Reklama

Reklama

Epizody(6)

Láska a nenávist k sobě mohou mít nečekaně blízko... Anglie, počátek 19. století. Ctihodný venkovský gentleman pan Bennet žije s rodinou v malebném Hertfordshiru a společně s prostomyslnou a přímočarou paní Bennetovou vychovává pět dcer. V rodině chybí mužský dědic, a proto by paní Bennetová ráda viděla své dcery co nejdříve pod čepcem. Když se na nedaleké panské sídlo Netherfield přistěhuje bohatý, mladý a svobodný pan Bingley, činorodá paní Bennetová neváhá a kuje železo, dokud je žhavé. A skutečně, zdá se, že nejstarší z dcer, půvabná Jane, mladíka zaujala a že zásnuby na sebe nedají dlouho čekat. Pana Bingleyho doprovází jeho přítel, bohatý a rovněž svobodný pan Darcy, který je ovšem považován za pyšného a nepříjemného člověka. Mezi druhorozenou dcerou Bennetových – bystrou a temperamentní Elizabeth – a panem Darcym vzniká zvláštní a rozporuplný vztah... Patrně nejznámější román anglické spisovatelky Jane Austenové (1775–1817) "Pýcha a předsudek" (1813) byl na filmové plátno poprvé převeden Robertem Z. Leonardem v roce 1940 s Laurencem Olivierem a Greer Garsonovou v hlavních rolích. Dočkal se i několika televizních zpracování a inspiroval nejen proslavený Deník Bridget Jonesové (2001), ale zejména romantický muzikál Moje velká indická svatba (2004). V roce 1995 se látky chopila britská veřejnoprávní BBC, v jejíž produkci podle scénáře Andrewa Daviese natočil režisér Simon Langton šestidílnou adaptaci v hlavních rolích s Colinem Firthem a Jennifer Ehleovou, která za své ztvárnění Elizabeth Bennetové získala prestižní cenu BAFTA. Tvůrci k románové předloze přistupovali s pokorou a úctou a vznikla tak velmi pietní adaptace, kterou lze již dnes směle označit slovem klasická. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Naprosto věrná adaptace knihy. Někdo může tu doslovnost vnímat jako negativum. Pro mě to bylo přínosem. Tvůrci se nemuseli uchylovat zkracováním ke stavění oslích můstků a nevytvářeli tak podivné, nelogické odbočky od naznačeného děje. Nelze nezmínit herecké výkony nejen sympatických představitelů hlavních postav, ale i paní Bennetové, která je se svými nervy archetypem příšerné matky, sousedky, tchýně a osoby vůbec. ()

made1 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem viděla film Pýcha a předsudek s M. MacFadyenem z roku 2005 a nevěřila jsem, že může být o deset let starší seriál lepší. Neuměla jsem si představit Colina Firtha jako pana Darcyho, přestože se mi jeho způsob hraní velice líbí. Z filmu jsem byla zvyklá na rychlý spád a tak mi první díl připadal příliš rozvláčný, ale zvykla jsem si na všechny podrobnosti, které seriál skýtá a nakonec jsem si začala libovat, že je konec tak daleko. Výsledkem tedy je, že Pýcha a předsudek - seriál je naprosto neopakovatelně nádherné zpracování knihy Jane Austen a Jennifer Ehle je stejně prostořekou a krásnou Elisabeth Bennett jako Keira Knightley. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Velká paráda! Doslova perfektní zpracování klasického románu Jane Austenové, o kterém jsem si četla, že je vydařené, přesto mě během shlédnutí okouzlilo. Dosud jsem nechápala, proč si Miloš Forman vybral pro roli Valmonta Colina Firtha, zdál se mi mdlý, bez jiskry, bez sexappealu, dneska už tuším. V seriálové Pýše a předsudku byl totiž naprosto famózní, čili to v něm asi pan režisér viděl. Škoda, že si to už ve Valmontovi takto dokonale "nesedlo", každopádně tato Pýcha a předsudek je klenotem ve svém žánru, sfoukla jsem na jeden zátah. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Naprosto věrná adaptace. A to je ten problém, je to natolik věrná ilustrace předlohy, až je to spíše jako audiokniha, ve které vám jeden herec přečte celou knihu. Všech jednašedesát kapitol pěkně pohromadě. Akorát tady je to navíc v pohyblivém formátu se skvěle hrajícím osazenstvem. Ovšem až na toto pozdechnutí zcela bez výhrad. Herecké výkony nemohly být lepší, ironie nemohla být ironičtější a jiskření mezi slečnou Lizzy a panem Darcym nemohlo být jiskřivější. PS: Nutno vidět v originále, lahůdková angličtina! ()

zuza99 

všechny recenze uživatele

Myslela jsme si, že mě už nemůže nic překvapit, co se týče Pýchy a předsudku, že to bude prostě klasika, která neurazí, ale ani nenadchne. No spletla jsem se, vůbec to nebylo tak obyčejný jak jsem čekala. Těšila jsem se na další díly, Colin F. byl dokonalý pan Darcy a sestry byly taky bez chyby. Seriál byl o něco věrohodnější než film z roku 2005. trailer ()

Galerie (53)

Zajímavosti (23)

  • Helen Fielding, autorka "Deníku Bridget Jonesové", vytvořila postavu Marka Darcyho, osudovou lásku Bridget, právě pod vlivem výkonu Colina Firtha jako Darcyho. Ve filmové adaptaci ""Deníku" si Firth tuto postavu i zahrál. (Morien)
  • Susannah Harker (Jane Bennetová) byla během natáčení těhotná. Pod empírovými šaty šly ale maminkovské křivky dobře zamaskovat. (Morien)
  • Seriál vo Veľkej Británii sledovalo v hlavnom vysielacom čase, t.j. v nedeľu večer 10 mil. televíznych divákov. (Hedka)

Reklama

Reklama