Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatímco většina filmů zastarává velmi rychle, neuhlazené a hluboce procítěné adaptaci protiválečné knihy Ericha Maria Remarque od režiséra Lewise Milestona léta neubrala nic z její působivosti. Ještě mnoho let po své premiéře se film nesměl promítat v zemích, které mobilizovaly do války. Film vypráví příběh skupiny mladých německých branců v době první světové války na jejich cestě od mladistvého idealismu k trpkému životnímu rozčarování. Slovy hlavního hrdiny, Paula Baumera (Lew Ayres): Žijeme v zákopech, bojujeme a snažíme se nenechat se zabít. To je celé. Příběh je antologií dnes již klasických scén: Ayers uvězněný v dělostřeleckém kráteru s Francouzem, kterého sám smrtelně zranil; první setkání branců s veterány; krutý masakr pěchoty kulometnou palbou; půlnoční plavání s dívkami z francouzské vesnice; Ayersův pacifistický proslov k ohromeným spolužákům a finální záběr vojákovi ruky, která se ve fatálním pohybu snaží dosáhnout na nedalekého motýla. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (158)

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Na r. 1930 to je oslnivá podívaná, která dělá čest své knižní předloze. .. Nejen svým podáním protiválečné myšlenky, ale i kulisy, ozvučení, efekty spojené s válkou, tohle je opravdu skvost, a když si představíte, že v době vzniku tohoto filmu se Stalin pokouší dělat velké čistky, Hitler se teprve dere do politiky, v Americe zuří Castellamarská válka, která dostane do sedla nejvýznamnější mafiány, také zuří prvním rokem Velká hospodářská krize a v Číně je "demokracie".... HODNOCENÍ: 95% (5*) ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Remarqova kniha je ve svých tématech a výpovědích bezesporu vynikající, ale o to víc si v žádném případě nezaslouží klasický filmový přepis (Hollywoodský) se stejným či plytčejším obsahem, než co sama nabízí. Dobou omlouvat nelze - Remarque všechno napsal 2 roky předtím (myšlenky) a Milestone operuje dobře (leitmotiv vojenských bot, ale i technika), snad jen vysvětlit - uspěchanost celého projektu. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Určite perfektné prevedenie nie veľmi hrubej knižky, vďaka ktorej sa Remarque stal adept na Nobelovu cenu. Naturalistické zobrazenie osudov vojakov od autora, ktorý to zažil na vlastnej koži. Škoda, že zatiaľ nebol tento príbeh nanovo kvalitne natočený a všetko sa venuje najmä druhej svetovej vojne. Film je verný realite, mnohokrát aj krutejší, ale zároveň tak ľudský. Skvelý komentár tu bol už spomenutý: človek až vo vojne zistí, že nebojuje za nikoho iného, len o svoje holé prežitie. Absolútne vychytaná podstata diela. EDIT: Tak v roku 2022 sme sa konečne dočkali novej verzie. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film je důstojným zpracováním slavné Remarqueovy literární předlohy a zároveň jedním z uměleckých vrcholů americké meziválečné filmové produkce. Samozřejmě kdo hledá chyby, najde. Technická kvalita odpovídá době vzniku, to znamená místy je nutné zamhouřit oko. Ve filmu celkem pochopitelně silně rezonuje po první světové válce masově rozšířený pacifismus. Remarqueův román vyznívá jako obžaloba války, militarismu a autoritářství, ale pacifistický po mém soudu není. Ve snímku má pacifismus deklamativní charakter, v některých momentech okázale vyčnívá. Herectví je v některých případech ještě lehce zatíženo érou němého filmu, která konec konců skončila nedávno. Ve srovnání s ostatní produkcí oné éry se ale drobné nedostatky stávají nicotnými. Na západní frontě klid přečnívá jako Eiffelovka nad pařížskou městskou zástavbou. S ohledem na dobu vzniku nebudu hnidopich a nadělím maximální počet hvězdiček. Tenhle kousek si to zaslouží. Celkový dojem: 90 %. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Na rok 1930 vypadá válka ve filmu Lewise Milestona neuvěřitelně opravdově, po technické stránce je to nadčasové dílo. Kouzlo předlohy mu ale chybí. Remarqueova kniha je výjimečná způsobem vyprávění, kde vše vypráví Baumer ze svého úhlu pohledu. Zde je Paul v podstatě jen jednou z postav chronologicky vyprávěného příběhu a větší prostor dostane až ve druhé polovině filmu. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (33)

  • Film byl natočen za 1,25 milionu dolarů. (Kulmon)
  • Erich Maria Remarque byl nacisty od vydání svého románu „Na západní frontě klid“ z roku 1929 často veřejně kritizován a odsuzován. Jeho největším kritikem a pronásledovatelem byl Joseph Goebbels, pozdější nacistický ministr propagandy při Říšském ministerstvu pro osvětu lidu a propagandu. (divisak)

Související novinky

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Reklama

Reklama