Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celie. "Pán." Sofie. Nettie. Shug. To jsou nezapomenutelné postavy románu Alice Walkerové oceněného Pulitzerovou cenou, jež rozjasňují obrazovku ve filmové adaptaci režírovanou Stevenem Spielbergem. V hlavní roli příběhu je Celie (Whoopi Goldberg ve svém filmovém debutu), která se snaží láskou přemoci krutost a radostí překonat bolest. Brilantní herecké výkony a dokonalé filmařské řemeslo těch, co se na filmu podíleli, to je Purpurová barva. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

H34D 

všechny recenze uživatele

Purpurová barva se mi jeví jako typický film bílých, kde se snaží moralizovat o černých, musí se však nechat, že i přes řadu emocionálních tlaků (zejména Spielbergův přesentimentalizovaný závěr) je příběh černošky Celie vyprávěn s něhou, zanícením i krutostí právě tak, aby epičnost příběhu vynikla i v maličkém, skromném prostředí. Co dál? Herci předvádějí podařené výkony, Spielberg pečuje o malebné vizuálno a všechno je to tak jaksi hodně klasické a typické, jak se na (téměř) Oscarový film sluší a patří... 8/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Neskonale dlouhý film, kterému by na odvyprávění příběhu ušlápnuté puťky, která téměř ke sklonku života objeví kouzlo emancipace, stačilo tak půl hodiny. A ten závěr dodává snímku už jen ránu z milosti. Velmi zdařilá je hudba, ale v tomto případě jsem ovlivněna tím, že se mi líbí všechna černošská muzika z doby, kdy černoši byli černoši a ne Afroameričané. ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

So Stevenom Spielbergom na večné časy a nikdy inak. Jeden z najkrajších, najdojemnejších a najobohacujúcejších filmových zážitkov v mojom živote. Vďaka Steven. Apropo nechápem ako môže niekto namietať proti záverom Spielbergových filmov, v tom podľa mňa spočíva jeho obrovská sila a um ako dojemne každý svoj film zakončí, k slzám ma dokáže dohnať len skutočne výnimočné dielo ako toto ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takovej typicky oskarovej dojak. Pribeh sice sleduje osudy nekolika postav pres nekolik desetileti, ale v podstate se tu nic moc nedeje a neni tu zadnej vyraznejsi dej, vetsina postav tu je bud hodna nebo zla a samozrejme dojde na happy-end a kazda postava dostane, co zaslouzi. Nastesti ale Spielberg netlaci prilis na pilu, takze to zase neni nejaky ultimatni citovy vydirani a smutny nebo napinavy sceny se stridaj s tema odlehcenejsima, ve kterejch se vetsinou vyskytuje Danny Glover a spocivaj v tom, ze neco neumi. Navic je film paradne natocenej, takze ani nezacne nikdy nudit a je tu skvely herecky obsazeni. Vsemu samozrejme vevodi Whoopi, ktera podava asi zivotni vykon. Navic hlavni postavu hraje az v momente, kdy uz je se vsim tak nak smirena a bere to s nadhledem, precejen prvni pulhodinku je Celie jeste takova pitomoucka a hraje ji Desreta Jackson. Akorat teda nevim, ne ze by Whoopi byla nejak pekna, ale vsichni tu jsou hotovy z toho, jak je desne seredna, ale to bych zas nerek. Z dalsich postav samozrejme musim zminit Glovera, kterej taky podava jeden ze svejch nej vykonu. Pak uz me jen asi prekvapila ucast Fishburnea, kterej se tady jeste v titulcich jmenuje Larry a je skoda, ze nema vic prostoru. No a jelikoz se film odehrava na plose nakejch 40 let, bylo samozrejme nutny udelat starnuti postav, to se povedlo na vybornou, ale prislo mi, ze obcas starnou dost pomalu a obcas naopak dost rychle. Takze celkove skvele natoceny a zahrany drama, ale na 5* to nebude. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Purpurová barva je příběh o ošklivém káčátku, které i přes ty největší útrapy dokázalo přežít. S použitím lehce patetických vět se dá říci, že je to film o pošlapané lidské důstojnosti a jejím těžkém znovunalézání. Film je to klidný. Tuto mírnost naruší dvě scény, které jako by vypadly z nějakých žánrových filmů (rvačka v baru a zpívající průvod na konci). Dodávají příběhu pravý černošský nádech, směs doutníkového kouře, smutného blues a gospelů. Snad jen ten happyend mohl být méně rozesmátý. Tak už to má ale pan režisér rád. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Laurence Fishburne, který zde ztvárnil roli hudebně nadaného Harpova (Willard E. Pugh) přítele Swaina, je v titulcích uveden ještě pod jménem Larry, které používal do začátku 90. let minulého století. (Tommassi3)
  • Kritika sa tiež týkala spôsobu, akým Steven Spielberg otupil ostrie niektorých kontroverzných prvkov knihy. Filmu to však neuškodilo, vyniesol totiž takmer 100 miliónov dolárov. (Tomco)
  • Celosvětová premiéra proběhla 16. prosince 1985 v New Yorku. (Varan)

Související novinky

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

27.12.2020

Furiosa, prequel Šíleného Maxe od režiséra George Millera a studia Warner Bros. má oficiálně stanovené datum premiéry. Snímek v hlavní roli s herečkou Anyou Taylor-Joy (Dámský gambit) tak dorazí do… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama