Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

Baronne 

všechny recenze uživatele

Golfový sen je mnohem lepší , Damon a Theron neni nic pro mě, a dost scén je fakt o ničem .. Ale zas mi to zachránil poutník, nebo anděl, nebo kdo ví kdo to byl ( samozřejmě hranej Smithem ). Dokonce mi i přijde, že hraje hlavní roli on, i přestože by to tak asi nemělo bejt. A zahrál to moc dobře, ta role mu padla jak vyšitá. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Snímek plný neskrývaného klišé a kýče, který navíc nenabízí prakticky nic jiného. Ani golf samotný mě nebaví sledovat, takže ze sportovního hlediska jsem také nebyl nadšen. Stmívání na greenu? Žádný problém, rozsvítí se auta a jede se dál, třeba i z moře. Nevadí, že je to nesmysl, hlavně že to přinese zdramatizování příběhu. Jednoznačně nejslabší Redfordova režie, co jsem měl možnost vidět. I neúspěšná Pravidla mlčení zrežíroval lépe. Will Smith mi jako kouzelný dědeček sypající z rukávu moudra bez hlavy i paty neučaroval. Neříkám, že hrál špatně, ale ta role mě nijak neohromila. Že je potřeba najít ztracený švih věděli všichni i bez něj. To už bych spíš pochválil Charlize Theron za slušivý „dobový“ výkon v roli iniciativní a usměvavé organizátorky. Film má o dobrých dvacet procent víc, než si zaslouží, hodnocení na imdb odpovídá přesněji (aktuálně 65%). ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Robert Redford jako režisér je pro mě prozatím ještě malou-velkou neznámou. Přesto se dá na Legendě o slavném návratu najít pár momentů a věcí, na kterých lze dokázat, že Redford je nejen vynikající herec Legenda o slavném návratu je příběhově jednoduchý film. Pro někoho bude možná až moc jednoduchý a hlavně neskutečně patetický. Málokterý režisér by dokázal přetavit scénář, který je přecpaný žánrovými klišé a patosem do filmu, který nejen že bude sledovatelný a stravitelný, ale bude jej možné sledovat ještě několikrát. V úvodu se na diváka vybalí válečná řež 1. sv. války, kterou ale Redford poněkud nezvládl. Budiž mu ale ke cti, že ji nenatahoval ani o minutu déle, protože si asi byl vědom, že obrovský ohňostroj a pomalé přecházení kamery po poli posetém mrtvými, k válečné atmosféře nestačí. O to víc se ale pak následně snaží při golfovém turnaji, kde navíc dostanou prostor herci. Úchvatná role byla přisouzena Willu Smithovi, který se jí zhostil na výbornou. Jeho glosování nad životem, golfem a tím, že to má všechno něco společného, z něj dělá úsměvnou (ale ne komickou!!!) postavu. Matt Damon snad ani špatně zahrát neumí. Od životem zlomeného muže až po záblesky naděje v očích, během nabývání ztraceného sebevědomí, jsou zahrány s přimou jednoduchostí a bez zbytečností. Charlize Theron si opět zkusila vychutnat roli krásky, která je však nadstavena o úroveň hráčky na poli finančním. Nemůžu si pomoct, abych neřekl, že jí to opět vyšlo. Ať už si o nějaké části Legendy o slavném návratu budete myslet cokoliv, tak vám asi nezbyde nic jiného než uznat, že jako celek se tento film povedl na jedničku. Klobouk dolů a poklona, pane režisére! ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Legenda o slávnom návrate mi v mnohom pripomenula film Rivali. Osvečená šablóna príbehu, ktorá takmer zaručene prinesie úspech. Postavy sú vykreslené v základných obrysoch, samorejme sú tam vždy minimálne dva protiklady, aby to správne fungovalo, v konečnom dôsledku totiž vôbec nie sú dôležité. Dôležitá je súťaž a napätie s ňou spojené. Žial na mňa táto schéma veľmi nefunguje. Ja mám radšej filmy,v ktorých postavy sú viac ľuďmi a nie figúrkami. Nie, nemienim sa samozreme prieť s názorom 83% užívateľov a samozrejme filmu jeho kvality neupieram. Dovoľujem si však mať v tomto prípade trošku iný názor a hlavne vkus. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nádherný film s krásnym posolstvom. V deji sa dozvedáme, že žiadna práca, ktorá sa robí z dobrým úmyslom a účelom ako napríklad zametač ulíc, nie je nedôstojná, ale naopak tí, čo vyhlásili bankrot a nechali nech za nich problémy riešia iní a nič nerobili, iba sedeli na zadku, si vlastne iba sedia na svojej falošnej dôstojnosti. Dôležité je prekonávať prekážky osudu so cťou, niekedy môže mať väčšiu dôstojnosť zametač, smetiar, či umývač toaliet ako prezident nadnárodnej firmy. Will Smith ukazuje, že s tým čo má, mieni urobiť maximum, lebo hraje sa vždy len s kartami ktoré, človek má. Kráľ ti tiež môže pomôcť, ale činy za teba nevykoná. Svoj život si žijeme sami. Ako človeka, čo nie je golfový nadšenec, ma tento film zaujal a dokonca aj tú hru by som si rád zahral, lebo zatiaľ okrem virtuálnych hier a televízie s ním nemám skúsenosti, ale niečo na tých posolstvách k nemu bude. Už to nebude pre mňa iba hra, ktorá robí pekné trávniky, na ktorých sa dá robiť piknik a je len pre boháčov, čo stále pretrváva a je smutné. Slová o tom, že je to najčistejšia hra, lebo náš úspech záleží len a len od nás a aj od toho ako sa prispôsobíme zmenám, tu prírodným a nejakým organizačným, iba my a loptička. Veľmi sa mi páčilo ako postava, ktorú hraje Matt Damon si uznala chybu a napríklad si pretlačila svoje vlastné znevýhodnenie a prehru v hre len kvôli spravodlivosti a dobrému srdcu, lebo nie je podvodník. Ten šport sa nedá vyhrať, iba hrať a tak je to aj s našimi životmi. Scéna s autami a svetlami nakoniec bola neskôr prebraná aj do iných filmom, napríklad do filmu Step Up 2 the Streets. Inak aj mám rád tanec, to sa mi páčilo s Willom. Will bol tu v osobe anjela strážneho, ktorý nám pomáha a my o tom ani niekedy nevieme. Tento film je metaforický, zamýšľajúci sa nad našimi životmi a zmyslom, je nádherne pokojný a záver, kde vyhrali všetci sa mi páčil. Dobro tu zvíťazilo a s veľkým posolstvom. Tento film je legenda a je fantastický. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (17)

  • Jack Lemmon na začátku filmu řekne větu „Je to kouzelný čas.“ Tuto frázi řekl Lemmon v každém filmu, ve kterém účinkoval. (HellFire)
  • Scéna, kde Rannulph Junuh (Matt Damon) žiada kvôli jeho vlastnej chybe pre seba trest, odráža skutočnú udalosť v živote Bobbyho Jonesa. (misterz)

Reklama

Reklama