Reklama

Reklama

Alexander Veliký

  • USA Alexander (více)
Trailer

Obsahy(1)

Alexandr se narodil jako prvorozený syn Filipa Makedonského, který sjednotil celé Řecko pod Makedonské království a Olympiady, překrásné potomkyně hrdiny Achilla. Manželství jeho rodičů nebylo vůbec šťastné. Matka jeho otce nenáviděla a doufala, že její syn se za ni jednou pomstí. Vychovávala ho k tomu, aby si podmanil celý svět. Otec se o něho v dětství téměř nezajímal. Poté se ujal jeho výchovy a vzdělání učenec Aristoteles a otec si ho začal všímat, když si Alexandr podmanil nebojácného hřebce. Tráví s ním více času a Alexandr se matce odcizuje. Jenže jeho otec má druhou ženu, která čeká dítě. V Alexandrových dvaceti letech je možnost, že přijde o jeho právo na nástupnictví. Jelikož jeho otec nenávidí jeho matku. Ta neustále našeptává Alexandrovi, že jeho otec se ho bude chtít zbavit, až jeho otci jeho druhá žena porodí syna. Alexandr se na hostině s otcem pohádá a za nějaký čas je jeho otec zavražděn a Alexandr se stává králem. Alexandr plní vůli svého otce a táhne do Persie podrobit si celý národ a zabít krále Darea. Západní Asii si Alexandr podmaní jen s 40 000 vojskem. Jeho přátelé z dětství jsou jeho vojevůdci. Největší bitva s králem Dareem však na Alexandra čeká u Gaugamél nedaleko Babylonu. Alexandr stojí proti 25 000 armádě jen se svojí 40 000 armádou. Jenže to Alexandra nezastaví, aby si nevymyslel plán, který ho přivede až do středu perské armády a samotnému králi Dareovi. Ten když si uvědomí, že může být zabit, tak prchá a svoji armádu nechává napospas. Alexandr ho nemůže pronásledovat, jelikož jeho levé křídlo je zatlačeno perskou armádou a Alexandr a jeho jízda a pěšáci jim musí na pomoc. Přesto Alexandr vyhrál bitvu a obsazuje Babylon. Hlavní město Persie, ale Alexandrovi nestačí a chce dohnat Darea a zabít ho, aby se stal právoplatným králem. Alexandr ho tedy se svojí ztrojnásobenou armádou pronásleduje až na samotný okraj perské říše. Zde nalézá krále mrtvého. Dareovi vojevůdci ho zabili, aby si zachránili život. Jenže Alexandr se rozhodne pronásledovat i je a všechny je zabít a přitom si podrobovat všechny kmeny za hranicí perské říše. Na samotné hranici mezi Persii a Indii je země, kde žijí pouze divoké kmeny. Když přemůže jeden kmen, tak se ožení s dcerou náčelníka tohoto kmene Roxanou. Je velice krásná, ale podle matky Alexandra barbarka. I Alexandrovi vojevůdci a nejvěrnější přátelé jsou proti. Má si prý vzít za ženu Makedonku a s ní mít následníka trůnu. Jenže Alexandr si nedá poradit a ožení se s Roxanou... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (799)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Film chvílemi připomíná éru Erola Flynna a jeho těsných kamaší. Je mi jasné, že doba Alexandra Velikého nebyla žádný med, ale takhle pozlacená filmová výprava zcela míjí výpravu onoho Alexandra. Co nás učili v dějepise teď není podstatné, ale pravdou zůstává, že tohle je spíš nějaký ART a ne film, který realisticky popisuje tehdejší dobu a život. Na druhou stranu lze z filmu vycucat doslova parádní záběry, scény, výkony i výrony a v neposlední řadě si vychutnat parádní soundtrack od Vangelise. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Toto dílo si hraje na velkofilm, ale moc mu to nejde. Vyložená nuda, spousta hluchých míst a hlavně ta stopáž je úmorná. Neříkám, proč ne 3 hodiny, ale musí se tam něco dít! Ale nenechte se mýlit, nejlepší výkon zde nepodává kupodivu Farrell, ale překrásná, zvláště v této roli, Angelina Jolie. V tomto filmu jí to asi slušelo nejvíc. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ackoliv je Stone muj oblibenej reziser, tak do historickyho velkofilmu proste nemel hrabat. Alexander je zajimava postava, jenze v podani Stonea a hlavne Farrella je to naprosto priserny. Udelali z nej blondatou buznu, trosku mamincina mazanka a Farrell je fakt naprosto otresnej. Nema absolutne zadny charisma, vypada otresne a celou dobu neskutecne prehrava, ze se jeho hrdinskejm scenam, kdy se riti vpred s vyvalenejma ocima, musi clovek smat. Aspon, ze to vynahradi nadherna Jolie a Dawson. Co se tyce Kilmera, Leta a Hopkinse, tak prvni se tam absolutne nehodi, druhej je jen teplejsi a pochcanejsi kopie Ferrella a Hopkins je neskutecne na sracky. Dalsi problem jsou bitvy, za 3 hodiny tu je jedna vetsi a jedna mensi, aspon, ze jsou slusne natoceny a docela krvavy, horsi uz to je s prehlednosti. Ono celkove se precejen Stone nezapre, takze natoceny to je velmi slusne, pekna kamera, uzasny kulisy, vetsinou dobra hudba. Jenze proste deje neni ani na 90 minut a cumet na vecny kecani, pripadne na pul hodiny protahovanej konec je fakt ubijejici. Ne, ze bych se nudil celou dobu, obcas to slusne zaujme, ale historickej film se takle tocit neda. Slabsi 4*. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Oliver Stone, Christopher Kyle, Laeta Kalogridis | Hudba: Vangelis | Produkcia:, Moritz Borman, Thomas Schühly, Jon Kilik, Iain Smith | Distribúcia: Constantin Film, Warner Bros. | Štúdio: Internationale Medien und Film, Warner Bros., Intermedia | Rozpočet: 155 miliónov $ | Tržby: 167,298,192 $ || Až udivujúco neamerický historický film - pripomínajúci veľkofilmy minulého storočia. Prispieva k tomu hlavne konzervatívna réžia a obrazovo-technicky nenápadité remeselníctvo. Trošku tomu hraje ešte do kariet stará dobrá hudba Vangelisa svojím večným syntetizátorovým feelom - no i tak je najsilnejšiou zložkou celého projektu. Hravosť na bisexuálnu strunu hlavného hrdinu nie je podľa mňa najlepší nápad, ani keď je to historicky polovične podložené - je to dnes príliž časté téma, ktoré sa ťažko spracováva i samotné, nie to ešte vo velkofilme, ktorý má problém uniesť základnú dejovú linku. Chcelo to sakra lepší scenár. Škoda, pretože potenciál bol obrovský - titulky na začiatku i na konci úžasné, časť s ukrotením koňa emočne silná, vykreslenie rodinnej krízy nadčasové, démonická Angelina, hrdinský Colin, neodolateľná Rosario, bitky akoby z Pánov Prsteňov bez CGI... Ale to extra plus chýba. Je to "zase" kôli scenáru a lenivosti celku! ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Alexander má asi jen jednu výhodu a tou je jeho samotné zaměření. Snímek se chytře soustředí jen na hlavní postavu, jímž není veliký hrdina, ale obyčejný člověk s city, komplexy a problémy. Dočkáme se úžasného vykreslení mezilidských vztahů, duševního růstu postav a dobových životních postojů. Vykreslení doby je tu "až" na druhém místě, ale i tak je mu věnován dostatek prostoru, neboť bez toho by to samozřejmě nešlo. Z čeho jsem měl největší radost je vcelku uvěřitelné chování hlavní postavy a z něj pečlivě vykreslené reakce okolí. Jednotlivé části jsou do sebe pečlivě zaklíněné a jsou si vzájemně oporou, neruší se vzájemně. Ale potřeboval Oliver Stone opravdu k vykreslení tohoto příběhu takové množství prostoru? Určitě ne, důkazem jsou nám nevyužité scény sloužící jen k zcela zbytečnému předkládání faktů, které by rozumnější divák dokázal vyčíst z příběhu samotného. druhým faktem je šílený nedostatek vlastní invence. Oliver Stone si bohatě vypůjčuje nejen scény a filmařské postupy, ale málem i dějové linie z jiných filmů. Nebudu daleko od pravdy, když zmíním třeba jistou podobnost s Formanovým Amadeem nebo Jacksonovým Pánem prstenů. Na druhou stranu příjemně překvapí herecké výkony ať je to třeba přesvědčivá Angelina Jolie, Colin Farrell nebo přinejmenším nečekaně obsazený Val Kilmer. Nejsem z výsledku zklamán, ale bohužel ani příjemně překvapen. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (40)

  • Film se původně neměl dostat do řeckých kin, protože prý zneucťuje národního hrdinu Alexandera (Colin Farrell) zobrazováním jeho údajné bisexuality. Snahy skupiny právníků však vyšly naprázdno a snímek nakonec debutoval na prvním místě žebříčku návštěvnosti. (imro)
  • V marocké poušti vyrostl tábor, v němž s herci sdílela tvrdou disciplínu i tisícovka skutečných marockých vojáků. Trénovali s meči a štíty, luky a šípy, oštěpy, praky a s dalšími starými zbraněmi. Výcvik doplňovaly i lekce v jízdě na koni, kočírování lehkých válečných bryček, starověkém náboženství a hygieně. (HappySmile)
  • Krajta královská není jedovatý had, jak se ve filmu tvrdí, ale škrtič. (Terva)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Anthony Hopkins a Transformers 5

Anthony Hopkins a Transformers 5

04.06.2016

Sir Anthony Hopkins si v blockbusterech zrovna nelibuje. Nikdo se sice nedivil tomu, když ho Oliver Stone ukecal do Alexandera Velikého a Kenneth Branagh do Thora, kdyby vám ale někdo řekl, že bude… (více)

Reklama

Reklama