Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

S tajným posláním do Jižní Ameriky ve filmové verzi televizních příběhů MAJORA ZEMANA. Film tematicky navazuje na příběhy tv. seriálu "30 případů majora Zemana". Můžeme se tedy opět setkat s majorem Zemanem s podplukovníkem Žitným, majorem Hradcem i poručíkem Gajdošem. Děj filmu se odehrává v roce 1972 v kterési jihoamerické zemi a ukazuje činnost mezinárodní kontrarevoluční centrály, kterou však ústřední postava filmu - major Hradec - odhalí i za cenu nasazení vlastního života. Film byl z velké části natáčen na Kubě. Film je sestřihem seriálových dílů 27 a 28 "Poselství z neznámé země" a "Rukojmí v Bella Vista". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

Andronikos

všechny recenze uživatele

Po akčných filmoch rokov osemdesiatych a v dnešnej dobe to vážne asi nie je najnapínavejší film, ale porovnanie s obstarožnejšími bondovkami by snáď zniesol. Ku komentovaniu tohto v podstate nesamostatného diela sa odhodlávam ale len preto, že mi nedá nereagovať na emotívne a vulgárne (Lima; "estébácký svině"; mimochodom, žiadne "svině" tu nevystupujú, asi tak, ako v dnešných filmoch medzi kladnými hrdinami väčšinou nevystupujú skorumpovaní policajti, čo neznamená, že filmovú produkciu paušálne zavrhnem, pretože neodráža realitu) a mylné či manipulované (Tosim; Hradec sa golf naučil v Kateřinské Hoře a to s pánom farárom!) výplody. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sestřih dvou dílů z cyklu "30 případů majora Zemana" (Rukojmí v Bella Vista a Poselství z neznámé země). I když nepočítám ideologii (major Zeman je asi ta nejzarytější normalizační propaganda), film po režisérské stránce stojí za starou bačkoru. A to jej prosím natočil Jiří Sequens, který mistrně zvládl "Hříšné lidi" či "Atentát". Tuny nelogičností a hloupostí jdou ruku v ruce s hloupým dějem (například Jan Pohan střílí po Rudolfu Jelínkovi z pušky a vůbec ji nenabíjí). Jedna hvězdička za některé dobré herce. ()

Reklama

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Spojení dvou epizod seriálu Majora Zemana. O nic lepší nebo horší než ty dva díly ze seriálu. Jen sestříhané, ale i tak moc dlouhé. Pro fandy dodávám, že film Rukojmí v Bella Vista obsahuje i jednu scénu novou, která se v oněch dvou epizodách neobjevila a byla natočena pro film dodatečně. Je to scéna se Zemanem, Hradcem a Žitným někde v garážích, snad pro větší dějový spád, nevím. Tento "kubovský" příběh mi nikdy nepřišel moc zajímavý. Nevím, proč byl v seriálu rozdělen do dvou dílů. Ani zkrácená filmová verze nepomohla. Je to nuda. ()

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

Když už odhlídnu od ideologie a pokusím se tenhle jeden dvojdíl Zemana vzít jako čistě filmové dílo, nezbyde mi, než dát skutečně ten odpad. Východoevropští filmaři se snažili taky natočit bondovky. Někteří to udělali v rámci možností docela inteligentně (Poláci kapitánem klossem), jiní nudně (Rusové Stierlitzem v Sedmnácti zastaveních jara) a Češi? Směšně. Ty parodie na filmové žánry šly našim filmařům prostě líp. Viděl jsme v dětství dřív toto veledílo a teprve později bondovky (jednu zcela jistě dokonce ještě za bolševika v klubovém kině...) a musím konstatovat, že tohle je ušité přesně podle těch bondovek, včetně onoho exotického prostředí a celé řady motivů, včetně onoho hlavního - zajetí Hradce nepřáteli kdesi - v neznámé zemi. Bohužel, o charizmatu herců se nebudu vyjadřovat, pochválím snad jenom Hanu Maciuchovou, Jiřího Adamíru a onoho holohlavého (asi kubánského) herce. Tradičně děsivý je Milan Klásek, která měl latinské typy díky svému zjevu zabezpečené, ačkoliv jako herec nestál za nic a "neklame" ani Emil Horváth mladší svým tradičně hysterickým projevem.. Prostředí sice jakž tak, nicméně akční scény vesměs trapné a ideologie (spojení nacizmu s imperialismem a jejich bojem proti lidovládě S. Allendeho je tak trapně vykonstruované, že to opět bolí). Prostě tvůrci seriálu vykrádali, kde se dalo, přidali ideologickou omáčku a herci hráli, jak se od nich čekalo. Mimochodem, někteří zmiňují charisma Jiřího Jelínka. Kde a v čem? Skutečně někoho vzal tento pseudobond ve službách STB za srdce? Skutečně nekdo potlačoval slzy, když ho onen nechutný Američan Jan pohan dostal ve zdlouhavé přestřelcce, která nemá obdoby v socialistické kinematografii? No, na druhou stranu, proti podobně koncipovaným součástem Zemana (Modrá světla) to už není tak prvoplánově amateérské, na druhou stranu ta hloupá a nesmyslná zápletka....skutečně odpad. Nebo studijní materiál pro ty, kdo by se chtěli poučit, jak by se to za normálních okolností ani dělat nemělo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je krize a krize. Při té kubánské prvotřídní v roce 1962 řádil Magneto jak černá ruka, ale tady by se tváří v tvář imperialistické hrozbě ani nenajedl příborem. Naštěstí je tu Hradec. Jirka Hradec.. No s pravdou ven. Zatímco agentkami milovaný Roger Moore se zrovna chystal do vesmíru, Ruda Jelínek se jen potil jako prase v haciendě nacisty Adamíry. To nejednoho spolehlivého soudruha naštve, obzvláště, když máte ve službách jejího veličenstva StB povolení zemřít. A nebo nemáte..? Kdyby na závěr přiletěl na rogalu Honza Zeman a ze závěsného raketometu pokropil ty posluhovače CIA, šel bych s hodnocením ještě výš.. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Film obsahuje jednu novou scénu, která byla dotáčena při tvorbě filmu. Snímek končí odletem helikoptéry s postřeleným Hradcem (Rudolf Jelínek), v důsledku čehož vzniká tak domněnka, že Hradec nezemřel. Z toho chtěli tvůrci vycházet u dříve připravovaného filmu Major Zeman se vrací!, který měl po revoluci vzniknout jako další dobrodružství Jana Zemana (Vladimír Brabec) a Jiřího Hradce. V tomto pokračování však už měli být protivníky. (ClintEastwood)
  • V dodatečně dotočené scéně, která se má odehrávat někde v policejních garážích, je jasně vidět žlutobílé vozidlo Veřejné Bezpečnosti. Takto označená vozidla se však začala používat až o pět let později. Koneckonců na začátku filmu vidíme správné dobové vozidlo, modré s bílým pruhem. Taktéž na hercích v této scéně je zřetelně poznat, že jsou o nějaký ten pátek starší. (Scott67)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno