Reklama

Reklama

Veliká

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / Austrálie, (2020–2023), 25 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Tony McNamara

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi, Adam Godley, Douglas Hodge, Louis Hynes (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Tony McNamara, na Oscara nominovaný scénárista filmu Favoritka, přichází s žánry mísící, anti-historickou jízdou napříč Ruskem 18. století. Satirické komediální drama Veliká pojednává o vzestupu Kateřiny Veliké z outsiderky k nejdéle vládnoucí panovnici v dějinách Ruska. První řada vypráví fiktivní, zábavný a anachronický příběh o idealistické, romantické mladé dívce, která přijíždí do Ruska uzavřít dohodnutý sňatek s náladovým carem Petrem. Kateřina, doufající v láskyplný a sluncem zalitý život, se místo toho ocitne v nebezpečném, zpustlém a zaostalém světě, který se rozhodne změnit. Jediné, co pro to musí udělat, je zabít svého manžela, přemoci církev, usměrnit armádu a získat dvůr na svoji stranu. Velmi aktuální příběh o minulosti zachycuje řadu rolí, které tato milenka, učitelka, panovnice, přítelkyně a bojovnice během svého života sehrála. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (89)

Aky 

všechny recenze uživatele

Každý díl na počátku avizuje, že se jedná jen o občas pravdivou historii, nicméněpak kroutí historická fakrta tak, že je to i přes toto varování až hanba. Chvílemi příliš crazy, chvílemi téměř porno, chvílemi drama, chvílemi téměř thriller. V Česku ovšem vždycky potěší, když si někdo dělá srandu z ruské tuposti. Právě proto * přidávám. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Žít v přítomnosti člověka s absolutní mocí, který nemá ani špetku sebereflexe musí být horor. Koukat na to jako divák je ale docela sranda. Geniální Nicolas Hoult se o to postará. Střídá rozmary s kadencí kulometu a napadají ho nejšílenější věci, proto není tak jednoduché ho do něčeho vmanipulovat, protože jednoduše nevíte, jak si to přebere. Ta jeho postava je skvělá a ještě jednou on to hraje prostě bohově. Veškeré dění se vlastně točí kolem něho. Buď jak se mu dostat do přízně, nebo jak ho k něčemu přinutit aniž by si toho byl vědom. Na druhou stranu má i vývoj a postupně se trochu polidšťuje, což je fajn. Elle Fanning je jako Kateřina perfektní a Houltovi zdatně sekunduje. Fakt jí ta role hrozně sedla. Chápu, že styl seriálu nesedne každému, ale mě to fakt bavilo. Je to o dost chytřejší, než se zdá na první pohled, že se tupí a prostopášní lidé chovají hloupě. Co se historických nepřesností týče, tak to alespoň může lidi ponouknout juknout na wikipedii a něco se přiučit. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Seriál dozrál časem. Vzhledem k tomu, co Rusko nyní provádí, se dá mnohem snáz uvěřit, že tvůrci pochopili perfektně ruského ducha. V punkovém tempu a rockenrolovém rytmu se tady bezmyšlenkovitě chlastá, souloží, vraždí, dodržují se nesmyslné svazující tradice (platí pro chudý lid) a zcela se kašle na lidský život (platí pro elity). Do téhle atmosféry přijíždí naivní romantická dívenka, aby se z ní postupně stala ruská samovládkyně. Když před tím vstřebá část ruského přístupu k životu a řádně okorá. Ano, jak tu někteří zmiňují, seriál si historii vykládá zcela po svém, a zejména nebohého cara Petra III. ošlivě a nezaslouženě pomlouvá, ale výhodou je, že to dělá nezastřeně. Nikdo snad neuvěří, že Kateřinina matka zemřela po pádu z okna (no, tomu možná vzhledem k nedávným častým skonům neloyalních ruských miliardářů ano), ale že se tak stalo následkem divokého sexu s vlastním zetěm. A podobných šíleností je v sérii nepřeberně. Až tolik, že mě to na chvíli utlouklo. Ale pak jsem se zase chytla a začala si užívat šílenosti ruského dvora v seriálu, který zcela jistě v Rusku moc populární nebude. (2. série) ()

Pavkan 

všechny recenze uživatele

Kombinovaná slabost pro ruské dějiny a Elle Fanning mě nepřipraveného přivedla k tomuto seriálu, a náramně jsem si v něm porochnil. Náladou, nekorektní poetikou, originálními dialogy a Nicholasem Houltem mi tak připomínala Favoritku, že jsem si řekl, že to nemůže být náhoda. A ona nebyla. Snad to nadšení po prvním dílu nikam nevyprchá. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

1. série O ruských panovnících a jejich životech nemám žádné velké znalosti, naštěstí tenhle seriál není historickým dramatem a je jen opravdu volně založen na vzestupu Kateřiny Veliké. Pokud tedy chcete něco historicky přesného, tak The Great to není. Tohle je totiž spíš komedie s opravdu přestřeleným (a často až absurdním) humorem, což z toho dělá vlastně dost zábavnou podívanou. Dvojice Elle Fanning a Nicholas Hoult je spolu parádní a vysloveně si své role užívá. Seriál rozhodně nebude pro každého, ale já se dobře bavil a docela se těším na pokračování. Huzzah! 2. série Musím přiznat, že z pokračování jsem už tolik nadšenej nebyl. Styl a humor se vcelku rychle okoukal a zatímco první řada nabízela zápletku o tom, kterak Kateřina svrhne Petra, řada druhá už šla tak nějak odnikud nikam a zápletkou bylo pouze to, jestli a kdy se dají znovu dohromady. Hlavní dvojice je pořád skvělá a skvěle je doplnila třeba Gillian Anderson na krátké hostování, ale tu původní jiskru už to pro mě postrádá. ()

Galerie (377)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Lincolnshire, Leicestershire, Heveru v Kentu a v Casertě. (SONY_)

Reklama

Reklama