Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizního moderátora počasí Phila Connorse (Bill Murray) zastihne cestou do pensylvánského městečka Punxsutawney, kam jede natočit reportáž o každoročních oslavách Hromnic, ohromná sněhová kalamita. Od té chvíle se ocitne lapen v časové smyčce, která ho nutí neustále se probouzet do stejného dne, a to 2. února. Ve svém světě každý den naráží na ty samé lidi, kteří si však neuvědomují, že se Hromnice dokolečka opakují. To mu dává jistou výhodu – může tak zjistit, co žena od muže očekává, a další den se chovat přesně tak, aby na ni udělal dojem. Naštěstí je mu nablízku dívka, na níž to může otestovat. Jmenuje se Rita (Andie MacDowellová), Philova trpělivá produkční, která musí snášet jeho záchvaty vzteku, přehnané požadavky i nevrlou náladu. Philova povaha se postupně mění a on získává Ritiny sympatie. Když se jednou společně probudí, je před nimi nový den... (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (934)

Vančura 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu se zajímavě zmiňuje Pierre Bayard ve své knize "Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli" (česky 2010). Autor se zaměřuje na jedno z rizik plynoucích z nečtení knih, a sice to, kdy hrozí, že ... "nedokážeme získat osobu, do které jsme se zamilovali, protože jsme nečetli její oblíbené knihy." Cituji z knihy: "Na náš milostný život mají vliv především románové postavy: vykreslují nedostupné ideály, kterým se snažíme - většinou bezúspěšně - přizpůsobit ostatní. Milované knihy načrtávají celý svět, který tajně obýváme, a přejeme si, aby v něm náš partner mohl zaujmout místo jako jedna z postav. Sdílet stejnou nebo alespoň společnou četbu s partnerem je jednou z podmínek dobrého milostného porozumění. Z toho pramení potřeba naplnit od začátku vztahu očekávání milované osoby tím, že jí dokážeme blízkost našich vnitřních knihoven... Film "Na hromnice o den více" vytváří za pomoci složitých vyprávěcích prostředků iluzi celistvosti a jasnosti vnitřních knihoven, díky níž spolu mohou dvě bytosti mluvit o svých knihách, a tím sami o sobě, aniž by se v konverzaci z jejich světa něco ztrácelo. Aby mohl nastat skutečný rozhovor o kultuře a následná dokonalá shoda vnitřních knih, musel by ale člověk věnovat čas pečlivému studiu knih, které jeho partnera nejvíce ovlivnily. Použitá metoda by tedy skutečně mohla v situacích, ve kterých chceme někoho okouzlit, přesvědčit druhého, že s ním sdílíme společný kulturní prostor. Tím, že se Phil seznamuje s Ritinou oblíbenou četbou a co možná nejlépe i s jejím osobním světem, pokouší se vytvořit iluzi, že jejich vnitřní knihy jsou identické. Dokonalý milostný vztah by měl možná nakonec skutečně umožňovat přístup k partnerovým nejtajnějším textům." UPDATE 19.4.2020 - Po letech jsem dostal chuť si tuhle klasiku pustit znovu - poté, co jsem nedávno zhlédl snímek Všechno nejhorší, který vykradl ten nápad s opakováním jednoho dne. A musím říct, že mě to hodně bavilo, vážně je to hodně vtipné a v čase to nijak neztrácí na svěžesti. Vadí mi tam asi jen 2 věci: jednak jsem nikdy moc nemusel Billa Murraye a dovedl bych si zde představit někoho lepšího (Andie MacDowell je zde ovšem vrcholně kouzelná), a potom zde taky postrádám vysvětlení, proč se hlavní postavě stále opakuje jeden den. Plus trochu mi přijde, že v prostřední části filmu trochu dojde dech a začne se tam vkrádat lehká nuda. Jinak tomu filmu už asi není co vytknout. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ten fantastický prvek nekonečně dlouho opakujícího dne a humor z něj vyplívající je to, co dělá film tak přitažlivým. Jeden bez druhého by byly jako Lauer bez Hardyho, jako Simon bez Furunkla. I když, dovedu si docela dobře představit drama muže, který je zaseknutý v stále se opakujícím stejném dni. V tak "roztomilém" americkém městečku by to skutečně muselo být o nervy. Zde je to vlastně i pro Billa Murraye docela drama, jenže on to stále obrací v humor. A tak je tahle kombinace nakonec asi nejlepší. Pro mě je to film, který můžu vidět klidně i rok co rok. Asi tak, jako nám cpali každé vánoce Mrazíka, mohli by nám na Hromnice (2. února) cpát tohle. Nakonec bychom třebas mohli s Billem Murayem poznat, jaké to je, prožívat něco stále dokola. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá romantická komedie, jedna z nejlepších z období 90. let, která se může pochlubit výborným scénářem, nepostrádajícím vtip, originalitu a absurditu. Režisér Ramis zároveň obsadil do hlavních rolí ideální dvojku - předního charakterního herce a komika Billa Murraye a půvabnou a sympatickou Andie MacDowell, pro níž byl film patrně vyvrcholením kariéry. Náročnější byla pochopitelně role Murraye a ten se jí díky dlouholetým zkušenostem zhostil se ctí. Jeho Phill je cynický, sebestředný, unuděný a životem unavený profesionál, který je přesvědčený, že ho už nic nemůže překvapit...Jeho postava pak prochází vývojem a na konci je někdo jiný. Díky zápletce postavené na práci s časovým paradoxem je možné film považovat i za komediální sci fi. Celkový dojem 80 %. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem u téhle záležitosti měl o stupínek nižší hodnocení, ale cca. po tisícovce hodnocení jsem zjistil, že o mnoho lepších (čistokrevných!) komedií jsem moc neviděl. Bill Murray v ní doslova kraluje, a hlavně díky němu neomrzí ani na několikáté zhlédnutí. Navíc může fungovat i jako humorné ohlédnutí za životem. Schválně, přiznejte se, kdo jste ani na chvilku po Philově handicapu nezatoužil? ()

juta 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása. Nemůžu říct nic negativního. Snímek je to moc pěkný a pro mě, jako milovníka filmů, kde se děje něco s časem bylo tohle jako stvořené. Vtipná komedie, která ukazuje, že i nesmrtelnost nemusí být skvělá, ale zopakovat si jeden den na nějakém pěkném místě by nemuselo být tak špatný. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (63)

  • Chyba v časové ose Philova (Bill Murray) rána: v první den, kdy se vše opakuje, stráví Phil v hotelu jistý čas hovorem s tlouštíkem a majitelkou, načež venku potká ženu s červenou taškou. Druhý den se však s tlouštíkem a majitelkou vůbec nebaví a přímo jde před hotel, v důsledku čehož je na ulici dříve než předešlý den, přesto vidí paní s červenou taškou jít po ulici, respektive dokonce již odcházet. (velkyvezir)
  • Při natáčení scény v bistru s jídlem, když se Bill Murray (Phil) přejídá, mu byl štábem nabídnut kbelík na plivání, to ale odmítl a vše opravdu snědl. Následně po natáčení scény, zejména po dortu, se mu udělalo špatně. (DJMaroko)

Související novinky

Vince Vaughn v těle mladé dívky

Vince Vaughn v těle mladé dívky

31.08.2019

Čas od času se začne chystat film, který má tak bizarní námět, že jej zkrátka nelze ignorovat. Zatím nepojmenovaný snímek od studia Blumhouse je přesně tím případem. Film bude vyprávět příběh… (více)

Na Hromnice o pár projektilů více

Na Hromnice o pár projektilů více

03.06.2012

Joemu Carnahanovi se sice nepovedlo rozběhnout úspěšnou sérii s A-Teamem, ale letošním Mezi vlky dokázal, že jako filmař má co říct a ví, jak to říct. Naposledy jsme o něm psali v souvislosti s… (více)

Reklama

Reklama