Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Každého z nás si vybírá jeden dokonalý úder. Na nás je, abychom se mu při tom nepletli do cesty. Nechali ho žít." Baggerova moudra mě bavila. Poučil jsem se z nich, takže bych teď patrně trefil hole-in-one na pětiparu. Kdybych tedy měl golfovou hůl. A uměl ji držet. Zatím bych dokázal správně držet pouze Adele. Ne že by se mi tolik líbila, ale její zmatená omluva Junuhovi byla dokonalá. Jasně, že za všechno mohl on. Junuh mě zase poučil o tom, v jakým pořadí zabíjí alkohol buňky. To není špatný vědět. A pak tam byl golf, vysvětlení falešný důstojnosti a smysl pro fair play. To mě vždycky dokáže potěšit. Ve světě, ve kterým dominujou prachy, je pro mě sportovní čest silným kalibrem, za kterej ty hvězdy rozdám rád. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Best of režisér Robert Redford, tak to vidím já. Ne že bych viděl všechno, co natočil, ale Legend Of Bagger Vance je pro mě nádherný film, který mi vždycky zvedne náladu. Je to nejspíš kouzlo, protože jenom Rachel Portmanovou, Charlize Theronovou, Mattem Damonem a nade všemi Willem Smithem to být nemůže. Každý detail je naprosto přesně na svém místě, zkrátka poezie v pohybu. Jedna z mých srdcovek, i když ne ta nejsrdcovatější. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Byl skvělým golfistou a snoubencem nejbohatší krasotinky ve městě. Jenže válka, jatka v zákopech a hospodářská krize udělaly své a ze sympaťáka s tváří Matta Damona je troska, která je radši někde zavřená s flaškou něčeho ostřejšího. Příběh zlomeného muže vypráví Robert Redford v nostalgickém retrobalení, aneb život nemusí skončit po několika prohrách. Aspoň tak se našeho hrdinu snaží vyburcovat tajemný černoch, posel věčnosti, který na blížícím se turnaji nebude jen nosit znovuzrozenému golfistovi hole. Redford společně se scénáristou Jeremy Levenem mohli na některých charakterech a vztazích lépe zapracovat, Smithova postava je spíš neživotnou studnicí moudrosti, než někým, koho bych chtěl poslouchat. Nedržel jsem pěsti, nezadržoval jsem dech (o to asi Redfordovi ani nešlo), ale ani jsem si neužil nějakou dramatickou hloubku nebo romantický rozměr. Režisér je věcný, nerozptyluje diváka emocemi, i když se domnívám, že alespoň trochu měl. Herci nedostali takový prostor, jaký mohli a takové Charlize Theron to (překvapivě) docela dost neslušelo. Když si to sečtu, zvou se tak potvrdilo, že režisér Redford (alespoň pro mě) netočí zásadní filmy, ale jeho režijní um přesto zraje jako víno. Své diváky nutí přemýšlet, nedává jim nic zadarmo. A občas to vyjde báječně. Tentokrát ale tak úplně ne!! ()

stration 

všechny recenze uživatele

Když se mě lidi ptají na nejoblíbenější filmy a já jmenuju tento na druhém místě, většina ho nezná a zbytek se diví. Co se mi na něm líbí? V čem je tak výjimečný? A já odpovím: VŠÍM! Mám rád buď filmy, které skončí happy endem, nebo úplně špatně. Tento je z těch happy endových (kromě Shawshanku) ten nejlepší. Film na dobrou náladu. Snad neznám žádný jiný film, kde by nebyla ani jedna záporná postava. Prostě žádná depka, třes po těle, záchvaty zuřivosti. Jenom se kochat perfektně zvládnutým filmem. Redford režírovat umí a nepředvádí to poprvé. Tady ale udělal tu nejlepší věc, kterou mohl. NEHRAJE TAM. Četl jsem, že původně měl, ale jeho rozhodnutí, obsadit Damona a hlavně Smitha bylo snad darem z nebes. Přesně takoví ti hrdinové mohli být. Jde přece o vzpomínky jednoho dědouška (dojemná role Jacka Lemona) na své dětství. A tenrát se mu mohli všichni zdát perfektní, sympatičtí a bezchybní. V tomto filmu nejde o sport. Hluboké myšlenky jsou sice předládány polopatě a bez nějakého zabalování do hádanek, ale fungují. Když Damon odpaluje míček, ten letí a s ním i kamera, vše doprovázeno nádhernou hudbou Rachel Portman, připadáme si jako ve snu. Opravdu, pro mě hrozně dojemný film, na který nedám dopustit. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Nastal čas opustiť svoje tiene." Mám rád ubolené filmy o ľuďoch, ktorí niečo zlé zažili a prežili a na margo LEGENDY O SLÁVNOM NÁVRATE treba povedať, že okrem kvalitného scenára ponúka tiež vynikajúce herecké obsadenie (príjemným prekvapením je mentorská rola mladého Willa Smitha, zasa raz skvelý Bruce McGill, posledná rola Jacka Lemmona atď.), starostlivé Redfordovo remeslo (doprevádzané kingovským rozprávačom o mladosti, stratenej vo víre tmy, krvi, vojny a bolesti) a magické scény (o tom, že tráva ráno a tráva na obed nie je tá istá tráva). ()

Galerie (45)

Zajímavosti (18)

  • Film byl často napadám kvůli zobrazení postavy Baggera Vance jako tzv. "magical negro" (kouzelného negra). Časopis Time jej označil dokonce jako jeden z nejostudnějších filmů své doby, co se zacházení s afroameričany týče. (Sony1994)
  • "Bagger Vance" a "R. Junuh" zastupují Krišnu a Arjunu z hinduistického originálu "The Bhagavad Gita". Ponaučování Rannulpha je volně inspirováno tím, kdy Krišna učí Arjunu, maskující se přitom jako jeho pokorný řidič válečného vozu. (HellFire)
  • Jack Lemmon není v závěrečných titulkách. (ČSFD)

Reklama

Reklama