Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

patroklos 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka z moravského prostředí, s výbornou hudbou Petra Ulricha. Ač je to zvláštní, pohádku jsem viděl nejméně 30x a to na gymplu v hodinách chemie. Pan profesor nám pohádku vždycky pustil na videu a odešel z hodiny pryč. "Pískací písničku" si potom po celý týden pohvizdovala celá třída, tak dobře ji Petr Ulrich napsal ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Hodně nepovedená pohádka. Pokulhávají jak herecké výkony, tak i příběh samotný. Je zde spousta prázdných, nedořešených míst. O kulisách a kostýmech ani nemluvě (co to jako mají ty princezny na sobě za hadry, v tom by nechodili ani homelesáci). Ani básník Kříž v hlavní roli či černý král Čepek zde nepředvádějí bůhvíjaké výkony. Bída, slabota. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Převážně vlivem špatného obrazu mě pohádka tolik neoslovila. Barvy nejsou vůbec syté, naopak musím použít přídavek vyblité. Samotná pohádka je průměrná, chybí jí něco na atraktivitě. Chvílemi mi Kříž s tím druhým silákem připadali, jakoby si hráli na Ivana z Mrazíka, když vyhazovali zbrojnoše na stromy a jejich zbraně do nebe. [7289. hodnocení, 165. komentář, 69%] ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

O statečném kováři, filmová pohádka z dílny Boženy Němcové, je střídmou příjemností. Obejde se bez ozdobných fanfár a přeplácanosti. Sázka na neokoukané tváře a vybudování ponuřejší atmosféry se ve střízlivém pohledu ukázalo být tou správnou volbou. Bezelstná přirozenost hrdiny i propletenec nálady upoutají pozornost a s jemnou jízlivostí odhalují národní lidské charaktery. Hlavní postavou prosté a účinné pohádky je kovář Mikeš (dobrý Pavel Kříž, jako malý Jiří Guryča a jako nejmenší Martin Švéda), hrdina bez bázně a hany. Pokora, čest, vytrvalost a šlechetnost ho neopouští ani na nekonečné cestě úmorného pátrání. Bez překážek nemůže být zasloužená odměna, ani ráj na zemi pro spravedlivé! I rek potřebuje spojence, byť nejsou vždy spolehliví. Lamželezo a dřevorubec Ondřej (zajímavý Ján Kroner ml. s hlasem Svatopluka Skopala) i zneužívaný mlynářský pomocník Matěj (příjemný Jiří Knot) jsou až nechtěnou karikaturou všeobecné čecháčkovské nátury. Proč by tedy nemysleli v první řadě na svůj vlastní vzestup? Ústředním padouchem s nadpřirozenou silou je Černý král (dobrý Petr Čepek), neomezený vládce temnoty a strachu. Hlavní ženskou postavou je nejmladší princezna (půvabná Martina Gasparovičová-Bezoušková) smutného království, kde naděje umřela a tíživá skutečnost svazuje hrdla ve státním smutku a truchlení. Z dalších rolí: Mikešův otec a poctivý kovář (příjemný Vladimír Müller), kovářův dobrosrdečný pomocník Jakub (sympatický Viliam Polónyi s hlasem Václava Stýbla), princezniny nezvěstné starší sestry (pohledné Jana Tomšů a Taťána Čechovská), psychicky labilní panovník smutného království (zajímavý Lubor Tokoš), povlávající a přitakávající králův komoří (Ladislav Trojan), či přátelští provozovatelé hostince smutného království (sympatičtí Oldřich Velen a Míla Myslíková). Tato pohádka mě těší, nemám ji tolik ohranou, střídmost jí sluší a má dokonce i své výrazné a nezaměnitelné charisma. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Poněkud depresivní, přesto pěkná pohádka. SPOILER---- Když mají být Matěj a Ondra o hlavu kratší a Mikeš řekne: "Věděl bych o lepším trestu," tak jsem si vždycky jako malý pomyslel: to vůbec není lepší trest! Teď, po dvanáctihodinových směnách přes víkendy se vždycky u této scény pousměju: ano! To JE větší trest:) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Film se natáčel na jižní Moravě. Domov kováře Mikeše a některé další scény se natáčely ve strážnickém skanzenu. (Stocki)
  • Tajemný hrádek, ve kterém měla být loupežnická chasa se jmenuje Sirotčí hrádek a najdeme ho nad obcí Klentnice u Mikulova. (Stocki)
  • Království Černého krále bylo natáčeno ve zřícenině kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích. (AlchENEMY)

Reklama

Reklama