Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emma Woodhouseová (Anya Taylor-Joy) je hezká, chytrá, bohatá a na svou dobu notně emancipovaná. Navíc disponuje velmi zvláštním talentem, schopností svádět dohromady jedince opačného pohlaví a dopravovat je až před oltář. Tedy alespoň si to o sobě začne myslet, když několika mistrovskými tahy provdá svou vychovatelku za bohatého vdovce. Jejím dalším projektem se stane plánované spojení mladičké a naivní Harriet s místním farářem. Přestože Emmin otec (Bill Nighy) ji varuje, aby si nezahrávala, a její přítel z dětství George Knightley se jí snaží vysvětlit, že lásce se poručit nedá, dohazovačka Emma tlačí Harriet do sňatku s knězem silou umanutého Amora. Vše bohužel skončí nezdarem, katastrofou a spoustou prolitých slz, citovým uragánem, v jehož epicentru se ocitne právě Emma, které nezdar rozmetá všechny životní jistoty. Až potom pochopí, že toho pravého si každý musí najít sám a že to hledání paradoxně nemusí být až tak těžké, protože někdy ho můžete mít celý život přímo před očima. Jen nesmíte být slepí. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (133)

classic 

všechny recenze uživatele

„Emma” (slečna) Woodhouse je frekventovanou dohadzovačkou sobášov, a pritom svoj vlastný vzťah absolútne nerieši, akoby aj mohla, keď neustále býva zamestnávaná vybavovaním zoznamiek, a tak tým pádom vznikajú aj pomerne časté nedorozumenia takéhoto druhu: „(Harriet Smith) Ja som si po celý čas myslela, že pán Elton ide po mne, a ten darebák namiesto toho, flirtoval s Vami” ! Koľkokrát i Emma priloží ruku k dielu, čím neumýselne prikladá benzín do ohňa, trebárs s Robertom Martinom to pokafrala, ako sa len pokafrať dalo, no treba podotknúť, že koná i "včasné" nápravy ! A vskutku je veľmi úsmevné sledovať všetky rozpaky okolo postáv, vďaka čomu má snímok svižné tempo, že sa odďaľuje to, k čomu sa speje od samého začiatku, kedy si počas horlivého sledovania nemôžete byť nikdy istí, ako sa línia udalostí bude vyvíjať, i keď jestvuje šanca - všímať si menšie náznaky, ktoré s nami (divákmi) vkusne koketujú ! _ Je to príliš snobské, predstaviteľka Emmy, Anya Taylor-Joy, vystriedala neuveriteľné množstvo pestrofarebných garderób, ba ani som nemal šancu ich všetky porátať, kostýmová dizajnérka - Alexandra Byrne, sa naozaj »vyznamenala« , aký skrýva potenciál ? Je to i výpravné, človek sa popritom akosi nenudí, ale mne osobne to prišlo, ako nasilu, chcené, vypočítavé... Anyu mám rád, no nesadla mi vo svojom parte. Na jedno pozretie - bohato stačí ! Jesenná Autumn de Wilde je asi oveľa väčšia fotografka, než režisérka ?! Extravagantný počin s finálnou bodkou. ()

Shedom 

všechny recenze uživatele

Ou, to bolo že aké pekné! A to som to na prvýkrát nedala a vypla po pár minútach - nepáčil sa mi Knightley, priam sa mi zdal hnusný, Emma čudná, celé akési divné a strnulé a potom ma dorazil afektovaný Bill Nighy, môj niekdajší miláčik, ale neviem, asi som nebola v správnej nálade a v momente vypínala. Naviac, po spotvorených Malých ženách som nemala chuť na ďalšiu spackanú klasiku (Ja proste tú verziu s Winonou Ryder bezmezdne milujem). Ale keďže počas Vianoc som si dala kostýmovkové obdobie a pozerala všetky možné staroanglické adaptácie, dala som tomu ešte šancu. A tentokrát som pochopila, že sa na to treba pozerať ako na komédiu, či skôr paródiu. Áno je to taká groteska, ale nenormálne pekná. Tie šatičky, tie farby, tie dievčence, tí gentlemani v naškrobených límcoch, no nádhera; podkreslená perfektným hudobným doprovodom. Dokonalý film do kina! (Žiaľ v nesprávnom roku.) Emmu som kedysi čítala, prišla mi dlhá, nudná, o ničom, vlastne asi najviac "o ničom" austenovka. Film s Gwyneth bol fajn, ale Gwyneth mi nie je dvakrát sympatická, bol tam však úžasný Knightley. V seriálovom spracovaní Emmy sa mi zase viac páčila Romola Garai, ale Knightley tam nemal šťávu. No a Emma s bodkou má - aspoň pre mňa - oboch predstaviteľov OK, vlastne všetkých. Aj tá Miss Bates je tak akurát, aby ste sa na nej bavili, aby vás otravovala (ale nebola vyslovene odporná), ale ju aj úprimne poľutovali. Trochu mi vadil prejav Harriet a tiež to, že Knightleyho city/náklonnosť k Emme sa vyjavili príliš skoro. Inak mám pocit, že je to snáď najkrajšie spracovanie tejto knihy, ale to si ešte určite musím ostatné verzie zopakovať a aj knihu prečítať, aby som to mohla povedať s istotou. Knightley si ma získal, akonáhle prehovoril a začal sa prejavovať, Johnny Flynn má charizma. A taneček na bále - ani som nedýchala. Nádherné. Zase raz ma dostalo niečo, od čoho som nič nečakala. A sivomodrý štvorček na čsfd tiež nesľuboval ktovieakú zábavu. Div sa svete! A ja som mala okamžite po zhliadnutí chuť si to pozrieť znova. Mimochodom, veľmi vkusné záverečné titulky s parádnou skladbou, ktorú - áno, spieva Mr. Knightley osobne. (Rozmýšľam, či by to bolo príliš veľké rúhanie, keby som prehlásila, že v takomto odľahčenom štýle by som chcela aj Pýchu a predsudok...Rozum a cit Anga Leeho milujem, na to prosím nesiahať :-), ale Wrightova P&P ma nedostala až tak do kolien ako väčšinu, preto stále čakám na tú "moju" verziu.) ()

Reklama

Sammya 

všechny recenze uživatele

Jsem zarytá fanynka Jane Austen a Emma je jeden z mých nejoblíbenějších románů. Mám moc ráda film s Gwyneth a miluju minisérii s Romolou. Na tento film jsem se těšila, co ho oznámili, ale po trailerech jsem byla přesdvěčena, že se mi nebude líbit, zvlášť když jsem se dozvěděla nějaké další věci. Jaké bylo mé překvapení, když jsem celý film sledovala nadšená a s takovou tou typickou šťastnou náladou, kterou z adaptací Austenovek mívám. Už jsem se na film stihla podívat dvakrát a zbožňuju soundtrack (tedy většinu - ty náboženské chorály ne). Přišlo mi to roztomilé, barevné, vtipné, kouzelné, emocionální. Ano, má to své mouchy. Herečka pro Emmu není ideálně vybraná, ale Knightley si mě totálně získal. Škoda, že další postavy kromě Harriet nedostaly tolik prostoru a někdy byly jejich charaktery i zkreslené, ale to mi nevadilo. Přidané nebo chybějící scény mi kupodivu nevadily, důležité je pro mě, že mám z filmu dobrou náladu a to se stalo. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Takhle mi zkazit pana Knightleyho! V tomto případě mu měli říkat spíš Emoley, rytířského v něm nebylo za mák (na konci mi ho bylo vážně líto, že takhle dopadl. Poor Mr. Knightley!). V mnoha ohledech si z knihy vybrali zvláštní motivy a ty tradiční poněkud překroutili – místy bych se nechytala neznat předlohu. Jinak krásné kostýmy (paní Eltonová), vtipné scenérie (zvláště s chovankami internátní školy) a obrovské oči Emminy. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Mám rád adaptace knih od Jane Austenové. Ať už jde o Rozum a cit či Pýchu a předsudek. Líbí se mi ta doba, mám rád jakým způsobem je zde vyjadřována láska, šlechetnost, rozum či předpojatost. A toto všechno nabízí i nejnovější adaptace knihy Emma (bohužel jsem jí ještě nečetl). Režisér Autumn de Wilde jí natočil velmi svěže a zajímavě, že dokáže pobavit a dojmout. Parádně pracuje s herci, a oni podávají dobré výkony. Film má krásnou vizuální stránku, ať už jde o přírodu nebo panství. Sedla mě i atmosféra a typický humor od autorky předlohy. Anya Taylor-Joy podává parádní výkon a její role mě bavila. Johnny Flynn je hodně dobrý a krade si každou scénu pro sebe. Callum Turner není vůbec špatný a jeho výkon mě celkem sedl. Pobavila mě Mia Goth, jelikož má velmi vděčnou postavu. Bill Nighy je opět skvělí, i přestože nemá tolik prostoru. Film má dobré tempo, ale je pravdou, že mě chvilku trvalo, než jsem se do příběhu dostal. A taky, než jsem si oblíbil titulní hrdinku. Což, je samozřejmě účel filmu a pointa celého příběhu. Emma je dobrý film, a pokud máte rádi filmové adaptace od Jane Austenové, tak určitě nebudete zklamaný. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu má nezvykle na konci tečku. Podle režiséra to má symbolizovat, že se jedná o „dobový“ kousek, který je zasazen do své éry. (TaNya_)
  • Hartfield, dům, ve kterém žije Emma (Anya Taylor-Joy) se svým otcem panem Woodhousem (Bill Nighy), je ve skutečnosti Firle Place v oblasti národního parku South Downs v anglickém Sussexu. (J.F.B.)
  • Všechna zpívaná vystoupení ve filmu jsou skutečná a účinkujícími byli opravdu herci. (TaNya_)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama