ale na hudební anime docela pozdě...). Místo slíbené hudby nám tu servírují postavy, jejich problémy, jejich nejistotu a tápání, objevující se lásku k hudbě a samozřejmě romantické vztahy, které vznikají pozvolna, poměrně přirozeně. Naučí vás si postav vážit, soucítit s nimi, zkrátka aby vás ta dramata bavila a zajímala, abyste se naučili postavám fandit a sledovali jejich pomalé krůčky k hudební slávě (ne jako C+T, kde vidíte, že mají holky obrovský talent a jediné o čem to je, jsou pokusy se co nejrychleji prosadit). Zkrátka poměr mezi zaměřením na postavy příběhu a samotnou hudbu je zde mnohem více zaměřen na postavy a vztahy, což ale je ale pro někoho, kdo sem přišel hlavně kvůli hudbě problém... Zkrátka jsem se zcela rázně rozhodl, že tady je té romantiky a babrání se ve vztazích na jedno hudební anime (a pro mě osobně) až příliš, nechci čekat, až se tohle všechno vyřeší (což bude díky tempu asi až za dost dlouho) a tak si sbalím své nástroje a vydám se radši do víru mizerných isekaiů či hloupých komedií a tenhle seriál přenechám těm, kteří si ho dokáží užít. Já tu chtěl hlavně ten rock and roll a ne drama! Drop po 5. díle a 6,2/10 ()

Galerie (91)

Zajímavosti (2)

  • Každá ze čtyř hlavních postav má ve svém jménu znak označující jedno ze čtyř ročních období. Haruki má znak pro jaro (春), Ricuka pro léto (夏), Akihiko pro podzim (秋) a Mafuju pro zimu (冬). (Hromino)
  • Názvy jednotlivých epizod jsou pojmenovány po známých rockových skladbách. Výjimkou je devátá epizoda, která je pojmenována po skladbě, kterou hrdinové sami složili. (Hromino)

Reklama

Reklama