Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (475)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Proč? Protože máme na hovno fanoušky. Protoč. A protože silnější pes mrdá. On to Čtvrtníček vlastně řek sám. Tohle se prostě stalo a natočil se o tom film, velice povedený a brutální film, který ukázal to, co se stalo a ukázal to dost drsně, ale neskutečně pravdivě. Bohužel až moc pravdivě, protože nic jinýho divákovi, než kroutit očima nad tím vším nezbude. Bohužel. Jen kdybych se dalšího Proč nemusel dožít... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který vysvětluje současný stav vagonů ČD. Každopádně tenhle vhled do socialistického buranova mnou prostě tak nějak prošuměl. Nevím, v jakém stavu byla subkultura hooligans na konci 80. let, ale když byste se dnes potkali s partou sparťanských (anebo jakýchkoliv jiných) ultras, myslím, že rozbitý vagon bude to poslední, co budete řešit. Proč? tak působí trochu úsměvným dojmem. Smyczek se snaží být syrový a nekompromisní, ale vlastně hned na samém začátku filmu se dozvíte, že se bude řešit "pouze" zdemolovaný vlak. Kdyby se podobný film točil dnes, pochybuju, že bysme se právem nedočkali nějaké té dlažební kostky v lebce. Fotbal mám opravdu rád, co nemám rád jsou naopak fanatičtí náckové v kotlích, nicméně tenhle snímek už silně postrádá na aktuálnosti a namísto filmové obžaloby vymaštěných idiotů je spíše už jen nechtěně úsměvnou výpovědí 80. let. 5/10 ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Těžko nějak komentovat snímek, který je v podstatě rozsekán na spoustu malých útržků a ve kterém jde spíše o dokumentární vykreslení jednotlivých postav, motivací či událostí než o děj. Samozřejmě že negativní vyznění je nakonec jasné a správné, ale plusem pro Smyczeka je fakt, že nesoudí primárně on, ale až divák, kterému jsou předkládany obě strany mince. My lístky nepotřebujem, rozumíš ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Cestou na fotbalové utkání o mistrovský titul obsadili část vlaku z Prahy do Banské Bystrice, kde se utkání konalo, alkoholem posilnění fanoušci Sparty. Počáteční silácké řeči postupně začaly přerůstat v agresivní, zpočátku zejména slovní útoky proti ostatním cestujícím. Znepokojivá až velmi provokativní atmosféra dodává tomuhle na svou dobu poměrně odvážnému filmu autentický ráz. Film je možná stále aktuální i dnes vzhledem k tomu, co se děje na fotbalových stadionech v současnosti. 100% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsme si s kámoši oblíbili. Je tam tolik hlášek a vtipných scén. Uvidíte, co dokázali sparťnaští fanoušci ve vlaku z Prahy do Bánské Bystrice v roce 1985. Spousta dnešních známých herců tímhle filmem začínala, jako třeba Jiří Langmajer nebo Martin Dejdar. Ovšem v tom vlaku už to asi taková sranda nebyla: "Brusel! Brusel!" :D ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Záverečné zábery sa nakrúcali v pražskej Parížskej ulici a režisér priznal, že keď sa okoloidúci ľudia po nich zvedavo otáčali, hanbil sa a natočil málo detailných záberov potrebných pre prestrihy. Našťastie mu povolili, aby vzal chlapcov na Barrandov a dotočil si veľké detaily ich tvárí. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Uvedení filmu v kinech provázely nebývalé výtržnosti. Většinu publika v pražském Blaníku tvořili agresivní vlajkonoši, kteří při představení demolovali zařízení v sále a napadali ostatní diváky. (L_O_U_S)

Reklama

Reklama