Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

L@cy 

všechny recenze uživatele

Mladý kovář Mikeš s ohromnou silou (ač tak opravdu nevypadá) a obrovskou palicí... No... udělal na mě dojem, a zařadil tak tuto pohádku mezi mé oblíbené.... Teď něco k ději..... i když ten je celý v popisu... jedná se o klasickou českou pohádku, kde se mladý hoch vydává na zkušenou.... po cestě se k němu přidají dva další hoši (opět s megasilou) , ovšem už nemají Mikšovo dobré srdce.... naopak jde jim jen o peníze a kus žvance.... Tyto hoši se dozvědí o stracených princeznách, a hlavní zápletka pohádky je na světě.... No zkrátka .... KDO SE TÉTO POHÁDCE VYHÝBÁ..... VELKOU CHYBU DĚLÁ!!!!!! ()

predators 

všechny recenze uživatele

Pro mě se jedná o jednu z nejlepších českých pohádek. Pavlu Křížovi je tato role šitá na míru a jeho parťáci si drží jakýsi standard, o nějaké extrémní výkony však nejde. Malou výtku bych měl ještě k finálnímu souboji dobra se zlem, které se mi zdálo lehce odfláknuté. Jinak je ale na co se dívat, variabilita prostředí, i když ponurého, doprovázená místy až depresivními zvuky, za to však s líbivou hudbou. Několik ponaučení pro všechny nepoctivce a máme jasné místo ve vánočním televizním programu. 75% ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

O statečném kováři je z dalších pohádek z dětství, která mě spíš děsila. Tvůrcům se povedlo vytvořit temnou atmosféru, která rozhodně není pro nejmenší. Pohádku jsem si užil až jako starší, když už jsem se tolik nebál ošklivé ježibaby a tísnivé hudby. :-) Každopádně pohádka měla napínavý příběh, zmíněnou temnou atmosféru, dobré obsazení tři hlavních postav, slušnou výpravu a exteriéry a přinesla i nějaké to poučení. Pro nejmenší děti bych ji určitě nedoporučoval, ale těm starším by se líbit mohla, stejně jako dospělým, kteří mají duši dítěte a občas ještě věří na pohádky. :-) ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Opět depka jako trám. Tři "kamarádi" se vydají zachránit princezny. Ještě, že jsou dva takoví hajzlové, že naprosto vynikne úžasný charakter Štěpána Šafránka. Podivný lišák, či co to doprovází ty tři na jejich cestách za pomocí, je opravdu nepěkný. Vždycky mě ale nejvíc děsilo, když přišel Štěpán do podzemí (kde ho "kamarádi" samozřejmě nechali) a dorozumíval se tu jen myšlenkami. Z této pohádky si děti mají vzít snad jen to, že si máte dobře vybrat kamarády a komu budete věřit. Což není snadný úkol. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem měla raději statečného (byť s ohledem na prezentované řemeslo překvapivě hubeňoučkého) kováře Mikeše nežli nebojácného dřevorubce Ondru, který je hrdinou o něco málo mladší pohádky "Nebojsa" u roku 1988. Nicméně časy se mění - a tady a teď musím konstatovat, že je tomu právě naopak. Snad že Ondra je málomluvný introvert ... snad že jeho příběh zůstává částečně zastřen tajemstvím ... snad že obsahuje drobné hororové prvky - nebo že má hezčí pointu ... protože Ondra se naučil TOMU strachu, který se rodí z upřímné lásky - a bez něhož by náš život neměl hlubší smysl. Ať tak či tak, čtvrtou * statečnému kováři nakonec sebral roztodivný obr, či spíše jeho roztodivná hlava a roztodivné ruce, které se opravdu hrubě nevyvedly ... s úspěchem by mohly sloužit leda tak k odhánění špačků v třešňovém sadu. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Ve chvíli, kdy oba kumpáni nechají kováře ve studni, aby jako zachránili princezny, nemají vůbec nic. Přesto je v další scéně vezou ke králi kočárem taženým koňmi, aniž by ho měli kde vzít. (honajz)
  • Král (Lubor Tokoš) slibuje třem nálezcům princezen dvě věci – ruku třech princezen a půlku království k tomu. Jedno království by šlo ale těžko rozdělit na tři půlky. (salahadin)

Reklama

Reklama