Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (524)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po deseti letech uzrálý retro muzikál s kompaktní vizuální stránkou, lehkou nadsázkou a hořkou nótou na závěr. Celek povyšuje Tomáš Hanák a jeho soukromý restauratér. Méně by samozřejmě bylo více, kolekce filmů na téma léta 1968 lepší kousek bohužel zatím nenabízí. A pět ze šestice nových mladých uspělo, to je slušná bilance. #kinobus ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Malé město v českém pohraničí, tři maturantky a tři rebelové, kteří už nechtějí mít s "totáčem" nic společného. Film Filipa Renče je zasazený do horkého léta roku 1968. Spíše než muzikál v pravém slova smyslu, je to film se spoustou písniček, které hrají spolu se šesti mladými hrdiny jednu z hlavních rolí: dodávají filmu důležitou a nezaměnitelnou atmosféru konce šedesátých let. Atmosféru svobodného nadechnutí, která spolu s osudovým zauzlením soukromých a politických dějů tvoří tkanivo tohoto retro-muzikálu, který je také příběhem o lásce, jíž dějiny nebyly právě příznivě nakloněny. Renč si tímhle filmem u mě definitivně vybudoval pozici zajímavě tvořícího českého režiséra, který se nebojí zariskovat s žádným žánrem a umí odvést profesionálně vycizelovaný film, na který natáhne publikum. 100% ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Ano. Bylo to tady a už je to tu zase. Tolik milovaný a zároveň proklínaný retro muzikál tolik nenáviděného Filipa Renče. Ačkoli se neřadím mezi jeho fanoušky, hodnotím Rebely jako dobrý počin. Ta retro vlna 60. let, se kterou film přišel a na níž se podílel, přinesla do společnosti něco pozitivního. O tom vůbec nepochybuji. Mládež objevila nepoznané a starší generace zavzpomínala na mládí. Zazní zde celá řada starých hitů, které připomněly šťastnější léta české hudební scény. Hlavní romantická zápletka letních prázdnin tvoří z filmu pohodovou oddechovou podívanou. Daří se i vyhnout tradičnímu happyendovému klišé. Příjezd ruských vojsk a následná emigrace dává filmu další rozměr. František Němec a Tomáš Hanák vkládají do snímku herectví a kultivovanost. Jan Révai je sice omylem filmu, ale přiznejme si. Kdo v té době neměl rád Zuzanu Norisovou? 72% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jak se dělá retro muzikál? Vezmeme režiséra rádoby známého jména, pár mladých vnadných týnek, pár mladých chalanů, promícháme a vhodíme to do středně velkého hrnce. Pokud těsto nedrží tvar můžeme dosypat recyklovanými přezpívanými hity z šedesátých let a nastavovanou (neoriginální) choreografií. Kdo má rád nostalgii, můžeme okořenit retro vlnou a na hrubo namletou vzpomínkou na konec šedesátých let a okupaci.... --- Nevím jak vám, ale mně tenhle kýbl éček a dochucovadel nejel. Bylo to celé umělé, prifarbeno - aromatizováno..., herecké výkony špatné a závěrečný doják s tanky podkreslený písní - Řekni, kde ty kytky jsou byl kýč jak prase. ( a to nemluvím o zpěvu/nezpěvu paní Jiřiny..) Já prostě nechápu, proč dnes řada zpěváků musí přezpívávat staré (skvělé) hity. To nejsou textaři? To už nejsou skladatelé? Proč nevzniká něco nového ? Další generace už bude přezpívávat přezpívávající Norisovou ? Tohle zkrátka ne a to ani jako retro filma a ni jako muzikál... Hvězda za to nadšení a mlaďounkou Norisku. Čtyř a pětihvězdičková hodnocení opravdu nechápu a svědčí o všeobecném úpadku vkusu. * ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokus o letní komedii s tragickým přesahem. Révai nic moc, holky dobrý, Norisová slaďoučká, jak jen to jde, nějaké ty písničky 60. let, i když podle mne do soundtracku vybrané poněkud nahodile. Přehrávající Hanák. No a pak zápletka, která dělá z diváků idioty. Ale jo, koukat se na to dá, jen ne opakovaně. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (43)

  • Všechny písničky použité ve filmu jsou originály nazpívané v 60. letech. Jedinou vyjímku tvoří „Gina“, kterou musel Josef Zíma nazpívat znovu. (offlineman)
  • Ve scéně kdy učitelka vyzývá Terezu (Zuzana Norisová) do třídy, je vidět nápis IV. B (4.B). Holky ale chodily do třídy IV. C (4.C). (skinny9)
  • Ve scéně, kdy kluci naskakují do "projíždějícího" nákladního vlaku, je vidět, že jede z koleje obsazené nákladními vagony. Nádraží Zubrnice-Týniště, kde se scéna natáčela, bylo v době natáčení už koncové, takže jím vlak projíždět nemůže. (Neklan)

Reklama

Reklama