Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílná minisérie Des sleduje jeden z nejnechvalněji proslulých případů v historii britského zločinu, který se točí kolem sériového vraha Dennise Nilsena. Seriál, vyprávěný očima tří mužů – Dennise Nilsena (David Tennant), hlavního vyšetřovatele Petera Jaye (Daniel Mays) a spisovatele Briana Masterse (Jason Watkins) – zkoumá, jaké jsou osobní i profesní důsledky setkání s člověkem jako je Nilsen. Mezi lety 1978 a 1983 zavraždil Nilsen ve svém bytě řadu chlapců a mladých mužů. Pět let následně unikal odhalení. 9. února roku 1983 byl však vrchní inspektor Peter Jay vyslán na Cranley Gardens do domu s číslem popisným 23, aby prozkoumal zbytky lidské tkáně a kostí v ucpané kanalizaci. Právě tehdy si policie uvědomila, že má co dočinění s masovým vrahem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (67)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

uvítal bych sice spíš klasickou kriminálku s pátráním po vrahovi,nicméně to vzhledem k tomu jak se případ vyvíjel v reálu nebylo možné.Nezbylo tak než diváků naservírovat něco mezi standardní detektivkou a psychologickým profilem vraha a v tomhle ohledu Des obstává na výbornou.Na jedné straně je totiž sympatický detektiv a na straně druhé pak lidská zrůda,kterou si ale David Tennant neuvěřitelně dává a opravdovému Nielsenovi jako kdyby z oka vypadl (což je skvěle vidět na vložených dobových záběrech).Soudní líčení,kde se hraje o podobu a délku trestu je z pohledu laika nepochopitelné (vzhledem k případu),nicméně realita asi bude mnohdy ještě horší...80% ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Je to příběh dalšího sériového vraha se zvláštním přístupem k vyprávění o svých činech. První díl má ucházející atmosféru a děsivost, později už vše upadá do stereotypu snad až na lehce znepokojující soudní proces. Seriál se povrchně otře o dobové vnímání gayů britskou společností a postava spisovatele - životopisce bude i přes občasný "ušlechtilý" odpor vnímána spíš jako směs kariérních ambicí a morbidní zvědavosti. Jako podzimní jednohubka to ujde, ale v paměti dílo neutkvěje. ()

Reklama

anderson 

všechny recenze uživatele

O prípade Nilsen som kedysi dávno čítal. To znamená, že som poznal úvod, jadro aj záver. Navzdory tomuto zdanlivému hendikepu ma táto trojdielna séria okamžite vtiahla do deja a bez problémov udržala moju pozornosť. Pritom sa jedná len o absolútne pragmatický popis celého príbehu jednej odpornej ľudskej bytosti. Napriek tomu to bohato postačuje na skvelý dramatický oblúk a obrovskú oporu má aj vo veľmi presnom hereckom obsadení. Takže za 4 doživotia. (19.12.2020) ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

VAROVÁNÍ MINISTERSTVA ČSFD:TENTO KOMENTÁŘ MŮŽE OBSAHOVAT PRVKY SPOILERU. V prvních deseti minutách se dozvídáme jméno sériového vraha Dennise Nilsena, kterému všichni přátelé říkají zkráceně Des. A v té chvíli začíná show a la David Tennant, který přesvědčivě ztvárnil tuto postavu vraha přiznavače. Od této doby, co se přiznal začíná chrlit veliké množství informací až na to, že si nepamatuje jména, z čehož je policie celkem na větvi. No, oni bobíci celkově na to,co jim říká tupě zírají s otevřenou pusou a nevěřícně kroutí hlavou a místo toho, aby se snažili zjistit podstatu zločinu a co ho k němu vedlo tzv.motiv, tak radši vyrážejí do terénu hledat zbytky lidských ostatků, kterých bylo fakt hafo, že ani nevěděli kolik jich ve skutečnosti je. To,že nehledali motiv a chování pachatele, které k němu vedlo a nenechali ho řádně vyšetřit více specialisty z oboru psychologie a to, že se k Desovi nechovali jako ke korunnímu svědkovi svého vlastního případu se jim málem u soudu vymstilo. Jo, jo, stará dobrá Anglie a jejich slavná policie a později ještě slavnější Scotland Yard, kteří v tomto případě skoro vůbec nespolupracujou tak to málem celý pojebou, když říkají, ze pachatel je svéprávný a duševně zdravý, což se u soudu krásně vyvrátí, když obhájce říká, jestli je normální, když si v hrnci na sporáku vaří lidskou hlavu. aby změkla a ráno vstane, namaže si toust máslem a zapije to čerstvě uvařenouu kávou a začne znovu vařit tu hlavu jako by se nechumelilo. Nevím, jestli jsem ujetej, ale já jsem se hlavně v prvním díle tlemil někdy až za břicho popadal, když ze sebe Des vychrlil všechny ty svoje zážitky a vnitřní pochody jako by to bylo normální konverzační téma třeba k čaji o páté. Další postavou je jaksi taksi trochu přiteplený spisovatel Brian Masters, který o něm chce napsat biografii, ale postupem času v něm vidí zrůdu, která se jen chvástá a tak začne spolupracovat s policií. V dalších dílech se kvůli chování policie a lidí ve véznici Des urazí a připadá si zneužívaný a nedoceněný a přestane spolupracovat a na cokoliv odpovídat, což vede k chybě hlavně Scotland Yardu, která případy uzavře a dá je k soudu, aniž by byli identifikovány všechny oběti. Za neobvyklé vyprávění tohoto smutného příběhu s hrůznými vraždami, který mě fakt bavil a pobavil musím dát 100%. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Samotného mě překvapilo, jak rychle byl Dennis Nilsen dopaden, jak rychle a sarkasticky prozradil, kde hledat "zbytky". Jenže o tom předtím to není, svým způsobem je právě tahle část částí nejtemnější, dále je to spíše o představách, které vzejdou z výborných dialogů, na nichž celý příběh stojí především. A stojí velmi pevně, obzvlášť právě Nilsen a jeho do jisté doby sarkastická jistota ve spolupráci s vyšetřovateli, je famózní. Nakonec David Tennant ho hraje výborně, na což ani nepotřebuje spoustu výrazů, když těch několik, především jeden, řekne vše. Nilsen se nikam nevyvine, neposouvá, od začátku mu jde o to samé, chce být nečitelný a slavný, což Tennant naprosto naplňuje. Pravým opakem je jeho životopisec a zprvu obdivovatel Brian Masters v podání Jasona Watkinse, tam je ta změna pohledu jasně vidět. Nejvíce u závěrečné soudní části, která je společně s úvodní spolupráci s vyšetřovateli vůbec nejsilnější. 75% ()

Galerie (221)

Zajímavosti (2)

  • „Des“ je Nilsenova přezdívka, kterou si sám vymyslel a kterou požíval pro označení jeho „temné persony“, která lákala mladíky do svého domu, aby je zabila. (IvcaSammet)

Reklama

Reklama