Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Němka Elisabeth Vinckenová nepatřila nikdy k těm, kteří se nechávají vláčet událostmi. Když dům, kde bydlela, poškodila na sklonku válečného roku 1944 spojenecká bomba, dospěla k zásadnímu rozhodnutí, že bude nejlepší schovat se s dvanáctiletým synem Fritzem ve staré lovecké chatě hluboko v ardenských lesích. Na Štědrý večer se ale mezi dveřmi znenadání objeví nezvaní hosté - tři američtí vojáci. Vynutí si vstup zbraněmi, ale Elisabeth je přiměje, aby je odložili venku, a dovolí jim ošetřit zraněného kamaráda. Zanedlouho se však před chatou objeví trojice německých vojáků... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Vynikajúci vianočný film s vráskami posiatou, no aj napriek tomu nádhernou a zrelou Lindou Hamilton v úlohe ženy, ktorej múdrosť a viera v dobro dokázala preklenúť aj tie najväčšie jazykové, národnostné a najmä ľudské bariéry. Typický sentimentálny blábol, akých sme už videli tisíce, poviete si. Áno, z veľkej časti budete mať pravdu, Tichá noc skutočne neoplýva zvlášť originálnym námetom, nedočkáte sa v nej žiadnych osudových zvratov, prítomnosť šťastného konca je jasná už od začiatku a dvojrozmerné postavy taktiež nikdy nevybočia zo svojich vopred určených polôh - no práve v tejto jej obyčajnosti a neomylnej predvídateľnosti tkvie jej čaro. Samozrejme, niekomu môže takáto šablónovitosť prekážať, no ja som sa tentoraz nechal opiť rožkom s veľkou radosťou a viac ako scenáristickým excesom a režisérskym finesám som sa venoval sladkobôľnym prehovorom hlavných postáv, úsmevnému podávaniu vianočnej večere, zdobeniu stromčeka, praskaniu dreva v kozube a snehovým vločkám pomaly poletujúcim za okenicami. Lacná zábava? Možno. Ale veľmi krásna. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Vánoce zase trochu jinak. Napínavé, působivé a v několika momentech i dojemné televizní drama, skvěle rozehrané v prostoru dvou místností, ve kterém pochyby o jeho věrohodnosti nabourává fakt, že je natočen podle skutečné události, byť pochopitelně s jistou dávkou filmařské licence (třeba skutečná Elisabeth neuměla anglicky). Zdánlivě obyčejný, přesto silný a strhující příběh, podtrhující nesmyslnost války, oslavující sílu mateřské lásky, naději i obyčejnou lidskost. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nehovorte mi nič o vojenskej cti..." Očakával som priemerný, nudný vojnový príbeh a besiedku pod vianočným stromčekom. Prekvapenie aké sa z tohto filmu zrodilo som naozaj neočakával. Na tv film je spracovanie naozaj na úrovni, dojem trochu kazia iba dnes už zriedka používané stmievačky pri silnejších zvratoch v príbehu. Podobnosť s nedávnym veľmi kvalitným filmom Kríž cti je očividná. Trojica Nemcov na čele s poručíkom Clostermannom (zarazila ma zhoda priezviska s najlepším francúzkym letcom) sa nečakane stretne v loveckej chate s s trojicou Američanov. Domáca pani ich príme iba pod podmienkou, že odložia zbrane...Po filme Terminátor 2 sa po L. Hamilton akoby zľahla zem. Točila dosť priemerné a u nás nedostupné filmy. Tu však mala šťastie na dobrý príbeh i šikovným tvorcov,ktorí v rámci obmedzených finančných možností tv produkcie vytrieskali z témy maximum. Vsadili na postavy a kvalitné dialógy a výsledok stojí za to vidieť a venovať mu trochu času. Výborný protivojnový film, v ktorom vám vojnové scény chýbať nebudú. Dávam štyri konzervy ananásového pudingu. Éééj, sám by som ochutnal...80%. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem, že se režie zaměří na jednotlivé postavy a půjde trochu víc do hloubky jejich charakterů, ale to se stalo vlastně jen v případě německého kapitána a hostitelky, což je podle mě škoda a filmu to docela ubírá. Ocenil bych i trošku hustší atmosféru, ale na druhou stranu je to válečný film o lidech, kteří na Štědrý večer zapomněli na válku, takže se to dá přehlédnout. Herci byli fajn, přičemž prim hrála samozřejmě Sarah Connorová. Filmů na podobné téma už jsem pár viděl a tenhle nijak nevybočuje, ale i tak se jedná o solidní jednohubku, která neurazí a místy i potěší. 60% ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Tento film mi tematicky připomíná film "Joyeux Noël". Je taky válečný a taky oslavuje magickou sílu Vánoc, kde se alespoň na jednu jedinou noc v roce i z válečných nepřátel stávají lidé, kteří jsou schopni spolu Vánoce oslavit. Taky jsem rád, že jsem na obrazovce po fakt dlouhé době mohl vidět Lindu Hamilton. Hrála dobře, stejně jako i představitelé vojáků, z nichž šéf Američanů mi připadal nejcharismatičtější. Myslím si, že casting byl velmi dobrý. Celkově film uměl navodit fakt pěknou vánoční atmosféru, ikdyž nechyběly dramatické prvky a taky napětí. Co taky člověk může čekat, když se pod jednou střechou v roce 1944 setkají tři američtí a tři němečtí vojáci? Jsem také rád, že se velmi povedl závěr filmu. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama