Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (386)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

A zase proti proudu... Čekala jsem krásný, emocemi nasáklý příběh o ztraceném chlapci a dostala jsem až překvapivě nevyrovnaný snímek sestavený z desítek dobrých, nicméně nefungujících scén a z nepřesvědčivých výkonů (včetně geniálního Johna Malkoviche, což zabolelo). Neříkám, že je "Říše slunce" vyloženě špatná, ale od Spielberga jsem zkrátka čekala víc než jen zbytečně protahovanou a - místy až otravnou - cestu britského (super)hrdiny. Ale i přes vlnu kritiky se film chystám zhlédnout znovu (tentokráte BEZ českého dabingu), neboť nezúčastněné odříkávání + mizerné ozvučení snímku rozhodně nepřidaly... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Radšej toľko nepremýšľaj.“ Čas je k tomuto dielu veľmi tolerantný. Kým v čase premiéry šlo o solídny prepadák, s odstupom desaťročí je to kvalitná dráma. Spielberg humorne i znepokojivo. Sychravé nebo, ulice plné anonymnej jednotvárnej masy, mútna riečna voda s plávajúcimi otvorenými rakvami, láska k lietadlám a všadeprítomná neistota (dotýkajúca sa i vyššie postavených ľudí so známosťami). Ohromným plusom po hereckej stránke nie je prekvapivo ani tak John Malkovich, ale famózny (13-ročný) Christian Bale. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Válka očima malého chlapce. Nedokážu soudit, jak by to na mě působilo, vidět snímek někdy v devadesátých letech. Dnes výsledek vnímám jako rozmáchlou story, která nemá úplně pevný příběh. Ač si Steven Spielberg moc přál natočit vážný film, jímž by diváky a pochopitelně i kritiky přesvědčil o své autorské vyzrálosti. V černošském dramatu Purpurová barva to až tolik nevyšlo (tedy alespoň já se dějem docela protrápil), tady to asi hodně záleží na tom, jak divákovi sedne hyperaktivní otrava Christian Bale. Mně upřímně moc ne. Příběh britského chlapce, který se během japonské okupace Šanghaje za druhé světové války dostává do zajateckého tábora, je rozmáchlou freskou o vystřízlivění z dětských snů. Spielberg vypráví s velkou naléhavostí, nechybí slzy a emoce, ale ke mně jich dorazilo jen pramálo. Navrch opravdové „zlo“ zajateckého tábora nepoznáme. Zato ta obří stopáž je silná káva. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nádhernej a dokonale natočenej příběh. Spielberga mám docela zmáknutýho a můžu říct, že je to machr. Všechny jeho filmy dostaly většinou plněj počet, u některých výjimek čtyři hvězdy, ale jenom tímhle filmem mě absolutně dostal a dokázal, že válečný téma mu sedí ještě o chlup víc, než sci-fi. Nádherná hudba, pěkná kamera, výbornej Christian Bale. EDIT 4.2.2015: Ku příležitosti vydání filmu v nádhernym blu-ray steel-booku - kterej už zdobí mojí sbírku - jsem si film pustil znova a? Je naprostá radost na to koukat. Ten typ filmu, kdy vám hrčí slzy nejen blaha. Nejlepší Spielbergův film s nejlepším soundtrackem Johna Williamse! ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je snad jediný film, kde se s mojí "devítkou" neshodnu. Nevím, jestli jsem měl špatnou náladu, nebo byl hlavní hrdina blbě nadabován, ale jeho "chování" mi v určitých chvílích tak vadilo, že moje sympatie k němu klesaly na nulu (a to by se asi u dítěte ve válce stát nemělo) ... Na obhajobu slibuju, že si půjčím DVD v původním znění. Zatím sorry :) ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Záběr na rodiče ukládající Jima do postele je převzat z obrazu Normana Rockwella "Svoboda ze strachu". Jimův otec drží noviny stejně jako otec na obraze. Rozdíl je pouze v tom, že na malbě jsou v posteli dvě děti. (Morien)
  • Titulní píseň "Suo Gân" je velšská ukolébavka. Režisér Spielberg ji vybral poté, co byl do role Jima obsazen Christian Bale, jenž pochází z Walesu. Píseň nazpíval James Rainbird. (Morien)
  • Jimův model letadla byl ve skutečnosti ovládán na dálku. (Kulmon)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama