Reklama

Reklama

K2 vlastní cestou

  • angličtina K2 My Way (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Klára Kolouchová jako první rodilá Češka zdolala před lety Mount Everest a v loni jako první Češka a teprve dvacátá žena světa vystoupala i na druhou nejvyšší horu světa – na nebezpečnou K2. Její výstup na „Ká Dvojku“ představuje nejen nebývalý sportovní výkon a úspěch, ale ukazuje i příběh nezdolné vůle, touhy a úsilí dosáhnout vysněného cíle. Co pohání ženu, manželku a matku dvou dětí do souboje s obávaným zabijákem? Kam až dosahuje právo splnit si svůj osobní sen? Mohou být vlastně ženy při jeho plnění stejně sobecké jako muži? Odpověď na otázky a pohled na jedinečnou cestu až na vrchol K2 přináší dokument renomované filmařky Jany Počtové, autorky ceněných dokumentů Generace Singles a Nerodič. Hlavní hrdinka a režisérka spolu po dva roky sdílely období náročných příprav, pochyby, těžká loučení, krize i předchozí neúspěšný pokus. Jana Počtová společně s kameramanem zachytila atmosféru a dění expedice až do základního tábora, film obsahuje úchvatné záběry hor i Klářiny autentické záběry ze samotného finálního výstupu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

ŠpetaMarek 

všechny recenze uživatele

Vcelku promarněná záležitost, dokument je vystavěný jako klasický dobrodružný film. Představení hrdinů, trénink, odjezd, snaha, zlom, katarze, návrat. Akorát od půlky filmu se na všechny ostatní zapomene. Dokument naštěstí nestihne nudit a tu 4* si snad i zaslouží. Docela vtipné je, že před filmem byl trailer na Proximu s Evou Green, který zdá se bude pojednávat tématicky o tomtéž. Název je trochu zavádějící, když v půlce filmu řeknou, že pokud budou fixy pohřbeny v Bottlenecku, tak nezbývá něž to zabalit, nebo jít "vlastní cestou", tak se jde stejně nakonec zafixovanou cestou od chudáků šerpů. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Jiný horolezecký dokument, protože ženský, protože mateřský. Smršť rozporuplných emocí a priorit, proto tolik slz. Má kliku na lidi kolem sebe...Co se týče lezení s kyslíkem, je to tak trochu podvod na hoře i na sobě... Rozhovor: Šerpy s námi lézt nikdo nenutil Výprava psychicky zdecimovaná třemi úmrtími a byla v podstatě na odchodu ze základního tábora domů. Když ale dorazil do tábora Nirmal Purdža, který měl v tom roce projekt zdolat všechny osmitisícovky během sedmi měsíců, dokázal je tak psychicky nabudit, že nakonec na vrchol nejtěžší hory světa vylezlo 24 lidí. ()

Reklama

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězdu dávám spíše za záběry z hor a za to, že je tu vidět, jak plánují expedice výpravy a podle čeho. Samotná Klára mi vadila jako osoba, chápu, že je to pro ni droga, ale víceméně mi přišlo, že je dost sobecká, což mi ubíralo na zážitku. Ale za zdolání ma mé uznání, i protože jde o dvacátou ženu a první Češku na vrcholu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tak trochu sociologický a trochu horolezecký dokument – byť v obou kategoriích autorka na rozdíl od protagonistky skončila v posledním táboře pod vrcholem, jako celek se obě složky doplňují a posilují. Tematicky je to opravdu hodně podobné hranému filmu Proxima (který přišel do českých kin shodou okolností tentýž den). I matky od rodiny mají své sny. Proč by si je nemohly splnit? Protože život „správné“ mámy se točí v první řadě kolem dětí? A nemáme už náhodou 21. století? Pořádný dokument by měl položit řadu podnětných otázek. Splněno (90%). ()

Petaxis 

všechny recenze uživatele

Mě hrozně fascinuje ten dvojí metr. Když leze chlap, otec od dětí, tak je to sice sobec, ale vlastně borec a musíme to chápat, protože boys will be boys, ale jakmile to stejný dělá ženská, tak je to soudě podle reakce většiny populace krkavčí matka a sobecká pí... To mě vždycky zvedne ze židle. Kláře obrovský obdiv za to, jak tyhle reakce okolí zvládá a že si jde za svými sny a nepřestává si je plnit. Film je krásnou ukázkou toho, jak těžký to pořád, i v dnešní době, ženy mají. Velký plus dostává Klářin manžel, vypadá to, že aspoň ten je normální fajn chlap. Jako dokument zajímavý, z jedné stránky mapuje vlastní expedici, z druhé stránky mapuje stav české společnosti. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Podle slov režisérky Jany Počtové se pracovalo s více než 100 hodinami materiálu a jeho stříhání trvalo asi měsíc. (Dr.Ummer)
  • „K2 pro mě byla jen jakousi metaforou Klářina vnitřního cíle. Film je o křehkém hledání rovnováhy mezi povinnostmi, těžce vysvětlitelnou touhou zdolat nezdolatelné a o potřebě vymezit se vůči společenským očekáváním,” přibližuje režisérka Jana Počtová. (SONY_)
  • Přestože z vrcholu K2 nahrála Klára Kolouchová své rodině dojemný video pozdrav, kde říká: „Tenhle vrchol je pro vás a už dám pokoj,“ za pár týdnů v novinovém rozhovoru říká: „Ale určitě si myslím, že jsem zdoláním K2 neřekla své poslední slovo.“ (sator)

Reklama

Reklama