Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Na název filmu jsem narazil v jedné diskuzi, název mi nic neříkal a tak jsem si to tady musel najít. Překvapilo mě, že jde o český boxerský film a tak jsem se musel podívat. Vašut za mlada je docela bourák a ten jeho sixpack. Dobová atmosféra je pěkný retro. Celkově mě film dost překvapil, nečekal jsem, že máme českou verzi Rockyho. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti mi v tomto jednoznačne najlepšom filme Jaroslava Soukupa chýbalo snáď len vylepšenie súbojov v ringu:viac prestrihov,dynamickejšia kamera...Inak,ale veľká spokojnosť.Sebamenšie detaily a precízna práca robila z tohto filmu veľkofilm ako sa patrí.Dobové kostýmy,či exteriéry predvojnovej Prahy boli skutočne skvelé.Samotná postava Marta Vašuta ako herca síce bola občas založená na štýle Rockyho(hlavne jeho tréning),ale v celkovom dôsledku jeho menšia podobnosť je dôsledkom už boxerských filmov s ich malým klišé. ()

Reklama

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

...má to svoje nedostatky...hlavně scénáristický...některý postavy a motivy jsou schematický a nedodělaný ...vyloženě odbytá postava Heřmánka ( ani se neodzvíme, za co seděl v tom vězení)...nedotažený ústřední vztah hlavního hrdiny s Hankou, který trochu mechanicky rámuje celý příběh ( ve smyslu "dvě osamělé duše uprostřed těžké doby")...ale jinak je to docela funkční a sevřený... Soukup tam má sem tam nějaký ten drobný formální úlet - výrazný červený filtr v barových scénách nebo zbytečně manýristické scény ze soukromí Emmy - rozzářené, dlouhé a retardovaně zpomalované...ale jinak hladce a sebevědomě odvyprávěné... dobrej film...v kontextu český kinematografie dost vzácnej...jestli orientace na Hollywood, tak takováhle...důsledná, autentická a vhodně zapojená do českýho kontextu...škoda Soukupa...škoda Vašuta...první velká role a v podstatě jeho nejlepší...má tam teatrální nebo pozérský momenty, ale hodí se to sem a nepřejde to přes míru... vedle toho jsou zároveň místa překvapivě civilní a až chlapecky jemný...v podstatě tu svůj trochu omezenej hereckej rejstřík rozvinul naplno...v pozdějších rolích už ztuhnul do tý svojí chlapácký manýry... ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

To jsem si zase jednou přeseděl prdel před televizí, a rád. Nemůžu si pomoct, ale Pěsti ve tmě mi připadají jako s cizinou srovnatelný (velko)film. Pravda, že Vašut a Nový měli boxerskou přípravu asi 14 dní před první klapkou. Laik ale jejich "neum" - ikdyž se s tím porvali moc dobře - nerozpozná a vlastně i takový Rocky byl absolutní antiboxer. Takže **** za to , že to byla vážně paráda + * za mé vlastnectví a vyjimečně povedený Český sportovní film ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

V době vzniku bych film hodnotila hůř, v té záplavě béčkových až žetkových filmů, která se na nás dnes valí, musím hodnocení zvýšit. A taky proto, že někteří srovnávají Pěsti ve tmě s Rockym. Být Vašut, vyzvu je na souboj. Srovnání herce Vašuta s někým, jehož výrazové prostředky jsou omezeny na zatnutou čelist a hodně zatnutou čelist, mi přijde dost sprosté. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (26)

  • Každý rok je v pražském hotelu Olšanka pořádán na počest scenáristy filmu Jaroslava Vokřála boxerský galavečer "Pěsti Jardy Vokřála". V ringu jsou výhradně amatérští boxeři, a to jak muži, tak i ženy. (dinamit_1)
  • Pred natáčaním bol hlavný predstaviteľ Marek Vašut na vojenčine, kde riadne pribral, ale počas ôsmich mesiacov začal na sebe tvrdo makať, trénovať, behať a pod odborným vedením Jardu Tomsa boxovať. (Raccoon.city)
  • Režisér Jaroslav Soukup sa vyjadril, že čo sa týka samotného natáčania, najväčším problémom bolo po organizačnej stránke zosúladiť natáčanie v okolí pražskej Lucerny a Václavského námestia, kde bolo potrebné na istý čas ulice vyprázdniť, nahradiť dobovými automobilmi atď. (Santino7)

Reklama

Reklama