Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná pohádka z moravských luhů a hájů, které patina let přidala na kouzlu. Hezky zpracovaný příběh o putování a statečnosti by si určitě zasloužil čtyři hvězdy, bohužel zvláštní Pavel Kříž u mne začíná a také končí Štěpánem Šafránkem. Vždy se ale těším na skvělé scény, ve kterých liščí skřet svádí kamarády k nepravosti. Poutavé jsou i obrazy Moravského Slovácka, hradu Buchlova či gotického kláštera v Dolních Kounicích, jež dotváří čarovnou atmosféru. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Komorní pohádka. 1) S vkusem a s mírou vyrobená pohádka sice nepřekročí stín a paradigmata doby, ale decentnost v zobrazení požadované lidovosti je třeba ocenit._____ 2) A ten konec! Spoiler. Nový král Mikeš nakonec si žije spokojeně v rodinou v otcově kovárně a na zámku kraluje jen podle potřeby. To kralování člověka od pořádné práce jenom zdržuje._____ 3) Jediná režie 39letého Petra Švédy (jinak režisér dabingu) má jakýsi gayovský nádech. Je to vidět v oblečení i v chování postav. Všiml si toho i komentátor Adam Bernau*._____ 4) Oč víc nepohádkově působil 22letý Pavel Kříž (kovář Mikeš), o to víc mu to slušelo._____ 5) Text písně O statečném kováři Jiřího Suchého zpíval Petr Ulrych. ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele

Kterej zase inženýr tuhle výbornou záležitost potápí pod modrou hladinu průměru? Sice jí k červené barvě chybí jen procento, zasloužila by se v ní však rochnit s přehledem. Pohádka je nezapomenutelnými scénami prošpikovaná a patří mezi to opravdu vyvedené. Je plná vtipné akce("A nedají si říct a nedají.") Obsahuje nenásilně podané prvky morálního poselství (Zlaťáky, jitrnice a vlastně všechny okamžiky s Knotem a Kronerem ml.) A umí přijít též s pro děti stravitelnou až příjemnou strašidelností, která je navíc parádně podpořena kulisou hudební i trikovou. PS: Starou kamerou na obřím plátně v setmělé jídelně.... na dětském táboře v Horažďovicích.... rok po roce nesčetněkrát. A co bych dal za to sedět tam jako malej kluk znovu. 80% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to temnější. Záporák, zbytečně kvalitně obsazený Čepkem, se tu jen mihne ve slabém závěrečném souboji, aniž by budil nějaký extra respekt. Ten jeden zvrat ohledně identity jedné z postav byl jasný dlouho dopředu. Kříž nesnesitelně čestný, karikatury a přehrávání ostatních ve snesitelné normě. Bitky trapně markýrované, ale ty zpomalovačky byly fajn. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku mám velmi rád. Leckdo si na ni ani nevzpomene a sleduje pouze ,,nové,, pohádky, či osvědčené klasicky, ale já se vždy právě těším na ,,O statečném kováři,,. Vždy tu je taková poutavá atmosféra (dalo by se říci až temná/pochmurná a chvílemi i úsměvná) a opět zvítězí dobro nad zlem a zároveň se ukáže i slabost lidských bytostí a jejich spravedlnost a že ne každému lze věřit. 4z5 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Ve chvíli, kdy oba kumpáni nechají kováře ve studni, aby jako zachránili princezny, nemají vůbec nic. Přesto je v další scéně vezou ke králi kočárem taženým koňmi, aniž by ho měli kde vzít. (honajz)
  • Hrad, ze kterého se ztratily princezny se jmenuje Buchlov. (Stocki)

Reklama

Reklama