Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je dar a stojí za to o ni bojovat... Čtrnáct let strávil Danny Flynn v belfastském vězení. Vešel do něj jako devatenáctiletý mladíček za atentát, jehož se s ostatními členy IRA zúčastnil, vychází z něj jako dospělý muž, který ztratil nejkrásnější roky svého života a už nechce páchat násilí. Jenže z Irské republikánské armády se nevystupuje. A rozum – i rozumní lidé – Dannymu radí: Odjeď pryč! A pak je tu Maggie, dívka, kterou tehdy miloval, na kterou myslel celých těch čtrnáct let a která teď před ním stojí skutečná. Jenže to není tatáž Maggie. Je vdaná, má syna a muže ve vězení. A irská žena, jejíž muž sedí ve vězení, je posvátná, nedotknutelná. Toho, kdo by se o ni pokusil, čeká kulka do hlavy. O důvod víc, aby Danny odešel někam daleko. Ale Danny nechce odejít. Tady je doma, a tady chce teď žít. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (152)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Skvěle fungující spolupráce dua Jim Sheridan a Daniel Day-Lewis mě uchvátila již ve filmu Ve jménu otce. Z Gerryho Conlona, který ve Jménu otce ztvárnil muže, který byl neprávem obviněn a poslán do vězení za zločiny spáchané ve jménu IRA, se zde z vězení vrátil napravený "Boxer" Danny Flynn. Opět mistrovsky vystavěný příběh z nebezpečného prostředí IRA, do něhož je zde velmi úměrně a příjemně zapletena něžná, avšak s obtížemi naplnitelná romance s dávnou láskou v podání Emily Watson. Jiskření a chemie mezi nimi je až neúnosně silná, a každou chvíli, kdy byli vedle sebe, jsem si strašně přála, aby "něco bylo.":) Pak, při procházce na pláži, dostala Emily konečně ten správný nápad a nádherná scéna byla na světě:) Scéna, kdy ji Daniel navštíví doma, je naprosto odzbrojující a způsobila mi mrazení po těle a zvýšený tlukot srdce. Filmy na nás neustále chrlí lidské vztahy jeden za druhým, které sice působivě dokáží svým ztvárněním a fungující přitažlivostí mezi postavami upoutat, ale jen u mála z nich jsem cítila nějaké mrazení při jejich vzájemných pohledech či vnímala silně působící chemii. V Boxerovi jsem ji vnímala hodně, a to jen dokazuje, jak může být takový filmový vztah či jeho vyznění, dvou lidí jedinečný. Oni to všechno dokázali přenést i na mě, nebo mě dokázali pozvat mezi sebe:) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Silné, působivé a drsné téma filmového příběhu nemusí vždy nutně znamenat skvostný výsledek. Ale rozumím tomu, že právě takové příběhy dokáží přitahovat nejsnadněji. Národnostní nenávist a osobní zapšklost určitě nejsou těmi nejvhodnějšími atributy ke spokojenému životu. Naštěstí se tu objeví hrdina, který neváhá postavit se čelem k problémům i proti rozzuřenému davu. Osobně bych to příliš neviděl, jako psychologické drama jedince při zpětném zařazení do společnosti po návratu z vězení. Neboť hlavní hrdina Danny Flynn (zajímavý Daniel Day-Lewis) má zcela jasnou představu po znovunabyté svobodě, kterou krůček po krůčku naplňuje. Sice se mu staví do cesty životní nepřátelské reálie a fanatičtí rozeštvávači, ale nakonec je to on, kdo staví mosty smíření do budoucnosti. Hlavní ženskou postavou je Maggie (sympatická Emily Watson), která má vrozenou náklonost k hrdinovi z minulosti a přes všechny své pochybnosti a nepřátelské okolí se je snaží přenést i do zářivější budoucnosti. Z dalších rolí: střídavě opilec a trenér, upnutý na Dannyho, Ike Weir (dobrý Ken Stott), Maggiein otec Joe Hamill s novou vizí osvobozeneckého boje (solidní Brian Cox), neúnavný rozeštvávač se zakořeněnou nenávistí a osobní záští Harry (zajímavý Gerard McSorley), jeho stejně smýšlející manželka Patsy (Eleanor Methven), Maggiein rozhozený synek Liam (Ciarán Fitzgerald), či rohovník Eddie Carroll (Damien Denny). Překonávat dávná příkoří je obtížné, ale je to vždy lepší, než setrvávat v začarovaném kruhu násilí a vražd. Jak bláhoví jsou ti, kdo si hrají na války. Jak bláhoví jsou ti, kteří si nepřejí život v míru, ale snaží se rozdmýchávat doutnající nesváry, aby si udrželi svou moc v zemi strachu a umírání. Život pro boj není životem. A určitá paralela se nabízí i k současnosti, kdy na obou stranách kontinentálních třenic je mnoho štváčů, kteří vyvolávají vzájemnou nenávist, i když je často podložená lží a osobní ambicí jednotlivce. Jsme blázni, my, lidé! V takovém světě může každý být v očích druhého kurvou. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z vynikajících "IRA" filmů. O Danielu Day-Lewisovi a Emily Watsonové nemá cenu se zbytečně rozepisovat, pouhá jejich jména zaručují vysokou kvalitu snímku. Příjemně mě překvapil Gerard McSorley v roli Harryho. Sice se říká, že hrát záporáka je to nejjednodušší v herecké branži, nicméně on se v tom opravdu vyžíval a skoro se svým známějším kolegům vyrovnal. Nemá cenu tady polemizovat nad příběhem a rozebírat, kdo má z obou znesvářených táborů větší nebo menší vinu, každopádně je ale jisté, že jde o velmi kvalitní snímek, který z hlavy jen tak lehce nevymizí. Jen malá výtka na závěr - ta poslední otázka (ptá se voják) a poslední odpověď (odpovídá Watsonová) už ve filmu být nemusely, jsou zcela zbytečné a totálně klišovité. Jinak je to bez chyby. ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Tak tady nejde ani tak o to, že by se mi film nelíbil, ale o to, že se mi netrefil do nálady... a u takových filmů, jako je Boxer je dvakrát tak důležité, usedat k němu v pohodě. Jinak to ovlivní celkový náhled. Což se u mě bohužel stalo. Nicméně DDL byl skvělý... a boxerské scény byly taky dobře zmáknuté. V budoucnu dám určitě ještě šanci. Zatím 60%. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Předně,nenechte se zmást názvem snímku, o samotné téma BOX zde jde až v druhé řadě. The boxer je politický snímek řešící tolik vděčné téma IRA. Je to příběh belfastského boxera Dannyho Boye Flynna ( v podání EXCELENTÍHO - jako vždy Daniela Day-Lewise), bývalého člena IRA ,čerstvě propuštěného z vězení. Příběh o tom, jak těžké je udělat tlustou čáru za minulostí a začít žít " obyčejným životem ". Na pozadí toho všeho se odehrává milostný příbeh mezi Dannym a jeho láskou z dětství, v podání vynikající Emily Watson. Je to snímek, který se vám s každou další postupující minutou dostává čím dál tím více pod kůži a vy Dannymu i přes nepřízeň osudu přejete " naplnění snu". Nemůžu nezmínit úvodní píseň Oh Danny Boy..... nedokážu si jednoduše představit lepší pozvánku na následující okamžiky. Já byl chycen za srdce hned...... Po druhém shlédnutí zvedám na plné hodnocení! ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Přestože se děj filmu odehrává v Belfastu, natáčelo se především v Dublinu. (skudiblik)
  • Před natáčením trénoval Daniel Day-Lewis s mistrem světa Barrym McGuiganem, který tvrdí, že Day-Lewis by se teď boxem uživil. (c.tucker)

Reklama

Reklama